HockeyNews
PLUS

LHC-ordföranden om elitklubbarnas värde: "Drar in 1,5 miljarder"

(15873) Linköping/Roger Ekström
Bildbyrån

Publicerad: 19 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

I avvaktan på ett regeringsbeslut om ett utökat antal åskådare på läktarna i arenorna i SHL kämpar klubbarna på i stark motvind.

Linköpings ordförande Roger Ekström har tvingats varsla personal och klubben gör vad man kan för att rädda ekonomin.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


LHC:s ordförande Roger Ekström vill gärna understryka vikten av elitidrotten i landet. Mycket skulle gå förlorat om exempelvis SHL-klubbar går under på grund av pandemin.


Linköping har varslat åtta personer ur personalen. A-laget har berörts, erfar HockeyNews.se, i och med att mångårige fystränaren Lasse Thörnholm också har fått veta att han kommer att få sluta efter denna säsong på grund av coronakrisen.


LÄS MERLHC varslar trotjänaren – och spelarnas korttidspermittering upphör


– Nu tycker jag inte att det är en så stor debatt, men det finns alltid en insändare här och var som ifrågasätter om staten ska gå in och ge stöd till elitidrotten. Från LHC:s sida pyntar vi in runt 55 miljoner kronor årligen i skatt, sociala avgifter och moms. Fick jag drömma, och nu inser jag att det aldrig kommer hända, men om vi fick avstå ett år så skulle det rädda väldigt mycket och det är till och med så att så mycket behöver vi inte, säger Roger Ekström till HockeyNews.se.


Regeringen har öronmärkt en ny miljard kronor till idrotten i landet som ersättning för alla tiotals miljoner kronor man går miste om under coronapandemin då arenorna bara får ta in 50 sittande åskådare.


Ekström tar ett räkneexempel:


– Om LHC är någon form av ”mellanmjölk” om vi tar fotbollsallsvenskan och SHL så är det 30 klubbar i de ligorna. Och om alla de betalar in i snitt 50-55 miljoner om året, gånger 30, så blir det en och en halv miljard som bara de elitklubbarna förser stats- och kommunkassorna med årligen. Dels det gör ju att det är värt att rädda elitidrotten. Dels under elitidrotten, i alla fall i vårt fall, så har vi 700 ungdomar och en damverksamhet som faktiskt vi driver med stor stöttning av pengarna som SHL-laget i vanliga fall drar in.


LHC hade i snitt över 6 000 åskådare i Saab arena förra säsongen. Under pandemin får man ta in 50 åskådare. Foto: Bildbyrån.


När Linköping vann hemma mot Djurgården i torsdags tog man in de tillåtna 50 åskådarna på Saab arenas läktare. LHC:s hemmaarena rymmer plats för 8 500 personer, så coronakrisen är påtaglig för dem som var på plats.


Genom att kunna ta in folk i restauranger och loger var det fler människor på plats än de 50 ute på läktarna.


– Vi får sälja 50 biljetter som alla andra och det gör vi och de går åt utan problem. Sedan har vi restaurang som vi själva driver, där man kan sitta och se matchen, säger LHC:s arbetande ordförande Roger Ekström.


– Regelverket har varit hyfsat tydligt och det blev förtydligat i det att en restaurang är alltid en restaurang oavsett om det står en artist eller en hockeyspelare där nere. Förut var det ju så puckat att det var okej att ha 200 gäster på lunchen, men om det ställde sig en trubadur där så var det helt plötsligt offentlig tillställning och då skulle 150 pers gå därifrån, säger Ekström lätt syrligt.


LÄS MERDjurgårdschefen: "Krasst borde vi göra oss av med hälften av spelarna"


– Det har väl alla insett att lagstiftarna inte har tänkt på det här, av förklarliga skäl. Vem fasen planerar för en pandemi? Det har de rättat till.


Genom att ta in matgäster får LHC in en liten liten del av de pengar man går miste om då man tvingas spela SHL-hockey nästan helt utan publik. I match efter match.


– Det gör att vi kan ha ett antal hundra i restaurangen beroende lite på hur vi sätter dem. Jag tror att det var runt 250 matgäster (mot Djurgården), men då är det både restaurang och loger, för loger är en annan grej, säger Ekström.


– Vi får inte sälja fler biljetter än de här 50. De vi har okej att använda är de loger som är uthyrda på årsbasis, för det är ett hyreskontrakt och de har rätt till sina loger även dagtid för möten och så. Nu har de även rätt att vara i logerna under match och eftersom vi har serveringstillstånd även i det vi kallar logehagarna, så får de vara där ute med regler som nu gäller.


Trots att det har funnits möjlighet att gå på hockey och äta samtidigt har inte LHC sålt slut sina restaurangbiljetter.


– För ett par matcher sedan var det faktiskt så att folk var lite tveksamma trots att man hade möjlighet att nyttja det här. Jag vet inte, det kan bero på dels hur vi spelar, dels vilken motståndare vi har. Mot Djurgården var det en ganska hög nyttjandegrad på befintliga loger. Det kan ha varit 270 totalt, alltså 50 plus 220 om jag inte har fel uppgifter.


Så här såg det ut i Saab arena under Linköping-Leksand den 10 oktober 2020. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån.


På Linköpings hemmamatcher har klubben valt att fördela 20 av de 50 biljetterna till sponsorer som har köpt ”Stor matchvärd”. Även om det är synd att kalla det för stämning så har det ändå gått att höra i C Mores sändningar att LHC har fans på läktarna.


– Resten av de 50 biljetterna har vi uteslutande erbjudit till supporterklacken White Lions. Det jag tror man hör är nog de 30 faktiskt… säger Roger Ekström


I Gävle sänktes priset i restaurangen inför Brynäs match mot Rögle och då kom det lite fler gäster.


– Vi kände väl en sån oro också, att folk har sån respekt för pandemin, vilket man ju ska ha, att man inte vill trängas. Men efter (Djurgårdsmatchen) så känns det bra. Fortsätter vi bara att vinna, så tror jag nog att intresset finns där. Det hör man och det märker man, säger Ekström.


Linköping har sin nästa hemmamatch på torsdag mot Oskarshamn.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!