HockeyNews
PLUS

Rakhshani har fått lägre lön – men samma höga mål: "Glad att ha jobb"

(16601) Rhett Rakhshani/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 30 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Rhett Rakhshani kämpar mot en svår jetlag efter resan från Kalifornien.

Frågan är nu om han gör debut för Djurgården mot Leksand på tisdagskvällen.

– Jag försöker förbereda mig mentalt på att spela och jobba så hårt jag kan. Det har gått lång tid sedan jag tränade med ett lag, säger Rakhshani.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har fått in SHL-profilen Rhett Rakhshani i laget. En efterlängtad forwardsförstärkning inte minst med tanke på att Djurgården efter lördagens match i Malmö kommer att släppa iväg en rad spelare till JVM-laget som ska till Kanada om några veckor.


Rakhshani anlände till Stockholm i helgen med sin familj och sina tre döttrar.


– Jag var här och körde med honom igår och han körde lite själv. Han hade inte fått grejerna i lördags så han tränade i gymmet och så körde jag med honom igår på isen, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.


Rakhshani behöver ingen längre presentation eftersom han har spelat i fem SHL-lag förut och vunnit SM-guld med både Växjö och Frölunda.


Djurgården och Robert Ohlsson förväntar sig en hel del av den 32-årige högerskytten.


– Det kommer att få stor effekt. Vi blir av med halva laget här snart så det är glädjande för oss att få in spelare och Rhett är en jäkligt bra hockeyspelare, så det är bra, säger Ohlsson.


Däremot är det inte bestämt än om Rhett Rakshani spelar på tisdagskvällen mot Leksand.


– Återstår att se. Jag tränade på honom ganska bra här nu och ska träna i eftermiddag också. I en drömvärld vill jag köra på honom ganska hård träning så han inte får upp en skada tidigt. Vi får se helt enkelt. Det kan bli några minuter, det kan bli många minuter, det kan bli nån minut. Vi får se, säger Robert Ohlsson.


Rakhshani tränade inte i powerplay på måndagen och kan komma att få vänta på sin debut i Djurgården tills på torsdag borta mot HV71. Men om han spelar mot Leksand blir det sannolikt i fjärdekedjan med Oscar Bjerselius och Dominik Bokk.


– Just imorgon har jag inte tänkt logga honom för många minuter för det finns en skaderisk när man har rest och flugit och kanske inte varit på is med ett lag på åtta månader. Men i framtiden tänker jag spela honom mycket och i en av våra toppkedjor, säger Robert Ohlsson.



Djurgården får klara sig utan William Eklund mot Leksand på grund av sjukdom efter sin succématch borta mot Frölunda (3–2-seger). Istället är Dick Axelsson tillbaka och går in på Eklunds plats med Alexander Holtz och Kalle Östman.


– Vi räknar inte med Eklund morgon. Dick är tillbaka, så det var kul att se och han var pigg och på grejerna. Det är alltid härligt att ha honom tillbaka, säger Ohlsson.


Djurgården får fortsatt klara sig utan Marcus Högström och Michael Haga.


– Högström får inte återgå än, han har varit sjuk där hemma och familjen har varit sjuk. Då får man vänta tills det är helt grönt. Haga är inte tillbaka. Han är skadad. Han var på is i helgen och kommer att vara på is idag, men är inte tillräckligt bra för att spela imorgon, säger Robert Ohlsson.


Rhett Rakhshani brottas ett tag till med en svårt jetlag eftersom det är nio timmars tidsskillnad mellan Kalifornien och Sverige.


– Det är illa. Det är den värsta jag har haft. Jag vaknar upp klockan två på morgonen och kämpar för att sova. Jag får vänta ut det, gå och lägga mig riktigt tidigt och så vaknar jag vid midnatt eller klockan två och får sedan kämpa för att få några timmars sömn ytterligare. Det har varit tufft. På eftermiddagarna blir jag väldigt trött medan morgnarna är rätt bra, säger Rakhshani där han står vid sidan av Hovets rink.


LÄS MERVar det en tidig Rhett Rakhshani-effekt i Djurgården?


– Förhoppningsvis kommer jag in i normal rytm snart, men det tar lite tid att vänja sig.


Rhett Rakhshani har inte spelat i SHL med Frölunda sedan den 5 mars. Under försäsongen har han tränat i Huntington Beach med en del NHL-spelare.


– Det är några som bor i Kalifornien som jag har åkt skridskor med. Greg Pateryn, en back i (Minnesota) Wild, Matt Nieto från Colorado Avalanche, Chase De Leo som spelar i (Anaheim) Ducks, Jake McGrew, han är med San Jose (Barracuda), det är AHL- och NHL-killar. (Eric) Comrie är en god vän till mig och är målvakt i Winnipeg Jets. Det är fler och det är några collegegrabbar och juniorkillar. Det är bra en grupp.


I samband med resan till Stockholm blev han och familjen av med lite bagage.


– Jag blev av med åtta väskor, eller rättare sagt, de tappade bort åtta väskor, men hittade dem. Och nu har jag äntligen fått dem. Det var alla våra vinterkläder och min hockeyutrustning, men nu har vi dem så allt är bra.


