DIF-kaptenen ifrågasätter bedömningsnivån: "Lite förvirrad"


11 oktober

STOCKHOLM. Jacob Josefson bröt sin måltorka mot Oskarshamn efter 13 SHL-matcher.

Nu vill Djurgårdens lagkapten se sitt lag bli bättre i powerplay – och så ställer han sig undrande till nivån för slashingutvisningar.

– Jag känner mig lite förvirrad där och vet inte exakt hur man ska förhålla sig i olika situationer, säger Josefson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården orkade inte följa upp den starka övertidsvinsten (3–2) mot Luleå från i torsdags utan föll hemma mot Oskarshamn med 4–3, trots att Djurgården gick ikapp från 1–3 till 3–3 i den tredje perioden.


– Resultatet var ingen höjdare så klart. Vi ville vinna. Nästan varje mål är att vi sätter oss i en lite dålig situation som de kan utnyttja på ett bra sätt, säger Josefson.


Fastän det blev förlust hittade han en hel del ljuspunkter i sitt lags spel.


– Jag tycker att vi har chanser och skulle ändå kunna ha vunnit matchen, men det är tråkigt att vi inte lyckas göra det.


När Djurgårdsbacken Tobias Björnfot drev upp tempot och åkte sig fri fixade han fram ett straffslag till sitt lag vid det där 3–1-underläget.


– Jag tittade på ”Robban” (tränaren Robert Ohlsson) och han frågade om jag ville ta den så jag sa ja, säger Josefson.


Han hade inte gjort mål för Djurgården i de tidigare fyra matcherna i SHL i höst och inte heller på de nio sista förra säsongen. Men straffen satt stenhårt bakom Oskarshamnsmålvakten Joe Cannata. Det var Jacob Josefsons första SHL-mål sedan den 20 februari mot Leksand (5–2 på Hovet).


– Absolut, det var skönt, säger han.


Djurgården har nu fem poäng på fem matcher i en haltande och jämn tabell. Djurgården har varit drabbat av skador, men också av en avstängning på Dick Axelsson, och nu har även Michael Haga skickats till disciplinnämnden efter ett matchstraff mot Oskarshamn.


Djurgårdens Jacob Josefson anser att han får dubbla budskap från domarhåll när det gäller bedömningen av slashingutvisningar. Foto: Bildbyrån.


Josefson lyfter fram det han menar Djurgården gör bra.


– Jag måste säga att i spelet fem mot fem, spelet med puck, vi är faktiskt ganska bra. Det känns tryggare i år än förra året, vi har kommit längre och jag tycker att vi har kommit ganska långt i den processen. Det är just att vi straffar oss själva ibland. Mot Rögle var det disciplinen och här var det lite beslutsfattande i olika moment, säger han.


– Sedan kan man alltid vässa powerplay och kunna göra några stora mål där också. Jag tycker att vi har en bra grund att stå på och det är ingen panik. Det är några småsaker som vi kan vässa lite på för att bli ett mer konsekvent lag.


Djurgården hade fyra powerplay och åtta minuter på sig mot Oskarshamn och det ledde fram till nio skott på mål. Problemet är att få bättre lägen i skottsektorn.


– Jag tycker vi har några riktigt bra chanser. Dick (Axelsson) och ”Basse” (Sebastian Strandberg) tycker jag har några riktigt bra lägen i första perioden att trycka dit den. Det är det där lilla sista, säger han.


Jacob Josefson ställer frågande till den nya och hårdare bedömningen av slashingutvisningarna. Och det är han inte ensam om i SHL. 


Luleås huvudtränare Thomas Berglund menar att det har gått till överdrift.


LÄS MERLuleås utspel efter alla utvisningar: "Har gått till överdrift"


Därför skickar Josefson med en passning:


– I det stora hela kan jag tycka att nivån är lite svår. Ena sekunden säger man att man absolut inte får slå. Sedan frågar jag domaren och då säger han att man får slå på klubben. Jag känner mig lite förvirrad där och vet inte exakt hur man ska förhålla sig i olika situationer. Det kan bli en bättre tydlighet, tycker jag.


Fakta/Djurgårdens powerplay i SHL de senaste fem säsongerna


2020/2021 Näst sämst (11,11 procent), 2 mål på 18 försök.

2019/2020 Nia (19,48 procent), 30 mål på 154 försök.

2018/2019 Tvåa (23,29 procent), 34 mål på 146 försök.

2017/2018 Sjua (19,26 procent), 26 mål på 135 försök.

2016/2017 Näst sämst (13,89 procent), 20 mål på 144 försök.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons