HockeyNews
PLUS

SHL-lagens uppdrag – stoppa smittan som förstörde för Juniorkronorna

(16203) Juniorkronorna i SHL
Bildbyrån

Publicerad: 6 november 2020

FacebookXWhatsApp

Juniorkronorna fick ställa in landskamperna mot Finland i Malmö sedan det framkommit att två spelare varit smittade av covid-19 utan att uppvisa symptom.

Nu har spelarna åkt hem till sina klubbar och nu gäller det att inte få in smittan i sina respektive lag. På tisdag börjar SHL om.

– Nu är det upp till varje förening hur man vill lösa det här och hur man går tillväga, säger förbundskapten Tomas Montén till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

All Out CCM Hockey 


De tre JVM-förberedande landskamperna i Malmö mot Finland har blivit inställda sedan coronaviruset letat sig in hos Juniorkronorna.


I måndags testades hela spelartruppen och ledarstaben i Juniorkronorna och i onsdags fick en av spelarna ett positivt resultat tillbaka.


När hela truppen testades på nytt under torsdagen var ytterligare en spelare smittad – men ingen av dem har haft några symptom.


– Det är klart att nånstans var man rädd för det hela tiden, men det kändes ändå som att vi trodde att vi skulle kunna klara oss. Tyvärr, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.


LÄS MERMontén efter inställda matcherna: "Ingen av spelarna har visat några symptom"


På torsdagen fick man abrupt avblåsa matcherna och skicka hem spelarna till sina klubbar. Men frågan är nu hur det går med smittspridningen och om man har lyckats stoppa den eller om den följer med spelarna tillbaka till klubbarna.


– Det känns som att allt är så nytt så man vet väl inte riktigt vad testerna visar heller och fram och tillbaka och hur tillförlitligt det är. Det är mycket svåra grejer att sätta in i det hela, säger Tomas Montén.


De två smittade spelarna sattes i karantän direkt i Malmö.


– Jag kan inte mer regler än protokollreglerna. De blir ju isolerade i fem dar eller sju dar varav de två sista dagarna ska vara symptomfria. Men de har ju inte haft några symptom så de kan nog vara tillbaka i nästa vecka skulle jag tro, säger Montén som hela tiden har hållit sig informerad om läget.



Innebär det i de här fallen att de är smittfria om de är symptomfria?


– Så säger ju råden om man läser på. Men som sagt, alla spelare som lämnade igår är testade. De får väl svar på de testerna antingen sent ikväll eller imorgon eller i värsta fall på måndag.


I många fall är SHL-spelarna i Juniorkronorna betydelsefulla för sina klubblag och på tisdag den 10 november börjar SHL om med ett tätt matchande. Frågan är om de som har varit med i Juniorkronorna kan gå raka vägen in i sina klubbars omklädningsrum eller om de behöver sättas i karantän för säkerhets skull.


– Vi har kontaktat alla klubbar och spelarna har varit i kontakt med sina medicinska representanter. De klubbar som vill ha mer har att kontakta våra läkare. Nu är det upp till varje förening hur man vill lösa det här och hur man går tillväga, säger förbundskapten Tomas Montén.


Då vet inte ni ifall spelarna behöver sitta i karantän när de kommer hem till sig?


– Nej. Vi har isolerat dem och haft en dialog med deras läkare hemma som tar över deras kontroll från det att de kommer hem igen.


Har spelarna bott i egna rum i Malmö, alltså en och en?


– Från isoleringen har de bott i egna rum. Det sista (andra) fallet som uppdagades, den personen reste direkt härifrån och hem själv. Den personen har inte varit på vårt hotell överhuvudtaget sedan smittan upptäcktes, fortsätter Montén.


Hur transporterar man hem en smittad person?


– Den personen kör bil. Själv.


Men i övrigt har spelarna bott två och två på hotellet?


– Ja, från det att vi samlades har det varit två och två.


För det behöver man väl också väga in i helhetsbilden?


– Absolut. Precis. Och som sagt, alla klubbar är informerade om läget och situtationen. De får följa det här framöver, säger Tomas Montén.


– Många SHL-lag har även gjort antikroppstester och då finns det ett stort antal spelare som har det och då gör man en annan bedömning. Det gör Folkhälsomyndigheten också. Har man antikroppar så törs man träffa äldre personer och lite såna exempel. Men jag vet bara att klubbarna har sagt att en del spelare har gjort test och har antikroppar.


Det har funnits kritiska röster till att genomföra Juniorkronornas läger och landskamper i Malmö.


– Det finns svårigheter i allt det här. Det finns olika tester och olika lag använder olika tester. I förlängningen, är någon bättre eller sämre? Eller kan man lita på alla eller kan man inte lita på nån? frågar sig Tomas Montén.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)