Så hur ser du på att spela direkt imorgon?


– Ja… Vi får se. Vi vet inte om planen är imorgon eller torsdag ännu. Jag lämnar det till coacherna. Jag försöker förbereda mig mentalt på att spela och jobba så hårt jag kan. Det har gått lång tid sedan jag tränade med ett lag. Det här var min första lagträning på åtta månader. Vi har haft bra snack om det och hur min strategi ska se ut och jobba så hårt som möjligt och ta mig till matchform så fort som möjligt. Varje dag kommer inte att kännas perfekt för det har gått ett tag, men min inställning kommer att vara perfekt och jag ska jobba så hårt jag kan och det är allt jag kan kontrollera så det fokuserar jag på, säger Rhett Rakhshani.


Förutom två SM-guld har Rhett Rakhshani blivit Champions Hockey League-mästare med Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Efter HV71, Linköping, Växjö, Malmö och Frölunda väntar nu spel i Djurgården.


– Ja, min tröjsamling kommer att se bra ut när jag är äldre… Det är roligt hur det kan bli. Det var inget jag hade förväntat mig när jag kom över hit första gången (2012). Jag trodde att jag skulle vara här i bara ett par år och sedan åkte tillbaka till Nordamerika. Här är jag nu i mitt sjätte lag. Det är festligt hur det blir i livet och jag tänker inte spekulera i hur allt hände. Vi kan ha ett långt snack om det över en öl vid ett annat tillfälle, men just nu är jag bara glad att jag är en kille som har fått en chans att spela. Det är många killar som inte har den chansen just nu. Jag är glad att det finns ett lag till som vill ha mig. Det känns som att jag kan hjälpa dem och jag är glad att få representera dem. Det är ett lag jag alltid har respekterat och det är en härlig stad. Det verkar vara en bra grupp killar som jag ser fram emot att lära känna lite bättre.


Hur många erbjudanden har du haft och hur påverkar coronakrisen löneläget?


– Det är lägre betalning, helt säkert. Betydligt. Och jag tror inte att man behöver vara raketforskare för att räkna ut att lagen inte har lika stora budgetar som de brukar när det är fans och full kapacitet. Det har varit färre erbjudanden också. Vissa lag har inte råd att ha så många toppspelare som man normalt vill ha. Det är därför utbudet är större än efterfrågan för närvarande. Det är många spelare där ute som letar efter jobb. Och igen, jag är tacksam för att jag har fått ett erbjudande, säger Rakhshani.


Hans hockeyvän från södra Kalifornien, Ryan Lasch, har börjat säsongen i finska Pelicans där han i vanlig ordning öser in poäng.


– Ja vi pratar ofta. Jag tror att han trivs och hans fru är därifrån och är hemma. Han har spelat där förut och känner till ligan. Den är lite mer offensivt inriktad än den här, så jag tror att han gillar den delen och jag tror att han har gjort mycket poäng och hittat ett sätt att göra det han gör. Jag tror han gillar det, men jag vet inte vad hans långsiktiga mål är. Det måste du fråga honom. Just nu är han, som jag, glad att spela och bidra.


Har ni pratat om att spela ihop igen?


– Ja, det har vi pratat lite om, men inget alltför seriöst.


Vad vet du om atmosfären i Djurgården?


– Det är inget nytt för mig, hårt jobb, åka, åka åka, full fart. Det är ganska likt Frölundas träningar. Snabba unga killar som åker fort. Gamla gubbar som jag måste hitta sätt ett vara smartare än dem. Det är mitt mål. Att jobba hårt, höja min fart, höja mitt spel, höja min form så att jag kan bidra.


I lördags såg Rhett Rakhshani Frölunda-Djurgården på C More. Och blev imponerad av sitt nya lag.


– Jag tyckte att det var en jättebra match. En bortaseger i Göteborg, där är det tufft att spela. Vi saknade några etablerade spelare och gjorde en jäkla bra match (hell of a game). Det var en bra vinst, de unga klev fram, målvakten var bra och alla jobbade hårt och förtjänade poängen.


Vad tyckte du om Frölunda då?


– I den matchen? Jag tyckte de var okej. De kanske inte spelade på den nivå som de alltid är på. Det var inte så friktionsfritt och lite slarvigt, men de tävlar varje kväll. Det är ingen tvekan om det. Det får man alltid av dem. Hela vägen från Joel (Lundqvist) och nedåt. De kanske inte hade sin bästa match helt enkelt.



Rakhshani fick också se Djurgårdens 18-åringar William Eklund (ett mål) och Alexander Holtz (två mål) skjuta segern till Djurgården.


– De är på riktigt! Bättre än jag var i den åldern, det är en sak som är säker. Jag älskar att spela med yngre killar, det är så himla roligt. Jag börjar bli äldre och gillar att ha roligt med de yngre och jobba tillsammans och hjälpa dem bygga upp sitt självförtroende och lära mig saker av dem också. Man måste alltid lära sig saker. Det är nyckeln till att fortfarande vara betydelsefull, säger Rhett Rakhshani.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!