HockeyNews
PLUS

Han får chansen att fylla luckan med Holtz och Raymond: "Skickliga spelare"

(16819) Holtz Raymond Niederbach
Bildbyrån

Publicerad: 11 december 2020

FacebookXWhatsApp

Den svenska ledarstaben inför JVM är spikad – nu har Anders Eriksén och Joel Rönnmark börjat titta på potentiella formationer.

Frölundas Theodor Niederbach har från start fått chansen att fylla luckan efter Karl Henriksson i toppkedjan med Alexander Holtz och Lucas Raymond.

– Theodor har gått på den platsen och nu ska vi börja jobba mot att hitta färdiga kedjor, säger Eriksén till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel makes you better, for real! 

CCM Hockey All | Out 

Tidigare idag meddelade Ishockeyförbundet att inkallade Anders Eriksén kommer att leda Juniorkronorna tillsammans med Joel Rönnmark och videocoachen Jason Pietrzykowski, tillvardags i Edmonton Oilers.

– Det är en otrolig utmaning i en helt unik situation, konstaterar Eriksén på telefon från det pågående lägret i Sundsvall.

LÄS OCKSÅ: Officiellt: De leder Juniorkronorna i JVM

Förbundskaptenen Tomas Montén har testats positiv och är satt i karantän på sitt hotellrum och han kommer användas som en resurs på hemmaplan.

– Framför allt under den här veckan när han är på sitt rum och sen får vi se hur det blir när vi kommer vara där borta. Till syvende och sist är det jag och Joel som kommer ta besluten och Montén supportar oss fullt ut men det är vi som måste göra det nu, säger Eriksén.

– Spelarna behöver steppa upp också men det märks att dom är medvetna om det.

Tomas Montén missar JVM. Foto: Bildbyrån

I tisdags genomförde truppen det första ispasset i Sundsvall och i går så spelades den första internmatchen. Två centrar och tre ytterforwardspar i varje lag.

– Vi hade fullt på backsidan i ett av lagen och en plats kort i det andra så ena laget spelade med fem backar och det andra laget med sex. Vi vill ha svar från killarna att dom kör och driver framåt och det syns direkt att det är väldigt många skickliga spelare, säger Eriksén.

Karl Henriksson har varit center mellan Lucas Raymond och Alexander Holtz sedan Hlinka Gretzky Cup i Edmonton 2018, då Småkronorna gick till final mot Kanada.

Henriksson testades positiv för covid-19 precis innan samlingen i Sundsvall och under lägret i Sundsvall har Theodor Niederbach fått chansen att ersätta honom i toppkedjan.

18-åringen från Bjästa har gjort elva SHL-matcher i Frölunda under hösten och samtidigt gjort 35 poäng (13+22) på 19 matcher i J20.

– Theodor har gått där nu. Sen får vi se vad vi landar i nu när vi börjar jobba oss mot färdiga kedjor. Vi vet att vi har sista testet på lördag och efter det så vet vi till hundra procent vilka spelare vi har att tillgå. Men dom är skickliga tillsammans, säger Eriksén.

Theodor Niederbach. Foto: Bildbyrån

På söndag reser Juniorkronorna över till Kanada och den 26:e december väntar JVM-premiär mot Tjeckien.

Sverige spelar två träningsmatcher på plats i Edmonton, mot Kanada (20:e) och Schweiz (21:a).

– Det kommer vara helt ointressant vilken titel jag och Joel kommer ha. Vi vet att vi behöver hjälpas åt hela vägen och agera målvaktstränare, huvudtränare och allt vad det kan vara. Jobbet ska göras och vi kommer att få det gjort. Sen får vi se vad andra lag kommer till spel med och vad vi får ihop för lag. Just nu är det lite svårt att sätta sig ner och sätta en målsättning, avslutar Eriksén.

•••

SE OCKSÅ: HockeyNews.se träffar Leksandstalangen Emil Heineman


•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!