Lista: Här är veckans fem bästa i SHL – och dags för några att näta!


24 oktober 2020

SHL-veckan har bjudit på en rad höjdpunkter inför lördagens omgång. Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar här det han har gillat mest under veckan.

Och så tycker han att det är hög tid för några förväntade mål- och poängmakare att sätta igång sin produktion.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


5 Johannes Kinnvall, b, HV71


Kommentar: Inte förrän den 8 oktober kunde HV71:s Calgary-lån göra sin första match för säsongen efter skada. Kinnvalls puckbehandling och spelsinne är något som alla lag skulle sakna och nu när han är tillbaka växer HV:s offensiv sakta men säkert. Mot Brynäs var han delaktig i tre av målen i 6–4-vinsten och i matchen före gjorde han själv två mål i förlusten mot Djurgården. Med ännu fler matcher i benen kommer han att spela på den toppnivå han gjorde förra säsongen.


Johannes Kinnvall, HV71. Foto: Bildbyrån.


4 Situationsrummet


Kommentar: Gänget med Christer Lärking i spetsen får en hel del kritik för saker de hittar i matcherna som domarna kanske missar och de får även skit för saker de inte hittar. Men i stort tycker jag att de gör ett bra jobb.


Visst, förra veckan var temat slewfooting och där fick Djurgårdsbacken Marcus Högström matchstraff och blev avstängd i tre matcher. Det blev irriterat i Djurgården eftersom SHL:s ordningsavdelning helt missat Skellefteåbacken Petter Granbergs slewfoot mot Färjestad och leksingen Oskar Langs slewfoot på DIF-forwarden Niclas Bergfors.


Men igår hittade situationsrummet en crosschecking utanför spelet i mötet HV-Brynäs där Brynäskaptenen Anton Rödin kan räkna med ett antal matchers avstängning. För disciplinnämnden lär i vanlig ordning göra ett stabilt jobb med en sund avvägning i sin dom.


LÄS MERSHL utökar kommunikation gällande videobedömningar


3 Erik Källgren, mv, Växjö


Kommentar: Växjös målvaktsplan ser ut att hålla mer än väl. Erik Källgren är tänkt som ny förstemålvakt med Viktor Fasth som backup. Hittills har Källgren startat i sex av de nio matcherna och – nu är han bäst i SHL sett till räddningsprocenten.


Den tidigare AIK-målvakten är den ende i SHL som har lyckats nolla Leksands stjärnkedja och han tycks hela tiden växa med uppgiften. Till och med när det gick trögt mot Malmö lyckades han och Lakers krångla sig fram till en vinst.


2 Joel Lundqvist, f, Frölunda


Kommentar: Var ska man börja? Joel tycks ju aldrig sluta! Han bara maler på. 38 år ung är han jobbigare än jobbigast att möta. Han leder exempelvis tacklingsligan överlägset. Kikar man i statistiken står det ”34 hits” vid Joel Lundqvists namn.


Några av hans ”Greatest hits” den här säsongen har HV-backen Emil Johansson och Djurgårdsbacken Marcus Högström fått känna på. Klockrena proppar. Vältajmade och schysta.


Nyligen förlängde Frölunda hans kontrakt till 2022, så SHL-spelarna får finna sig i hans närvaro förbi hans 40-årsdag. Imponerande!


1 ”Gubbvarning” i Luleå


Kommentar: Lagkaptenen Erik Gustafsson spelar mest i SHL, nästan 25 minuter i snitt, och poängmässigt har han nu klivit upp i toppen av backarnas poängliga med sina två mål och åtta assist på nio matcher. Gustafsson spelar nu på Tre Kronor-nivå och det skulle förvåna en hel del om han inte finns med i landslagstruppen på måndag.


I Luleå är det också två andra erfarna herrar som spelar hockey med stor lekfullhet och kyla. Linus Klasen och Niklas Olausson är hänförande att se när de hittar varandra.


Luleå är SHL:s serieledare och enda obesegrade lag.


Erik Gustafsson och Niklas Olausson hade roligt i Luleå mot Leksand. Foto: Bildbyrån.


***


Dags att spräcka nollorna!


Kommentar: I torsdags var det många lirare i SHL som gjorde sina första mål för säsongen och det kommer att betyda en hel del för exempelvis Alexander Bergström i HV71, Victor Ejdsell och Per Åslund i Färjestad och Otto Paajanen i Leksand.


Men när ska det lossna för Frölundas Jan Mursak? Malmös Adam Brodecki och Johan Olofsson? LHC:s Niko Ojamäki? Skellefteås Oscar Möller? (!), Växjös Joel Persson samt Örebros Emil Larsson och Robin Kovacs? Bara för att ta några exempel där nollorna börjar växa sig obehagligt stora.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons