HockeyNews
PLUS

Pudas om första KHL-målet, Twitterdansen och smittspridningen

(15709) Jonathan Pudas/Jokerit
(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov

Publicerad: 7 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Jokerit vann med förkrossande 7–1 över Spartak Moskva och hakar på i KHL-toppen, trots att laget har suttit i karantän och missat matcher.

Förre Skellefteåbacken Jonathan Pudas gjorde sitt första mål i KHL och berättar här om det, om smittspridningen under coronapandemin, om backkollegan Mikko Lehtonens briljans och om sin egen Twitterdans.

Jonathan Pudas har lämnat SHL och Skellefteå och spelar numera för KHL-klubben Jokerit i Helsingfors. Han och familjen trivs i sin nya miljö och bor centralt i den finländska huvudstaden.


När Pudas ringer tillbaka till HockeyNews.se har han sina två små döttrar med sig i bilen och det börjar bli sent på kvällen. Flickorna var två av de 3 709 åskådarna i väldiga Hartwall arena som kan ta in över 13 000 hockeyfans när det är fullsatt.


Men under coronapandemin gapar större delen av arenans blå stolar tomma.


– Jag tror att de får ta 4 500 och de har väl nio olika sektioner med 500 på varje. Det är egen ingång och egen toalett så det är som nio olika arenor. De har väl delat upp det så, säger han.


Lite drygt 3 700 åskådare på Spartak-matchen får anses vara okej, men inte mer.


– Det är väl svårt att sälja ut i de här tiderna, konstaterar Jonathan Pudas.


Mot Oleg Znaroks och Emil Djuses Spartak Moskva blev det storseger och 7–1. Jonathan Pudas gjorde sitt första mål i sin sjunde KHL-match.


– Det var ett höstlöv egentligen från blå. Men det brukar väl vara så. När man har väntat på det brukar det inte vara det läge som man tänker att man ska göra mål på. Jag gjorde nåt mål på försäsongen, men det här var det första riktiga så det är skönt att få den bortgjord, säger han till HockeyNews.se.



Jokerit och Jonathan Pudas hade förberett ett videoklipp på Twitter där han ”dansar” för att fira sitt mål. Hans förre lagkamrat i Skellefteå, Jonatan Berggren, har upptäckt och kommenterat det, som man gör vänner emellan.


– Hehe, jag har faktiskt inte sett facit, men jag brukar inte hålla mig på dansgolvet… Det brukar vara dags för hemgång om jag är på dansgolvet, haha. Det lär väl vara många som skrattar åt det. Man får bjuda på det.


LÄS MERJokerits karantän hävs – tränar på måndag


Jonathan Pudas spelar i backpar med den förra HV71-stjärnan Mikko Lehtonen, som förra säsongen blev prisad som KHL:s bästa back. Under hösten är Lehtonen utlånad till Jokerit från NHL-klubben Toronto, som han har skrivit kontrakt med.


Lehtonen dominerar nästan i KHL och börjar komma igång ordentligt. Mot Spartak gjorde han två mål och två assist och har nu kommit upp i 12 poäng (6 mål, 6 assist) på 8 matcher. Därmed har han passerat Emil Djuse i toppen av backarnas poängliga.


– Det är imponerande. Han har verkligen fortsatt på den inslagna vägen från förra säsongen. Roligt att se. Han har ett sjukt bra skott, som verkligen är toppklass, säger Pudas.


Och hur blir då din roll?


– Jag tycker att vi har spelat bra, framför allt på försäsongen. Sedan fick vi inte riktigt utdelning i de första matcherna på det vi skapade. ”Bobi” (Mikko Lehtonen) gjorde nåt mål, men det var lite islossning nu. Vi tänker hockey ganska lika. Det blir att vi försöker hitta ett bra samspel där vi sätter upp varandra och kommer till skott. Då tror jag att det ska bära frukt. Jag tycker vi har bra kemi där ute och det är bara att bygga vidare på det. Nu får vi lite fler matcher och då blir det bättre och bättre också.


Jonathan Pudas gjorde 13 mål för Skellefteå förra säsongen. Nu har han gjort sitt första för Jokerit i KHL. Foto: Bildbyrån.


Jokerit försattes i karantän sedan ryska Neftechimik Nizjnekamsk hade varit på besök i Helsingfors den 9 september.


– Motståndarlaget fastnade i ett test efter matchen och blev det väl så att vi blev ”exposed” (utsatta) för corona och då blev det två veckor. Det var lite ryckigt. Men de har börjat testa lagen innan de kommer hit och landar. Då ska det väl till 99 procent gå bra. Men det är såna tider för alla så det gäller att göra det bästa av det.


Coronasmittan galopperar runt i Ryssland och lag efter lag har hittat spelare som fått covid-19.


– Det är klart att det kommer upp, men det är inte så konstigt att det visar sig. Vi testas väl två till tre gånger i veckan så visst kan man hitta att det är fall i lag, men jag tror att många lag, framför allt ryska, har gjort bort stor del av det. Sedan upptäcks det väldigt tidigt som tur är i och med att man gör så mycket tester. Förhoppningsvis kan det gå bättre och bättre ju längre säsongen går. Så borde det blir får man hoppas, säger Jonathan Pudas.


Har du haft kontakt med svenska spelare i Ryssland?


– Det är ingen som jag har pratat med som har haft corona än. Det känns som att det oftast går bra i den ålder vi är och den form vi är. Då märker vi väl inte av det så pass mycket. Man hoppas att den svenska vägen visar sig vara den rätta om det fortsätter att hålla sig kvar, säger Pudas och syftar på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens restriktioner.


Det är fortfarande förhållandevis tidigt på säsongen, men Jonathan Pudas kan urskilja en rad skillnader på den ishockey som spelas i KHL jämfört med vad han är van vid från tiden i SHL med Brynäs och Skellefteå.


– Det är skickligare spelare tycker jag. Det är en anledning till att de bästa spelarna som inte spelar i NHL flyttar till KHL. Det märker man väl av när det blir lägen. Sedan är väl tempot högre i SHL där man åker väldigt mycket skridskor. Här är det styrspel i vissa matcher och det finns lag som kör också. Det blir lite olika spel man får möta och det är väl kul att man får se nåt annorlunda och se och lära lite. Få andra upplevelser. Hockeymässigt har det varit väldigt bra lag har man en känsla av. Vi har stått upp ganska bra mot topplagen, säger Pudas.


– Det känns som att vi är bra med, men sedan är det stor skillnad på de bästa lagen och de som ligger längre ner i tabellen, får man väl säga. Topplagen är riktigt riktigt bra så det är väldigt roligt när man får möta de lagen.


Jokerit skulle i början av september spela mot Dinamo Minsk i det politiskt laddade Belarus där protesterna mot president Aleksandr Lukasjenko alltjämt pågår.


Men Jokerit åkte inte till Minsk utan stannade hemma. Spelarna i Jokerit har uppmanats att tänka sig för när det gäller media.


– De vill inte att vi uttalar oss och håller oss undan det, säger Jonathan Pudas.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)