HockeyNews
PLUS

Calof om att återvända till Växjö: "Den lägsta lönen jag spelat hockey för"

(16206) Andrew Calof
Bildbyrån

Publicerad: 6 november 2020

FacebookXWhatsApp

Förhoppningen var att återvända till KHL – men Andrew Calof orkade inte vänta längre.
Nu är forwarden tillbaka i Växjö, efter att ha fått gått ner kraftigt i lön.
– Ja, det är en väldigt låg lön. Den lägsta lönen jag spelat hockey för faktiskt, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Under fredagen kunde HockeyNews.se avslöja att Andrew Calof återvänder till Växjö. Någon timme efter avslöjandet bekräftade Växjö nyheten.

När vi når kanadensaren har han precis avslutat en lunch och glädjen hörs genom telefonen. 


– Jag är väldigt glad över att allt är klart. Det har varit ett par nervösa månader där jag inte riktigt vetat vad som ska hända. När Växjö hörde av sig och berättade att de var intresserade blev jag väldigt glad, säger han. 


I början av september berättade Andrew Calof att han hade siktet inställt på att återvända till KHL, men ju längre tiden gått har han fått ställa om tankarna. 


– Jag kände mig inte tillfreds med att vänta mycket längre. Nu i efterhand var det kanske högt spelat av mig att vänta så länge, men min KHL-agent sa att han hade ett lag som ville signa mig om två veckor. Men när Växjö hörde av sig sa jag att jag inte ville vänta längre. Sam (Hallam) är den bästa tränaren jag haft och min fru har vänner där, så i slutändan var det ett enkelt beslut för vår familj, berättar han. 

Andrew Calof i samband med SM-guldet 2018. Foto: Bildbyrån

I pressmeddelandet säger sportchefen Henrik Evertsson att det är en väldigt gynnsam deal för Växjö. 


– Så som spelarmarknaden ser ut just nu har fokus flyttats från ersättning till att över huvud taget ha ett jobb 2020/21. Andrew är en mycket smart kille som har insett hur illa det ser ut just nu i hockeyvärlden och detta får nog sammanfattas som den ödmjukaste förhandling jag varit med om under min tid som sportchef. Andrew har gått med på att spela den här säsongen på en ersättningsnivå som gör att vi kan ersätta Marcus Davidsson och ändå sänka vår kostnadsmassa vilket var nödvändigt i dessa tider. Då skall betänkas att vi givetvis varit tvungna att ta ansvar för att Marcus givetvis inte haft möjlighet att finna motsvarande ersättningsnivåer i dagens spelarmarknad.


Andrew Calof: 


– Ja, det är en väldigt låg lön. Den lägsta lönen jag spelat hockey för faktiskt. Men i slutändan, innan jag skrev på, så sa jag till honom att hade jag varit ute efter pengar så hade jag inte skrivit på för Växjö. Nu får jag en möjlighet att spela där jag haft succé tidigare och på ett ställe där jag blev väl omhändertagen


– Pengar är inte allt och jag är också medveten om att världsläget är vad det är. Jag skulle inte tagit det här erbjudandet om det var något annat SHL-lag som hört av sig, men jag tar det i Växjö alla dagar. Jag är väldigt glad över att återvända, säger han. 


Vad är din bild av Växjö i år?


– Jag har sett en del matcher. Det ser ut som att de har ett väldigt bra powerplay. De senaste fyra eller fem matcherna tror jag att Växjö haft det bästa powerplayet i hela ligan. Det är kul att se att de tar steg framåt efter två tuffa säsonger. De gör inte jättemycket mål framåt, men defensivt är det ett av de bästa lagen i ligan just nu.


– Jag ser likheter med det åren vi vann, vi gjorde inte så mycket mål då heller men vi var väldigt bra defensivt. Skillnaden är väl att de inte har någon Elias (Pettersson) nu, men det har du inte varje år. Jag ser fram emot att få vara med på resan. 


Under sommaren och hösten har han tränat hårt i Ängelholm tillsammans med bland annat Lucas Elvenes, Timothy Liljegren och Hampus Lindholm. Calof tror inte det dröjer allt för lång tid innan han är i matchform. 


– Förhoppningsvis behöver jag inte så lång tid på mig. Planen är att jag ska in i spel redan i nästa vecka, men vi får se hur det blir med pappersarbetet. Det brukar ta sju dagar och då är jag i i så fall redo för bortamatchen mot Skellefteå. Jag har varit och tränat sex gånger i veckan med en av de bästa fyscoacher jag haft och där har varit en bra grupp varje dag, så vi har pushat varandra till att bli bättre, säger han och fortsätter:


– Timingen är annorlunda i SHL och det lär säkert ta några matcher innan jag vant mig. Växjö tränar på söndag och då ska jag vara med, så förhoppningsvis behöver jag inte så många dagar på mig. 

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)