HockeyNews
PLUS

Kan Hockeyallsvenskan tillfälligt stängas?: "Inget är hugget i sten"

(15618) Björklöven-Modo/Olof Östblom
Bildbyrån

Publicerad: 30 september 2020

FacebookXWhatsApp

Likviditetsbekymmer och andra orosmoln under coronapandemin får klubbledarna i uppemot hälften av Hockeyallsvenskans lag att vilja stänga ligan för nedflyttning.

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom utesluter inte en sådan akut åtgärd.

– Det är ett extremt allvarligt läge för svensk ishockey, så vi måste vara beredda att titta på alla möjligheter för att hjälpa våra klubbar att överleva framför allt, säger Östblom till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


På fredag drar Hockeyallsvenskan igång. Starten av ligan har försenats på grund av coronapandemin och ovissheten i publikfrågan.


Men efter ett besked från regeringen talar mycket för att det från och med den 15 oktober kommer att bli tillåtet med 500 åskådare på sittplats.


Enligt Expressen är den ekonomiska situationen så ansträngd hos klubbar i Hockeyallsvenskan att uppemot hälften av dem vill se att ligan stängs för nedflyttning den här säsongen. Coronapandemin kommer att fortsätta göra förutsättningarna oberäkneliga och flytande.


– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, har Västerviks sportchef Emil Georgsson sagt till Expressen .


De allsvenska lagen vill fortfarande ha möjligheten att skicka upp ett lag till SHL till nästa säsong. Och efter att ha stängt Hockeyallsvenskan för nedflyttning 2020/2021 återgår man till normalt seriesystem inför 2021/2022.


LÄS MER

Beskedet: Då kan 500 personer tillåtas på hockeymatcher


Enligt Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom är en eventuell ändring en fråga för förbundsstyrelsen och för årsmötet där besluten om seriebestämmelserna fattas.


– Ska man ändra på dem är det inget vi gör från kanslihåll utan det är ett ganska stort beslut om man skulle riva upp det, säger Östblom till HockeyNews.se.


– Nu är det enskilda klubbar som har kommit ut med det så här långt. Vi jobbar nära ligorna och då är det nånting som ligaorganisationerna bör lyfta i första hand som förslag, om jag säger så. Där de får företräda alla sina 14 klubbar i det här fallet. Det tror jag är viktigt.


LÄS MERDe flyktade Modoiternas succéstart i SHL – 16 poäng på två matcher


Med bara dagar kvar till starten av Hockeyallsvenskan har man från ligahåll ännu inte uttryckt någon önskan om att riva upp seriebestämmelserna.


Men Olof Östblom menar att förbundet är lyhört för klubbarnas desperata situation.


– Vi är i en unik situation som vi aldrig har varit i förr, så vi måste vara beredda att gå utanför de ordinarie ramarna, om jag säger så. Vi får hela tiden lära oss av den här situationen och se vad vi kan göra. Det var ett helt unikt förra säsongen när vi stängde ner seriespelet, säger Östblom.


Den 15 mars tog förbundet ett historiskt beslut om att avsluta den förra säsongen utan något slutspel eller kvalspel. Inga SM-guldvinnare korades och inga lag gick upp eller ner i seriesystemet.


– Om det skulle vara en stark vilja att göra justeringar tror jag inte att nånting är hugget i sten just nu i den här situationen. Men vad som krävs för att få till det, om det är ett extra årsmöte, så tycker jag fortfarande att inget är hugget i sten för det en helt unik situation med en pandemi. Det är ett extremt allvarligt läge för svensk ishockey, så vi måste vara beredda att titta på alla möjligheter för att hjälpa våra klubbar att överleva framför allt.


Västervik hade lägst publiksnitt (1 250 åskådare) förra säsongen i Hockeyallsvenskan och har problem under pandemin. Foto: Bildbyrån.


På fredag är det nedsläpp i Hockeyallsvenskan.


– Det är en grundregel att när man går in i ett spel så måste man veta vart det är på väg, hur man spelar när man går in i en serie. Det är därför beslut om seriebestämmelserna tas ganska tidigt för att redan när man anmäler sig till en serie ska veta vad man spelar om. Hur många matcher ska vi spela? Hur ser kvalmodellen ut? Det är hela den biten och är grundläggande i svensk idrott och svensk ishockey.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)