HockeyNews
PLUS

Beskedet: Då kan 500 personer tillåtas på hockeymatcher

(15601) Amanda Lind-Hovet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 29 september 2020

FacebookXWhatsApp

15 oktober.
Då kan det komma att bli möjligt för 500 åskådare att ta plats i arenorna runt om i landet.
Det meddelade kulturministern Amanda Lind under en presskonferens på tisdagen.

Från och med 15 oktober kan det bli möjligt med idrottsarrangemang med en publik på upp till 500 personer.

Det meddelade kulturministern Amanda Lind under en presskonferens under tisdagen.

Beslutet är planerat att fattas på regeringssammanträdet den åttonde oktober och kan alltså börja gälla en vecka senare.

– Det är en begränsning om 500 personer, som ska sitta med en meter mellan varandra och två personer i sällskap ska kunna sitta utan avstånd mellan sig. Det är vad FHM föreslår i sitt remissvar, säger Amanda Lind.

Fram tills dess att beslut fattats gäller fortfarande taket på 50 åskådare, och kommer bara att lyftas till 500 om smittläget tillåter detta.

– Vi befinner oss i en pågående pandemi och har oerhörd respekt för frågans komplexitet. Dock anser vi att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang. En procentbaserad höjning skulle medföra att både den lilla och den stora aktören kan bedriva trygga evenemang utifrån respektive förutsättningar, säger SHL:s vd Michael Marchal i ett pressmedelande.

För elitklubbar som behöver tusentals åskådare på matcherna för att få ihop det ekonomiskt kvarstår utmaningar.

– Dagens besked från regeringen i publikfrågan signalerar ett viktigt första steg i att, på ett ansvarsfullt sätt, få publiken tillbaka i våra ishallar och arenor. För den breda ishockeyverksamheten är beskedet bra medan det för elitverksamheten, främst på herrsidan, fortsatt innebär stora ekonomiska utmaningar. Till syvende och sist är möjligheten att ta in mer publik en överlevnadsfråga för våra elitklubbar, säger Anders Larsson, ordförande, Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)