HockeyNews
PLUS

Så gick det till när DIF-spelarna sänkte sina löner: "Alla stod bakom"

(15687) Sebastian Strandberg/Djurgården
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Djurgårdens spelare har gått med på att avstå pengar som de annars hade haft rätt till.

Den assisterande lagkaptenen Sebastian Strandberg berättar hur han och lagkamraterna har resonerat för att hjälpa klubben under coronakrisen.

– Alla stod bakom det. Det var ett gruppbeslut, säger Strandberg till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På måndagen berättade Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson att SHL-spelarna i Stockholmsklubben bidrar till att försöka ta Djurgården ur coronakrisen på bästa sätt.


– Vi har valt att hjälpa till att avstå den rörliga delen på våra kontrakt, säger Djurgårdscentern Sebastian Strandberg till HockeyNews.se.


Så sent som den 13 januari i år, ungefär två månader innan coronapandemin bröt ut på allvar i Sverige, skrev han på ett nytt tvåårskontrakt med Djurgården. Det hade Strandberg jobbat ihop till efter två starka säsonger i SHL.


Nu avstår han och hans lagkamrater pengar och det handlar om ett miljonbelopp i slutändan.


– Man har sin fasta lön fortfarande, men folk har lite bonusar och såna grejer. Det är lite olika från kontrakt till kontrakt. Det är den biten vi har hjälpt till med. Jag kan inte uttala mig om vad andra har avstått, för det är lite olika, förklarar Sebastian Strandberg.


Bonusarna är incitament för spelarna och kan handla om poäng, istid, landslagsuppdrag eller annat.


– Vi kände väl att det kommer att komma någon gång ändå och nu tog vi tag i det direkt i början av säsongen, så har vi gjort det vi kan göra.


Sebastian Strandberg är en av Djurgårdens assisterande lagkaptener. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.


Sportchefen Joakim Eriksson, som även är tillförordnad vd, har tagit initiativet och diskuterat frågan med spelarna. Och inte bara vid ett tillfälle.


– Han har koll på alla bitar och har varit ganska öppen och transparent i stort sett ända sedan pandemin drog igång och sedan vi träffades första gången för sommarträningen. Han har kommit med lite förfrågningar och vi har diskuterat det i gruppen. Alla stod bakom det. Det var ett gruppbeslut, säger Sebastian Strandberg.


LÄS MERGENOMGÅNG: Så här har SHL-lagen skött sig i starten – lag för lag


Djurgården har i sin tur avstått ifrån att värva in ett par etablerade toppspelare och Dick Axelsson fick vänta med sitt kontrakt till och med den 1 september.


– Jag skulle säga att det hade känts värre om de inte hade varit ansvarsfulla och tagit hand om ekonomin i det läge man är. Att i det läget komma till oss och be oss gå ner i lön hade känts mycket värre kan jag säga. Man sitter i ett tråkigt läge, men jag tycker ändå att vi sitter i ett bättre läge än vad många andra föreningar gör där de har värvat i princip som vanligt egentligen mitt under pandemin. Att sedan komma och be truppen att gå ner i lön är i princip att be om att betala för de spelare man har värvat in, säger Sebastian Strandberg.


LÄS MERDjurgårdsspelarna avstår delar av lönen: "Oerhört stolt"


Han fortsätter:


– Det påverkar mer åt det positiva att de har tagit det lugnt och hållit i pengarna. Då kände väl vi också att det fanns nånting vi kunde göra.


Strandberg understryker också:


– Jag vill vara ganska tydlig med att jag inte vet hur de andra klubbarna resonerar och jag dömer egentligen ingen heller. Så som vi har gått tillväga känns ändå helt okej. Det är aldrig kul, så är det, men det ser likadant ut för alla i vilken bransch man än är i. Alla har det tufft just nu och då får vi försöka hjälpas åt så gott vi kan, säger han.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)