Luleåkaptenen blickar mot Tre Kronor igen: "En VM-turnering hägrar"


10 oktober 2020

STOCKHOLM. Erik Gustafsson har inte spelat i Tre Kronor sedan under OS i Sydkorea 2018.

Under tiden har Luleås lagkapten lotsat fram både Jesper Sellgren och Nils Lundkvist till landslagsdebuter.

Och nu börjar Gustafsson själv känna suget.

– Det är väl en VM-turnering som skulle hägra, framför allt, säger han.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blev SHL-säsongens första förlust för Luleå mot Djurgården på Hovet. Och Luleås lagkapten Erik Gustafsson var snudd på bedrövad efter 3–2-torsken på övertid.


– Jag är ruskigt bitter, säger han.


Det kommer en djup suck.


– För lagets del tycker jag inte heller det var bra. Vi gör det ganska bra i andra perioden. Men vi kommer ut slaka och låter dem forechecka ner oss. De spelar på det sätt som vi vill göra och gör det bättre än oss. Jag tycker att vi har ett bättre lag än Djurgården och borde kunna vinna om vi spelar på vår rätta nivå, men det gör vi inte, säger Gustafsson och ger sig själv underkänt.


– Personligen är det ruskigt dåligt. Nej, en sämre dag på jobbet.


Luleås Erik Gustafsson var rejält missnöjd efter det att William Eklund (t h) skjutit segern på Hovet till Djurgården på övertid. Foto: Bildbyrån.


På Hovets läktare fanns Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv för att studera tänkbara landslagsspelare till Karjalaturneringen i november. Och även till VM i vår eftersom det kan bli som i OS i Sydkorea 2018 att inga NHL-spelare är med.


Erik Gustafsson, som har ett VM-guld på meritlistan, har i två säsonger varit en av SHL:s allra bästa backar.


– Vi tittar på alla scenarier som kan uppstå iför ett VM-spel och vi försöker hitta den bästa lösningen för det. Just nu handlar det om att egentligen planera för att VM-lag utan NHL-spelare, säger Garpenlöv till HockeyNews.se utan att kommentera hur het Erik Gustafsson är för Tre Kronor.


Den 31-årige medelpadingen har spelat i tre VM och senast han var med var 2016.


– Sedan får vi följa NHL-utvecklingen och kommer de igång då fullföljer vi vår plan och kommer de inte igång så får vi se vad det finns för möjligheter med NHL-spelare i såna fall.


Erik Gustafsson har tackat nej till Tre Kronor vid några tillfällen de senaste åren eftersom av familjeskäl då hans son haft en tuff tid ända sedan födseln härom året.


– Jag har haft lite struligt hemma, men det blir bättre och bättre och funkar det så absolut är jag jättesugen på att spela i landslaget om de vill ha mig. Det ser man som en chans att hålla sig kvar på den högsta nivån i Europa och kriga på där, säger Gustafsson.


LÄS MERLuleåkaptenen om de blivande NHL-backarna och framtiden


– Det är en speciell situation med NHL och VM som kommer. Det är väl en VM-turnering som skulle hägra, framför allt. Men det är ganska långt dit. Jag vill spela så bra hockey som möjligt och gör man det brukar det komma av sig självt.


I väntan på en eventuell comeback i Tre Kronor har Erik Gustafsson spelat bländande ishockey och hjälpt fram både Jesper Sellgren och Nils Lundkvist, som han har haft vid sin sida. Både Sellgren och Lundkvist har utvecklats fint och fått testa spel i Tre Kronor.


Och nu i höst är det Modovärvningen Victor Berglund som inlett sin SHL-karriär bredvid Gustafsson på ett lysande sätt.


– Det är kul. Jag vet inte om jag gör så mycket egentligen. Jag tycker att det är roligt att spela med de yngre och det pressar mig till att hänga med och man lär sig mycket genom att spela med dem. Sedan, kan man ju dela med sig med nån erfarenhet och göra dem bättre så är det bara kul att göra det, säger Gustafsson lugnt.


– Jätteroligt att se dem utvecklas. Både ”Nisse” (Lundkvist) och ”Jeppe” (Sellgren) spelar grym hockey nu och Victor (Berglund) har inlett jättebra. Jag kan inte direkt ta åt mig äran för det. Han är en ruskigt bra hockeyspelare. Lugn och fin med pucken. Det är bara kul. Och i slutändan, om de blir bättre så har vi större chans att ta det där SM-guldet som man ändå jobbar efter.


Erik Gustafsson har en nyckelroll i Luleå där unga blivande NHL-backar får en skjuts bredvid honom. Foto: Bildbyrån.


Lundkvist har valt att vänta med att skriva på för New York Rangers för att det här året fortsätta i lugn och ro att utvecklas i Luleå.


– Jag säger till Nisse att han får bjuda över mig och jag får gratis boende i alla fall på Manhattan när det är dags, hehe, säger Erik Gustafsson och garvar.


Men när det kommer till att spela SHL-hockey under coronapandemin är han uppenbart kluven.


– Man är skitglad att det är igång. Man vill mycket hellre spela än att inte spela, så klart. Men vissa matcher är det svårt att liksom, man får jämt den där extra skjutsen av publiken och det blir extra påtagligt i vissa matcher. I slutändan får man väl vara glad att det har kommit igång, vi har ett jobb, men personligen önskar man att de hittar något slags väg att göra ett undantag för idrotten. Det är viktigt för samhället, kan jag tycka, men det verkar svårt att komma till, säger Luleås lagkapten.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons