Leksands kapten om lönesänkningen, kritiken i C More och SHL-starten


13 oktober

Leksand strävar mot att etablera sig i SHL. Då får nya lagkaptenen Patrik Zackrisson hantera allt ifrån tränaren Björn Hellkvists kritik i en uppmärksammad C More-intervju till att han och lagkamraterna går med på en lönesänkning för att rädda klubben.

Här berättar Leksandsstjärnan för HockeyNews.se om lagets och klubbens utmaningar.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


För första gången i sin spelarkarriär är Patrik Zackrisson lagkapten med ett C på bröstet. Det har gått 15 år sedan stockholmaren från Ekerö SHL-debuterade som 18-åring för Frölunda.


Zackrisson har hunnit med mycket och spelat för andra SHL-konkurrenter som Linköping och Skellefteå såväl som för fyra lag i KHL och Lugano i Schweiz.


Nu har han inför den här säsongen fått ta över som lagkapten i Leksand. Och då vilar ett större ansvar på hans axlar.


– Det är klart man kanske får vara med lite mer i beslutsfattanden än förut, men samtidigt så var jag assisterade förra året, så jag var ändå med i diskussionerna och så vidare. Jag tycker egentligen bara att det är kul för jag har väl ändå åsikter när man får frågor om allt från mat till resschema, säger Zackrisson till HockeyNews.se.


Som en av lagets ledande spelare får han vara beredd på att ta och ge kritik. När Leksand föll borta mot Frölunda i Scandinavium var huvudtränaren Björn Hellkvist så missnöjd med ett par sekvenser i 4–2-förlusten att han pekade ut spelare vid namn.


Zackrisson fick själv kritik av Hellkvist i C More-intervjun för undermålig backchecking.– Det var inte så mycket. Vi tycker väl att det är bra att det är högt i tak. Jag hade inte pratat med honom innan jag fick läsa om det själv. Situationen är som situationen är och sedan är det inte så mycket mer än det, säger Zackrisson apropå att Aftonbladet gjorde en story av Hellkvist-kritiken.


Under coronapandemin har fler och fler idrottsklubbar fått bekymmer med ekonomin, både nu och inför framtiden. Förra veckan följde Leksand efter Djurgården och spelarna har gått med på lönesänkningar för att hjälpa sin klubb. Det gäller fram tills årsskiftet.


– Det är delar av lönen och vi har sagt att vi inte ska kommunicera ut så mycket utan det håller vi internt, säger Patrik Zackrisson.


– Från början gick föreningen ut och sa att det kommer att bli tufft, det kommer att påverka föreningen både kort- och långsiktigt även om de hoppas och tror att de kommer att överleva. De tror att de kommer att överleva.


Leksand försöker hitta intäktsmöjligheter då läktarna i Tegera arena gapar tomma sånär som på 50 åskådare.


– Det blir en snöbollseffekt av allting och en långsiktig effekt, så är det ju. De har sagt från början att de vill göra nånting för att se över den här säsongen som är. Vi alla har förstått att nånting kommer att göras med tanke på hur situationen är som den är i landet. Framför allt för kultur- och idrottslivet är extremt drabbat nu när restriktioner släpps lite här och där men inte för oss, säger Zackrisson.


Patrik Zackrisson i samspråk med powerplay-kamraten i Leksand Mattias Ritola. Foto: Bildbyrån.


– Förstår vi att det drabbar våra sponsorer, våra fans och föreningen så är det klart att det på nåt sätt måste drabba oss spelare lite också ekonomiskt. Om det är det vi kan göra för att hjälpa till så gör vi det så klart. Det gäller att hitta en gemensam lösning som på nåt sätt gör att alla ska känna att de accepterar, förstår situationen och känner sig delaktiga och är nöjda med, eller vad man ska säga.


LÄS MERLeksandspelarna reducerar sina löner: "Dra vårt strå till stacken"


Hela världen får en käftsmäll 2020.


– Ja, exakt. Det vore konstigt tycker jag om vi spelare inte får en käftsmäll, hehe, när ändå idrottsvärldens är så otroligt drabbad. Då är det inte så konstigt att det händer nånting för oss också. Det känns naturligt, tycker jag.


Idrotten väntar fortfarande på ett första steg åt rätt håll i publikfrågan och det skulle innebära en utökning till ett maxtak på 500 personer i arenorna istället för 50 som nu.


– Ja, man vill ha nån form av positivt besked som det är nu. Jag tänkte på det med Friends arena och AIK. Det är 50 pers i en arena för 50 000. Sedan kan du gå över bron in på O’Learys i Mall of Scandinavia och sitta 300 pers och kissa på två toaletter, så att säga. Det blir ju konstigt, det känns inte logiskt. Men det är vad det är.


Leksand har så här långt sju poäng på sex matcher inklusive två segrar. Det ger en niondeplats i en haltande SHL-tabell.


– Spelmässigt är det ändå helt okej, förutom Växjö hemma där vi gör en riktigt dålig match (0–2). Annars tycker jag vi har varit helt okej i stora delar av matcherna, men inte i 60 minuter. Det gäller att få ihop smådetaljerna, som backcheck till exempel… hehe. Så var det. Det var tre mål mot Frölunda som var ganska slarvig backcheck, så är det ju, medger Zackrisson.


– Det är några småsaker i spelet där vi tappar i sekvenser i varje match, men annars tycker jag att det har varit bra.


Leksand hade tre raka förluster inklusive den där Växjömatchen innan man i lördags bröt minisviten och vann med 4–1 i Linköping.


– Vi lyckades stänga ner dem och fick upp lite mer fart än vad vi hade mot Växjö och jag tycker att vi var i förarsätet i matchen även om vi inte skapar jättemycket chanser och spelar ut dem på nåt sätt. Jag tycker att vi vinner rättvist och gör en bra, stabil bortamatch.


Leksand har i segermatcherna burits av den nya förstakedjan med Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik som har fått ihop 30 poäng (11 mål, 19 assist) på de sex matcherna.


Och de får också spela långt över 20 minuter per match, inklusive 4-5 minuter i powerplay. Det påverkar balansen i laget när det kommer till fördelningen av istiden.


– Det är klart att det blir väldigt mycket speltid för få spelare, och det kommer mycket matcher framöver, så vi kommer att behöva att hela laget presterar. Det är klart att det är lättare att kunna prestera och det är lättare att få självförtroende och tro på spelet när man spelar mycket. Så är det ju. För då vågar du kanske försöka lite mer. Om du bara spelar tio minuter är det lätt att du gör det enkla, så att säga, säger Zackrisson uppriktigt.


Marek Hrivik toppar SHL:s poängliga och har gjort tolv poäng på sex matcher. Han spelar lite över 24 minuter per match. Foto: Bildbyrån.


Han fortsätter:


– Så länge vi har en förstafemma som presterar OCH levererar, och fortsätter de att leverera kommer det att räcka med det enkla. Men när de inte gör det då gäller det att vi andra vågar och kliver fram och gör det. Vi får inte tappa självförtroendet utan fortsätta tro på det vi gör och fortsätta spela vårt spel och hålla oss till grunderna.


Men ju längre säsongen går desto mer troligt är det att fler spelare kommer att behöva spela mer.


– Vi har många skickliga spelare som måste få spela och utnyttja sin skicklighet också. Det är klart att det ibland kanske känns lite tufft om du inte spelar tillräckligt mycket och inte får tid att använda din skicklighet och så vidare, men det är en balans vi håller på att försöka hitta.


Zackrisson kommer också in på ett att sätt för tränarstaben att fördela arbetsuppgifterna på ett så smart sätt som möjligt.


– Vi har fått en ganska tydlig rollfördelning så det gäller att alla köper sin roll och sin plats i laget och försöker göra det bästa av situationen. Sedan, förhoppningsvis, så kommer det ändå att vi andra lyckas bli på ”secondary scoring”.


LÄS MERJonas Ahnelöv nära comeback för Leksand: "Inom en snar framtid"


Patrik Zackrisson har spelat i två olika kedjor, dels med ungdomarna Nils Åman och Emil Heineman, dels med betydligt mer erfarna Otto Paajanen och Mattias Ritola.


– Det är väl lite mer ungdomlig entusiasm i Åman och Heineman, så klart, säger Zackrisson.


– Med Paajanen och Ritola så blir det mer att man går på, inte på vana, men mer på mönster och gör det enklare och mer rätt. Ritola är otroligt skicklig och kan göra en gubbe. Både jag och Paajanen är ganska stabila och håller oss till grunderna, eller systemet.


– Åman och Heineman, det är inte det att de inte sköter det, utan det är liter mer att de flyger, så att säga.


Är det spännande att testa så olika kedjekamrater?


– Jag trivs bra i båda kedjorna och tycker att det är kul och jag börjar komma in i min position som högerforward också. Det har jag inte spelat så jättemycket i min karriär så det är en vanesak. Jag tycker att det börjar kännas ändå vant, säger Leksands lagkapten Patrik Zackrisson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons