HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Så här har SHL-lagen skött sig i starten – lag för lag

(15685) Genomgång/SHL-starten 5 okt 2020
Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

SHL har kommit ett antal matcher in i säsongen och vi låter Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, ta en titt på de 14-lagen. Hur sköter de sig? Någon som sticker ut åt något håll? Här är genomgången.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


14 FÄRJESTAD, 5 matcher, 2 poäng (–7)


Kommentar: Kris är ett slitet uttryck, men för att beskriva topptippade Färjestads start på SHL-säsongen ligger det lik förbaskat nära till hands. Tuffa avbräck är en del av förklaringen, men långt ifrån hela sanningen.


Försvarsspelet har i flera säsonger varit en svag del och har kunnat vägas upp av en gnistrande och effektiv offensiv. När försvarsspelet fortsatt gör Färjestad sårbart – och offensiven samtidigt hackar – blir det jobbigt även för ett lag fyllt av skickliga forwards. Frågan är hur laget reser sig efter plattmatchen hemma mot Malmö i lördags. Spännande möten med Linköping och HV71 denna vecka.


Två lag som inte heller har fått en bra start. Lurigt läge.


Färjestad ligger sist efter fem omgångar och har fått en jobbig start i SHL sedan 90-talet. Foto: Bildbyrån.


13 LINKÖPING, 4 matcher, 3 poäng (–4)


Kommentar: Reservmålvakten Niklas Lundström har fått dra ett tungt lass sedan etablerade toppmålvakten Jonas Gustavsson tog timeout på obestämd tid lite drygt en vecka före SHL-premiären. Lundström har vaktat LHC:s mål i samtliga fyra matcher i väntan på att Gustavssons ersättare Jussi Rynnäs ska komma i form efter att inte ha tränat med ett lag sedan tidigt i våras.


Broc Little, Markus Ljungh och Patrik Lundh leder lagets mål- och poängproduktion, helt enligt plan. Men hittills har målvakten Lundström en assist mer än spelare som Andrew Gordon och Henrik Törnqvist, som står på noll poäng.


Inte heller stjärnvärvningar som Oula Palve och Niko Ojamäki har levt upp till förväntningarna i inledningen.


12 MALMÖ, 3 matcher, 3 poäng (–3)


Kommentar: Försvarsspelet räckte inte till i premiären mot Leksand och det blev förlust med 5–3. Inför mötet med Djurgården på Hovet hade huvudtränaren Joakim Fagervall sett till så att hans lag rättat till den detaljen. Då fungerade inte anfallsspelet och det blev ny förlust, 0–3.


Men mot ett Färjestad med svag form hade Malmö hittat precis rätt i sina avvägningar och med stort tålamod och hårt slit framför målvakten Oscar Alsenfelt öppnade sig möjligheter till kontringar. Och med lagkaptenen Oliver Lauridsen, som ledde vägen genom att storma fram och trycka in 1–0 på en spelvändning, började många i Redhawks ana att det faktiskt skulle kunna gå att blåsa Färjestad på alla poängen.


En seger som ger lite andrum och nödvändig arbetsglädje.


11 HV71, 5 matcher, 3 poäng (–3)


Kommentar: Här är ett av de lag som har brottats med skador på nyckelspelare. Även om truppen är bred märks frånvaron av toppnamn som Johannes Kinnvall och centern Axel Holmström. Trots att Lias Andersson var avstängd mot Oskarshamn lyckades HV71 ta sig ur en knipa med 3–1-underläge och vända och vinna med 6–3.


Eftersom HV ser sig som ett topp fyra-lag kan man inte skylla på att man har haft tufft motstånd inledningsvis även om Frölunda, Örebro, Rögle och Luleå givetvis är lag för den övre halvan i SHL.


Fredrik Forsberg har fått fart på sitt målskytte, Emil Andrae leker hockey och kaptenen Simon Önerud visar starka ledaregenskaper i motgång. HV borde vara på väg att lyfta.


10 DJURGÅRDEN, 3 matcher, 3 poäng (–1)


Kommentar: Målvakternas betydelse för Djurgårdens framgång är redan uppenbar. Och både Mantas Armalis och Niklas Svedberg har inlett starkt. Svedberg höll nollan i Djurgårdens 3–0-vinst hemma mot Malmö och borde ligga bra till för en ny chans hemma mot Luleå på torsdag.


Djurgården har en skadekänslig trupp och behöver få högklassig leverans av sina toppspelare för att ta poäng och vinna matcher. Därför har man inte råd med den typ av avstängningar (två matcher) som Dick Axelsson drog på sig för snack.


Powerplay är en annan nyckel och därför var Michael Hagas dubbla bidrag mot Rögle välkommet.


9 LEKSAND, 4 matcher, 4 poäng (–3)


Kommentar: Marek Hrivik toppar SHL:s poängliga och har fått ihop tio poäng (två mål, åtta assist). Förra säsongen blev han Leksands poängkung på 30 poäng. Att han trivs ihop med de nya kedjekamraterna Peter Cehlarik och Carter Camper kan inte ha undgått någon. Trion har gjort 24 poäng på 4 matcher…


Men i övrigt vill nye huvudtränaren Björn Hellkvist ha ut mycket mer av sina spelare. Redan har två forwards, Sebastian Wännström och Andrée Hult, dumpats och kraven höjs nu på övriga, där Hellkvist har pekat ut lagkaptenen Patrik Zackrisson i en uppmärksammad C More-intervju.


Leksand SKA ta nästa steg och etablera sig i SHL.


LÄS MERVeckans SHL: ”En sågning som heter duga”


8 SKELLEFTEÅ, 4 matcher, 5 poäng (–1)


Kommentar: En generationsväxling kan vara på gång i Skellefteå och det kan vara så att Joakim Lindström och Oscar Möller är på väg att lämna över stafettpinnen till yngre och snabbare spelare.


Så hur ska då den nya tränarkonstellationen matcha sina kedjor i kritiska lägen av matcherna? Jonatan Berggren har öst in sju poäng, Jesper Frödén har piskat in fem mål. Det är inte längre Möller och Lindström som gör mål och poäng och vinner matcherna åt Skellefteå. Möller har en assist och Lindström är poänglös samtidigt som de har varit inne på många mål bakåt.


Det här blir något att bita i och reda ut, vilket kanske kommer att påverka istiden för spelarna framöver.


Inga poäng efter fyra matcher för Skellefteås Joakim Lindström. Foto: Bildbyrån.


7 OSKARSHAMN, 4 matcher, 6 poäng (–1)


Kommentar: Förra hösten då IKO var nykomling tog smålänningarna tio poäng på de första fyra matcherna. I år har det blivit sju poäng, vilket också är över förväntan med tanke på att laget har fixat trepoängarna borta mot Brynäs och hemma mot Färjestad.


I lördags var Oskarshamn på väg mot tre nya poäng borta mot HV71, men då hade man inte det flyt som behövdes.


Nyförvärven har hittills gjort väldigt väl ifrån sig och i den interna poängligan är de fyra nya: Nolan Zajac (3+2), Kim Rosdahl (1+4), Kim Strömberg (2+2) och Fredrik Olofsson (1+3) i topp. Dessutom har målvakten Joe Cannata vunnit två av de tre matcher som han har spelat och ligger på över 91 i räddningsprocent.


6 VÄXJÖ, 4 matcher, 6 poäng (±0)


Kommentar: Starten har, trots den snöpliga förlusten i Luleå i lördags, varit helt okej. Förstakedjan med Richard Gynge, Robert Rosén och Emil Pettersson kommer att få tuffast tänkbara motståndare emot sig i match efter match, men de är så skickliga att de ändå kommer att spela sig till lägen.


Borta mot LHC ledde kedjan med Fredrik Karlström, Pontus Holmberg och Marcus Sylvegård laget till två poäng. Holmberg är på väg mot ett genombrott.


Försvarsspelet klickar bättre än ifjol. Än så länge är powerplay det som har fungerat sämst för Lakers. Med två mål på 18 försök är man sämst i SHL. Det lär inte fortsätta så för Joel Persson & Co.


5 BRYNÄS, 4 matcher, 7 poäng (–1)


Kommentar: Efter den lätt omtumlande förlusten hemma mot Oskarshamn i premiären fick lagkaptenen Anton Rödin nog av att gå och vid sidan av efter fotoperationerna. Redan till match två, borta mot Färjestad, var Rödin tillbaka. Och med honom är Brynäs ett betydligt vassare och kaxigare lag.


I ett Brynäs under förändring under nye coachen Peter Andersson har Jaedon Descheneau rivstartat. Kanadensaren hade en svag första säsong i SHL, men är nu betydligt mer delaktig i offensiven och på rätt ställen framför motståndarmålen. Det var den här spelaren Brynäs värvade för ett år sedan från Düsseldorf.


Både Patrik Berglund och Emil Molin har gjort tre mål och spelar med ett stort självförtroende. Brynäs har sämst Corsi och högst PDO, vilket antyder att det här inte blir hållbart i längden.


LÄS MERLHC varslar anställda – och vill se spelarna sänka sina löner


4 RÖGLE, 4 matcher, 9 poäng (+4)


Kommentar: Tre stora frågor inför den här säsongen var hur väl Rögle skulle lyckas ersätta de tunga tappen. Målvakten Roman Will, backen Kodie Curran och centern Ted Brithén var förra säsongen bland de bästa på sina respektive positioner.


Målvakten Christoffer Rifalk har börjat riktigt bra och har vunnit två av sina tre matcher samtidigt som nye Johan ”JG” Gustafsson har vunnit sin match. En stabil start.


På backsidan har Éric Gélinas tagit ett bamsekliv framåt och bidragit inte minst i anfallsspelet där han har gjort 7 poäng (2 mål, 5 assist) – bäst av alla backar.


På centersidan har Simon Ryfors överraskat så på isen har förlusten av Brithén varit mindre än förväntat. Rögle som lag imponerar.


Rögles Simon Ryfors har gjort fyra mål på fyra matcher i SHL-starten. Foto: Bildbyrån.


3 FRÖLUNDA, 4 matcher, 9 poäng (+5)


Kommentar: Målvakten Niklas Rubin inledde briljant genom att hålla nollan mot både HV71 och Djurgården. Borta mot Skellefteå sprack den och i 4–2-vinsten hemma mot Leksand i lördags var det Johan Mattssons tur att kliva in i handlingen och visa vilken hög klass Frölunda har på sitt målvaktspar.


Jämnheten är för övrigt hela Frölundas styrka och så här långt har 14 spelare gjort poäng. Då väntar man fortfarande på att stjärncentern Johan Sundström ska bli kvitt sina ljumskproblem och göra comeback. Effektiviteten (7,35 procent) är en av få punkter som verkligen behöver förbättras.


Skottvilliga lirare som Max Friberg och Jesper Sellgren väntar på sina första mål.


2 LULEÅ, 4 matcher, 12 poäng (+7)


Kommentar: Det har inte varit 60 minuter av perfektion i någon match. Men mot Färjestad och HV71, och för all del även borta mot Oskarshamn, har det räckt med 40 minuter av hög klass för att vinna tre poäng. Hemma mot Växjö kom Linus Klasens avgörande 2–1-mål med 29 sekunder kvar att spela. 


Därmed är Luleå 100-procentigt så här långt.


Luleås så kallade lägstanivå är så hög att det räddar laget. 17-årige Jesper Wallstedt fick göra sin första SHL-start mot Växjö och han tog 20 av 21 puckar. Väldigt bra!


16 spelare i Luleå har gjort poäng så här långt. Det är ett annat kvitto på lagets bredd.


1 ÖREBRO, 4 matcher, 12 poäng (+8)


Kommentar: Med inlånade toppspelare som Mathias Bromé och Rodrigo Abols var det många som kunde förutse att Örebro nog skulle kunna få en bra start på SHL-säsongen. Och visst. De är oerhört bra. Och deras kedjekamrat, Borna Rendulic, har tidigt satt sig i respekt med sitt tunga och välriktade direktskott. Fem mål på fyra matcher är superbra.


Vad ska man då säga om Linus Öberg? Efter en för honom mållös premiär mot HV71 har han gjort fem mål på tre matcher inklusive ett hattrick mot Leksand. Det är spelare som Öberg som gör Örebro till ett lag som kan hålla för toppen hela säsongen. Även efter det att Bromé och Abols försvinner till sina NHL-klubbar senare i höst.


Örebro lägger nu grunden till något som kan räcka till en stark avslutning nästa vår.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln