Luleås utspel efter alla utvisningar: "Har gått till överdrift"


1 oktober

Luleå har gått ifrån att vara det mest disciplinerade och minst utvisade laget i SHL till nästan det omvända.

Huvudcoachen Thomas Berglund har redan ledsnat på situationen.

– Jag tycker att man skulle ha haft kvar samma regler som ifjol. Jag förstår inte varför man hela tiden ska ändra, säger Berglund till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Luleå har fått en smakstart på säsongen med två raka trepoängare mot Färjestad hemma och Oskarshamn borta. Men på de här matcherna har Luleå dragit på sig hela 15 tvåminutersutvisningar.


Inför den här säsongen är det nya krafttag mot spelförstörande moment och det kostar utvisningar vid slashingar, hakningar och interference.


– Det har varit mycket tvåor. Vi har varit slarviga delvis tycker jag, med klubbor. Men vi kan bättre där, säger Luleåtränaren Thomas Berglund.


Luleå låg i snitt på 7,77 utvisningsminuter per match, vilket var minst i SHL. I början på årets säsong är snittet 20 minuter per match inkluderat en tiominutersutvisning. Bara Rögle har fler minuter i snitt i utvisningsbåset.


Är det en anpassningsfas?


– Ja, men så är det nog lite grann. Många utvisningar hade vi nog åkt på ändå, men det är klart att det är en ny nivå. Det gäller att lära sig den, säger Berglund.


Luleås huvudcoach är väldigt noggrann när det gäller det egna lagets disciplin och gillar inte att det blir spel i boxplay. Det brukar leda till baklängesmål i längden. Men Thomas Berglund är också kritisk till vad han upplever som förändringar i bedömningsnivån lite väl ofta.


– Det blir ingen underhållande hockey att titta på, tycker jag, om det blir utvisningar stup i kvarten, om man börjar förbjuda allting. När reglerna är som de är får man försöka anpassa sig.


Har ni blivit instruerade från SHL-håll vad som gäller?


– Nja, inte instruerat, de har förklarat att de skulle införa en massa regler för att önskemålet har varit så. Men jag tror inte att det var så här någon hade tänkt sig att det skulle bli. Ambitionen är helt rätt, att man ska få bort slagen.


Luleåtränaren Thomas Berglund tycker att det för ofta byts bedömningsnivå mellan säsongerna i SHL. Foto: Bildbyrån.


– Men det är svårdömt. Det är det som är grejen. Det är väldigt svårdömt för domarna för du kan ta utvisning för i princip vad som helst. Hur hårt träffar slaget? Hur högt träffar slaget? Alltså, det är supersvårt att döma och hitta en nivå.


Thomas Berglund tar den senaste matchen borta mot Oskarshamn som exempel.


– Vi hade åtta utvisningar sist och Oskarshamn hade tre. Där tyckte jag verkligen att det var konstig fördelning på utvisningar och man kan hitta utvisningar på nästan vad som helst, i vilken situation som helst, om man ska lägga den sidan till. Det tycker jag inte blir bra, säger Berglund.


Ett annat färskt exempel på snedfördelning i antal utvisningsminuter var förra torsdagen där Örebro-HV71 slutade 2–24 i antal utvisningsminuter.


– Det är det jag menar. Vill man kompensera nåt kan man hitta ett slag på en klubba som ingen annan annars… Jag tycker att man ska vara noggrann med klubborna, absolut, det har vi varit i många år, men är man för nitisk blir det inte hockey vi spelar, säger Berglund.


LÄS MERBesvikelse efter 24–2 i utvisningsminuter till HV71 mot Örebro


Han specificerar sig:


– I en kampsituation är man inne med klubban. Vinner man en fördel av ett slag med klubban, då ska det vara utvisning. Precis som det var förra året. I fjol var det jättebra bedömningar. Man riskerar allting nånting om man hugger. Nivån då var mycket bättre och det var färre utvisningar. Börjar man ligga på 10-12 utvisningar per match då är det för mycket. Vi vill alla spela hockey.


Thomas Berglund antyder att nivån kommer att återgå lite mer till ett normalläge längre fram i serien.


– Det här är väl ett test så vi får väl utvärdera sen och se hur det här har gått och vi får göra vår röst hörd. I alla fall tycker vi att det har gått för långt. Ambitionen är bra, men det har gått till överdrift, tycker vi, säger Luleåcoachen.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons