HockeyNews
PLUS

Närmare 500 smittade spelare och ledare i KHL under coronapandemin

(13375) Alexei Morozov/KHL-president
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 7 december 2020

FacebookXWhatsApp

Under måndagen presenteras Tre Kronors trupp till Channel One Cup i Moskva.

I Ryssland har KHL-presidenten Alexei Morozov under helgen redogjort för utbredningen av coronasmittan i ligan sedan pandemin bröt ut – närmare 500 har drabbats av covid-19.

KHL består av 23 klubbar från de sex länderna Ryssland, Finland, Lettland, Belarus, Kazakstan och Kina. Under coronapandemin har kinesiska Kunlun spelat sina hemmamatcher i Moskvaförorten Mytisjtji.


Men smittspridningen i Ryssland och hos KHL-lagen har varit omfattande och kämpig. Enligt KHL-presidenten Alexei Morozov var 21 personer i KHL-klubbarna smittade i slutet av förra veckan.


– För närvarande, i alla KHL-lag, är totalt 21 personer sjuka med diagnosen covid-19. 486 personer har återhämtat sig. Det här antalet inkluderar inte bara spelarna utan även de anställda i klubbarna som har blivit testade av KHL, säger Morozov till ligans hemsida.


Med tanke på att det är 23 klubbar och närmare 500 smittade blir det i snitt över 20 personer per klubb.


KHL har kommit lite drygt halvvägs in på säsongen och man börjar blicka framåt mot slutspelet i vår. I NHL genomfördes Stanley Cup-slutspelet i två bubblor, men än så länge finns inga beslut om något liknande scenario i KHL.


– När det gäller ett slutspel i en bubbla är det för tidigt att diskutera den frågan. Vi vill hålla slutspelet inte bara i olika städer utan också inför publik. Vi följer situationen i regionerna och följer restriktionerna och tar hand om våra nära och kära, säger Morozov.


Jokerits Viktor Lööv (50) och John Norman (37) i matchen mot Salavat Julajev i början av december. Foto: (c) photo.khl.ru Emil Hansson.


I och med att KHL spelas i sex länder gäller olika lagar för hur fritt resandet är inom länderna. I Finland, där Jokerit hör hemma, har den inhemska ligan tagit en paus på flera veckor på grund av smittläget. När det ryska KHL-laget Salavat Julajev var på besök i Helsingfors nyligen stoppades sex av Salavat Julajevs spelare, plus lagledningen, från att vara med i matchen mot Jokerit på grund av den epidemiologiska situationen.


LÄS MEREuropakollen: Så här kan Tre Kronor komma att se ut i Moskva


Det gjorde att Salavat Julajev hade två målvakter och 16 utespelare i den matchen som Jokerit vann med 3–1.


– Förbundet arbetar för att skapa en konstruktiv dialog med de finska myndigheterna. Vi gör allt för att minimera sådana incidenter, säger Alexei Morozov.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)