HockeyNews
PLUS

Starkare Davidsson väntar på besked: "Kan inte sitta vid sidan om"

(15917) Jonathan Davidsson/Ottawa/Huddinge
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 25 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

HUDDINGE. Tre Kronor- och NHL-meriterade Jonathan Davidsson står utan lön i väntan på NHL-campen och börjar så smått fundera på om och var han ska spela den här säsongen.

Under tiden har han fått ett skönt testsvar i USA efter en rad hjärnskakningar.

Det börjar närma sig slutet av oktober och de höstlöv som ännu inte singlat ner till marken utanför Segeltorpshallen söder om Stockholm är gula och regntunga.


Det är här i Huddinge som Jonathan Davidsson, Jesper Bratt, Erik Gustafsson, Oliver Kylington, Kevin Stenlund och fler Stockholmskillar som vanligtvis håller till i NHL eller AHL laddar inför kommande säsong i Nordamerika.


För den förre Djurgårdsforwarden Jonathan Davidsson är det många frågor som behöver få svar. Helst så fort som möjligt.


– Jag har hela tiden tänkt att säsongen ska dra igång förr eller senare. Jag har försökt hålla igång och inte riktigt tagit den där vilan som jag kanske borde ha gjort, säger den 23-årige stockholmaren till HockeyNews.se.


Förra säsongen i Nordamerika, hans första efter flytten från Djurgården, innehöll både NHL-debut med Ottawa (6 matcher, en assist) och spel i farmarligan Belleville Senators (18 matcher, två mål, tre assist).


Men precis som i Djurgården har han varit utsatt för smällar mot huvudet.


– Jag har gett mig fan på att jag ska komma i bättre form än någonsin. Samtidigt har jag tränat nacken varje dag, säger Davidsson.


Det där med att träna nacken blir nyckeln för en lång och förhoppningsvis framgångsrik hockeykarriär. Redan i Djurgården råkade han ut för två hjärnskakningar som gjorde att han missade SM-slutspelet 2019 då Djurgården nådde SM-final, men föll mot Frölunda.


– Problemet, det vi kunde se efter att ha gjort jättemycket tester i USA, var att min nacke var alldeles alldeles för svag för att spela på hög nivå, förklarar Jonathan Davidsson.


Jonathan Davidsson i sin senaste match i Djurgårdströjan, den 12 mars 2019. Foto: Bildbyrån.


– Du kan inte ta smällar på samma sätt om du inte är stark där. Det är som boxare och MMA-fighters, de tränar nacken varje dag och det borde vi också göra.


Inom ishockeyn är det tyvärr alltför vanligt med smällar mot huvudet med hjärnskakningar och svåra konsekvenser som följd. Bara i Djurgården har spelare som Daniel Fernholm och Andreas Engqvist tvingats lägga av de senaste åren och för närvarande har både Mattias Guter och Anton Hedman problem efter hjärnskakningar.


Genom att stärka sin nacke hoppas Jonathan Davidsson bättre klara av proppar på isen.


– Precis, det går inte att förutse en blindside, för den hinner du inte se. Men alla de som du är med på och hinner spänna dig lite, då ska det inte göra ont, säger han.


– Nacken har spökat hela tiden. Vi har testat allt möjligt. Till slut åkte vi till ett testcenter i Michigan och kollade upp det. Det är ett av världens främsta på hjärnor. Det var toppklass.


Han ser lättad ut när han fortsätter:


– Det de kunde se var att hjärnan ser helt perfekt ut, vilket jag var orolig för (att den inte skulle göra). Men nacken håller inte måttet och du måste träna nacken om du vill fortsätta spela.


Vad betyder beskedet?


– Det ger mig trygghet och jag känner mig säkrare på isen nu. I och med att jag ligger och tränar nacken varje dag känner jag mig bra förberedd.


LÄS MERSkadan som stoppat Davidsson


Frågan är nu vad Jonathan Davidsson förbereder sig till.


– Det är det jag inte vet. Jag hoppas att det drar igång så fort som möjligt där borta så att jag kan åka över för jag känner mig i toppform nu. Det hade varit kul att visa det också.


– Annars får jag bara hålla igång. Det kanske dyker upp nåt, att det förskjuts ännu mer, och då får jag väl försöka hitta någonstans att spela.


Är Sverige tänkbart?


– Här eller i Europa. Jag kan inte sitta vid sidan om hur länge som helst.


Så det har inte varit aktuellt ännu?


– Nej, inte än. Men skulle det vara så att vi får ett besked om att det blir senare än tidigare då kanske det blir aktuellt för mig.


NHL väntas komma igång i januari medan det är mer osäkert för AHL.


– Det är riktigt osäkra tider. Vi är hårt drabbade. Vi som sitter på kontrakt där borta och går utan lön, det är tufft. Men jag överväger alla alternativ och det främsta är att ta en plats (i Ottawa).


Jonathan Davidsson packar in Belleville Senators-trunken i bilen efter ispasset i Segeltorp i onsdags. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Följer du hockeyn här hemma?


– Ja jag följer hockeyn. Jag följer brorsan (Marcus Davidsson i Växjö) och Djurgården. Det tycker jag är kul. Vi har skaffat en hund så jag tar hand om honom också.


LÄS MEROperationen hjälpte Davidsson bli av med huvudvärken: "Helrenoverad"


Vad säger du om Djurgårdens start?


– Jag tror att det kan bli bra. Jag tycker att det SER bra ut. Speciellt de yngre grabbarna. De är riktigt riktigt duktiga. Med (Alexander) Holtz och (William) Eklund i spetsen.


Känner du igen dig själv när du kom upp i Djurgården?


– Lite grann. Det gör jag väl. Jag vet hur det är att komma upp och vilja prestera. Jag tycker att de ser riktigt säkra ut med pucken. Det kommer att bli sjukt bra. De kommer att ta kliv hela säsongen och så kommer Djurgården att gå framåt, säger Jonathan Davidsson.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)