HockeyNews
PLUS

Här är Dahléns kedjekamrater och roll i debuten i Tre Kronor

(16154) Jonathan Dahlén
Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 3 november 2020

FacebookXWhatsApp

Jonathan Dahlén har gjort sin första träning med sina nya kedjekamrater i Tre Kronor i Helsingfors.

Förbundskapten Johan Garpenlöv ger den allsvenska storstjärnan en stor roll redan i landslagsdebuten.

– Det är klart att det är inte Hockeyallsvenskan där ute nu utan något steg till, så det tar väl nån träning till att komma in i grejerna hundraprocentigt, säger Dahlén.

Landslagen presenteras av:


IQ Fuel Makes you better, for real! 


All Out CCM Hockey 


Redan förra säsongen var Jonathan Dahlén så bra i Hockeyallsvenskan med Timrå att han bultade på porten till Tre Kronor.


Men ibland räcker det inte med att ösa in mål och poäng. Det finns fler delar av spelet som en forward behöver behärska för att kunna spela internationellt.


Nu när inte spelare från vare sig KHL eller Schweiz tar plats i Tre Kronor på grund av coronapandemin ger förbundskapten Johan Garpenlöv ett lag med ett tiotal debutanter chansen i A-landslaget.


Dahlén är en av de nya.


– Det är väl som Garpenlöv sa att jag ser väldigt bra fysad ut från läktaren… Nej, men jag är bra fysad så jag orkar verkligen spela färdigt alla defensiva situationer nu och ändå inte drabbas så mycket offensivt för jag har ändå fått ut bra offensiv också. Det är framför allt fysmässigt, säger Dahlén.


Har du känt dig redo för Tre Kronor förut?


– Ja, det är en svår fråga. Jag har bara spelat seniorkarriären i allsvenskan och i AHL. Det gick väl ändå rätt hyfsat i AHL om man tittar statistiskt.


LÄS MERTre Kronor-ledningen följer Timråstjärnan: "En bit kvar"


För två säsonger sedan gjorde Jonathan Dahlén som 20-åring 29 poäng (14 mål, 15 assist) på 50 AHL-matcher för Utica. Han trejdades från Vancouver till San Jose och fortsatte med att göra fyra assist på sju AHL-matcher för San Jose Barracuda.


– Det är väl klart att jag är ganska säker på att jag kan spela på den här nivån. Jag ska göra så gott jag kan helt enkelt, men det är klart att det är en omställning med tempot när man till vardags spelar i hockeyallsvenskan så ska man in i Tre Kronor. Det blir en hyfsat stor omställning.


Jonathan Dahlén känner sig redo att ta steget från Timrå i Hockeyallsvenskan till Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


På tisdagen tränade Tre Kronor i Hartwall arena i Helsingfors och Dahlén fick Växjöcentern Pontus Holmberg och Färjestadsforwarden Michael Lindqvist som kedjekamrater.


– Jag tyckte ändå det kändes hyggligt bra spelmässigt och jag vet vad jag kan. Det är klart att det är inte Hockeyallsvenskan där ute nu utan något steg till, så det tar väl nån träning till att komma in i grejerna hundraprocentigt.


Hur var det att träna med Holmberg som center?


– Han är ju skicklig. Jag kanske inte har tittat så jättemycket på SHL, men han kändes skicklig idag på träningen i alla fall.


Du tittar inte så mycket på SHL?


– Ibland kanske. Jag följer det kanske inte slaviskt. Det är väl kul kanske att kolla på killarna som man har spelat med tidigare. I HV finns det ett gäng, (Anton) Wedin, Didrik Strömberg och (Johannes) Kinnvall har jag spelat mycket med. Det är kul att titta på dem till exempel och andra killar jag lirat med så klart.


LÄS MERFlera debutanter i Tre Kronor – här är truppen till Karjala


Efter att ha blivit uttagen till Karjalaturneringen blev Jonathan Dahlén förkyld. Det gjorde att han missade en Timråmatch mot Södertälje. Och då blev han lite bekymrad med tanke på den smittspridning som pågår och att han dessutom ska få göra debut i Tre Kronor.


– Man vet inte i de här tiderna vad man har åkt på. Det var mycket nerver innan man fick svar på coronatestet, men till slut fick jag negativt och då blev jag glad. Då kunde jag spela i söndags också och få åka med. Det var skönt, säger Dahlén.


Timrå fick tillbaka sin Tre Kronor-debuterande lagkapten och det blev seger hemma mot Almtuna med 4–0. Dahlén gjorde ett mål och två assist och för första gången den här säsongen fick pappa Ulf Dahlén se sin son live.


– De fick ha 300 personer nu mot Almtuna så då fick han och mamma se första matchen i år. De körde dit på vägen hem efter att ha hälsat på syrran i Växjö. Han sa väl inte så mycket annorlunda annars än hemma. Att ha roligt och lita på det jag gör och jobba hårt. Det var ändå ett rätt vanligt snack.


