HockeyNews
PLUS

Djurgårdsbacken Tobias Björnfot är på väg att spela sig till JVM

(16463) Tobias Björnfot/Djurgården
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 22 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tobias Björnfot är utlånad från NHL-klubben Los Angeles till Djurgården.

När den 19-årige backen ska tillbaka till Nordamerika tar han gärna vägen via JVM i Kanada.

– Det hade varit extremt roligt, säger Björnfot till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Med sitt första SHL-mål i karriären visade Tobias Björnfot vägen i Djurgårdens 3–2-seger hemma mot Växjö. En fin passning från Manuel Ågren gav Björnfot fri väg till vänster i anfallszon och pucken satt i Växjömålvakten Erik Källgrens högerkryss.


– Jag fick ganska mycket tid där. Det är inte ofta att man får så mycket tid, så det var skönt att sätta den, säger Björnfot till HockeyNews.se.



– Vi har haft lite backmål, så det är kul. Det börjar komma nu.


Backkollegan Tobias Ekberg satte Djurgårdens segermål till 3–2 i den tredje perioden, vilket var DIF-backarnas tredje mål under hösten.


– Det är klart att det hjälper ju till. Vi har varit bortskämda med (Linus) Hultströms målskytte över ett gäng år. Nu är det glädjande, (Tobias) Björnfot var där idag, (Tobias) Ekberg avgjorde. Lite trafik också så hjälper det till när man lägger in de där puckarna, men det är klart att det är viktigt att backarna är med och spelar anfallsspel. Det går inte riktigt att spela anfall med tre man längre utan man måste involvera backarna på ett bra sätt, så det var glädjande att de fick göra mål, både Björnfot och Ekberg, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.


Tobias Björnfot var Los Angeles Kings förstaval i NHL-draften 2019 och han fick debutera i NHL förra hösten och spelade tre matcher i Kings-tröjan.


I väntan på att ett beslut om NHL-säsongens början ska komma är Björnfot utlånad till Djurgården där han nu gjort ett mål och två assist på de tio matcher som han har spelat i SHL 2020.


Spelet sitter allt bättre och självförtroendet växer.


– Jag tycker att jag spelar mycket bättre nu de senaste matcherna. Men det gäller att förtjäna sin istid. Jag tycker att jag gör det just nu. Det är bara att ut och köra, säger Björnfot som nyligen fick finna sig i att vara petad i två matcher av Robert Ohlsson.


– Det är som jag säger, man ska förtjäna sin istid och det tycker jag att jag gör nu och det är därför jag får spela.


Hur tar man en petning?


– Man känner bara att man har mer tid att träna extra. Träna detaljer, träna skott och skridskoåkning och skills, så kommer man tillbaka starkare.


Där satt den! Tobias Björnfot sköt 1–0 för Djurgården mot Växjö. Det var hans första SHL-mål i karriären. Foto: Bildbyrån.


Den stora grejen för hockeyspelande 19-åringar är för många junior-VM i Edmonton och Red Deer om några veckor.


Tobias Björnfot var med i Juniorkronorna i Tjeckien förra säsongen och tankarna på JVM 2020 finns där.


– På JVM? Ja, det är något jag skulle vilja vara med på. Det är de grabbarna man spelade U18-VM med så det är årgången man själv är, så det hade varit extremt roligt, säger Björnfot utan den minsta tvekan.


Han var med som lagkapten när Småkronorna vann VM-guld i Örnsköldsvik våren 2019 och visst pågår det saker i kulisserna för att få med Björnfot till årets JVM.


– Det är lite snack mellan LA och Tomas Montén, men det är inget mer jag vet.


LÄS MERMattias Ek:Stark seger för nästan uträknat Djurgården – men nu håller man andan


För Los Angeles Kings är det också bra att ha sina spelare med i junior-VM. Det är hög status, en coronasäker miljö och för Tobias Björnfot skulle det också innebära att han är i rätt världsdel inför NHL-säsongen.


– Ja, det är lättare så. Men jag vet inte just nu. Man får se.


Vad säger LA Kings om din höst och din utveckling?


– Det är mer snack med agenten nu, för de har mycket med starten och trainingcamps där borta. De bara tycker att allt ser bra ut och att det bara är att fortsätta med skridskoåkning och fortsätta spela med pucken.


Los Angeles förstaval i draften 2020, Quinton Byfield, 18, ser ut att få spela JVM för Kanada igen.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)