När Ulf Dahlén 2003 avslutade sin NHL-karriär i Dallas hade han spelat 966 matcher i världens bästa hockeyliga. Det blev också 74 landskamper med Tre Kronor och några tunga medaljer.


Har du sett något från din pappas Tre Kronor-karriär?


– Det är klart att jag har kikat mycket. Det finns en hel del. Han var med väldigt mycket och spelade och tog VM-guld (1998) också. Det var häftigt i efterhand. Jag kom så klart inte ihåg det för jag var väl inte ens ett år tänkte jag säga. Sedan var han assisterande förbundskapten också och det minns jag väl lite mer av, men kanske ändå inte så mycket. Det var ganska länge sedan, konstaterar Jonathan Dahlén.


Jonathan och pappa Ulf Dahlén. Foto: Bildbyrån.


Hans klubblag Timrå går starkt i Hockeyallsvenskan, men kommer den här veckan att få spela tre matcher utan sin poängkung och lagkapten.


Frågan är vem som då ska leda Timrå?


– Allihop! Vi är så bra i år så det spelar ingen roll att jag är borta tre matcher.


Timrås form är bra (sex raka trepoängare)?


– Ja, ändå tycker jag att vi faktiskt kan ännu bättre till och med. Vi har ändå gjort det som krävs för att vinna matcher, men vi har en stor utvecklingspotential. Jag räknar med att vi kommer att vara några snäpp bättre i april när slutspelet ska dra igång. Vi ska växa in i den här säsongen och bli bättre och bättre.


Han tonar ner betydelsen av att han kommer att saknas i Timrås lag när nio poäng står på spel i jakten på Björklöven i serieledning.


– Vinsten mot Södertälje var utan mig så det känns väl ändå bra. Jag litar så pass mycket på killarna där hemma och de är skitglada för min skull. Jag vet att andra kommer att kliva fram och det gör de när jag är med också. Vi har så många som bidrar hela tiden. Det är klart att man saknar dem och förhoppningsvis saknar de mig, men de önskar mig lycka till och de kollar mina matcher och jag kollar deras. Det är ingen fara.


Karjalaturneringen spelas i en bubbla och spelarna ska därför vara så gott som säkra på att inte kunna bli smittade under dagarna i Helsingfors.


– Det är speciellt. Man har aldrig varit i en bubbla tidigare. Det jobbigaste är väl kanske munskyddet för jag tycker att det är lite obehagligt att ha på sig, hehe. Men det går bra, säger Dahlén.

LÄS MER: Timrås besked om storstjärnan efter förkylningen: "Testat negativt"


När han blir intervjuad vet han inte om att han kommer att ingå i Tre Kronors powerplay och dessutom få en stor offensiv roll mot Tjeckien på torsdag.


– Jaså, det var mer än jag visste! Vi har inte tränat powerplay än, haha. Det var ett positivt besked. Det tar jag med mig. Men det är så klart jättekul att få den chansen. Som sagt, jätteskönt att komma bort och jag känner absolut ingen press utan tycker det är kul att komma iväg och spela med de här killarna som jag spelar med nu.


En del påstår att Jonathan Dahlén är för bra för Hockeyallsvenskan – hur reagerar du på det?


– Ja, jag vet inte. Folk tycker väl att det är kul att tycka ibland och det får de väl hålla på att göra. För bra för nåt kan man aldrig vara. Då finns det många killar i NHL som man kan säga att de är för bra för den serien också och var ska de spela då…? Jag tycker att jag utvecklar mitt spel varje dag även om jag spelar i Hockeyallsvenskan. Det ramlar in lite poäng men man kan titta på mitt defensiva spel och mitt positionsspel och se hur stora kliv jag tar i det och det gör mig redo för såna här uppdrag och framtida utmaningar.


Ett tillfälle för dig att mäta dig med spelarna en nivå upp?


– Självklart så det det. Jag menar, det är jättekul att få komma hit och se alla spelarna här och mäta sig med dem, och spela med dem och umgås med dem. Det är något som också kommer att utveckla mig och som jag kommer att ta med mig hem till Timrå. Och det kommer att utveckla dem i Timrå också, för förhoppningsvis får jag med mig lite mer fart på träningarna, så det är bara positivt att få vara med och mäta sig.


Jonathan Dahlén har öst in 19 poäng på åtta matcher (2,38 poäng per match). Timrås sportchef Kent Norberg sa nyligen till Sundsvalls Tidning att Dahlén kommer att göra 100 poäng i Hockeyallsvenskan. Med nuvarande takt och 39 matcher kvar att spela när han återvänder till Timrå så skulle han komma upp i 112 poäng och sätta alla tiders poängrekord i serien.


Timråstjärnan kontrar:


– Jag får väl säga att hoppas att han har byggt ett lag som tar 100 poäng istället, hehe.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)