HockeyNews
PLUS

NILSSON: 14 juniorer i Hockeyallsvenskan att hålla koll på i vinter

(15608) HA-junisar
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 30 september 2020

På fredag inleds en ny allsvensk säsong.
Nu har HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson tagit en titt på de Hockeyallsvenska klubbarnas juniorspelare och hittat 14 spelare, en i varje lag, som kan vara värda att hålla ett extra öga på i vinter.
HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

AIK
Samuel Sjölund, 18 år, back

Kommentar: Junior- och ungdomslandslagsmeriterad back som tingades i förra sommarens NHL-draft av Dallas Stars i fjärde rundan. Fick under förra säsongen chansen i allsvenskan i ett AIK som hade det kämpigt på isen. Sjölund noterades för 22 matcher och två poäng i allsvenskan. En tvåvägsback som är skicklig med pucken.

Almtuna IS
David Karlström, 19 år, forward

Kommentar: Lämnade AIK inför den här säsongen och gör nu äldre brorsan Marcus sällskap i Almtuna. En puckskicklig spelare som kan användas både som center och som ytterforward men trivs bäst i mitten. Gjorde 39 poäng på 38 matcher för AIK:s J20-lag vilket han vann interna poängligan på. Gjorde likt Sjölund tio matcher i allsvenskan för AIK, och noterades för två poäng.

BIK Karlskoga
Åke Stakkestad, 18 år, forward

Kommentar: Gjorde sanslösa 41 poäng på 17 matcher i J18 allsvenskan för Karlskoga förra säsongen, vilket han var överlägset bäst med i serien. Stakkestads 14 poäng är den tredje högsta noteringen någonsin i J18 allsvenskan. Fick känna på den allsvenska hetluften redan förra säsongen med fem matcher i BIK-tröjan. En center som har stor nytt av sin spelförståelse då han inte är den största spelaren på isen med sina 179 centimeter.

Albert Lyckåsen lämnade Linköping med ett år kvar som junior för spel i Vita Hästen kommande säsong. Foto: Bildbyrån


HC Vita Hästen
Albert Lyckåsen, 19 år, back

Kommentar: Ungdoms- och juniorlandslagsman som gjorde en SHL-match för Linköping under förra säsongen och var med i laget som vann U18-VM på hemmaplan våren 2019. Gillar att fylla på offensivt med hjälp av sin skridskoåkning, som han även med fördel använder i det defensiva. Tvåa i backarnas poängliga i J20 Nationell förra säsongen med 36 poäng på 43 matcher. Högerskytt.

IF Björklöven
David Eriksson, 19 år, forward

Kommentar: Fick chansen i 14 matcher i seriens bästa lag förra säsongen och stod för en poäng. Tekniskt skicklig forward som skrev på ett tvåårskontrakt i början av augusti. Har åkt in och ut ur matchtruppen under försäsongen och lär så fortsätta att göra efter att klubben förstärkt med NHL-lån. 

Kristianstads IK
Lucas Edmonds, 19 år, forward

Kommentar: Teknisk ytterforward som inte drar sig från att bjuda på en dragning men har också ett bra skott. Gjorde 51 poäng på 44 matcher för Växjös J20-lag och noterades för en SHL-match under förra säsongen. Har tidigare tre poäng på tio allsvenska matcher för Karlskrona på meritlistan

Modo Hockey
William Wallinder, 18 år, back

Kommentar: En stor, skridskoskicklig back som gillar att bära pucken från egen till offensiv zon. Gjorde 18 matcher i allsvenskan för Modo under förra säsongen och fler lär det bli i vinter. Har klättrat stadigt på rankingarna inför draften och är nu rankad i första rundan på ett par ställen. 
LÄS MER: NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen"

Isac Andersson under en träning inför U18-VM. Foto: Bildbyrån

Mora IK
Isac Andersson, 19 år, forward

Kommentar: Mora har gjort en rejäl satsning på yngre spelare till den här säsongen och en som anslutit är Isac Andersson som lämnat Frölundas organisation med ett år kvar som junior. Gjorde bra med poäng i J20, 49 på 41 matcher, och stod för fem poäng på sju matcher i Hockeyettan på lån hos Hanhals. Stark på pucken som spelat moget för sin ålder i den svängiga juniorhockeyn.

Södertälje SK
Simon Andersson, 19 år, forward

Kommentar: Lämnade Modos organisation för Södertäljes dito inför säsongen och har rivstartat i SSK:s J20-lag med tolv poäng på sju matcher med målet att till slut jobba sig in i A-laget. Gjorde två matcher på lån i Kristianstad under förra säsongen. Smart center med meriter från ungdomslandslagen.

Timrå IK
William Nilsson Ignberg, 19 år, forward

Kommentar: Den högerfattade forwarden har funnits med och knackat på A-lagsdörren i Timrå de senaste säsongerna, och har en match i SHL och en i allsvenskan på meritlistan. Offensivt skicklig forward med ett rappt skott som han gärna använder. Har bjudit på några läckra mål i juniorserierna de senaste åren.

William Nilsson Ignberg har bokförts för två A-lagsmatcher med Timrå. Foto: Bildbyrån

Tingsryds AIF
William Pettersson, 19 år, back

Kommentar: Inte känd som en poängspruta från blålinjen men däremot en ledartyp som varit lagkapten i såväl J18- som J20-laget för Tingsryd de två senaste säsongerna. Bokfördes för en allsvensk match med moderklubben under säsongen 2018–19. Född i mars 2001 men debuterade i J18 Elit redan säsongen 2016–17.

Väsby IK
Lukas Prskalo, 18 år, forward

Kommentar: Klubben har inte haft något J20-lag sedan säsongen 2017–18, något man nu startar upp igen till den runt hörnet väntande säsongen, men i J18-laget har nu 18 årige Prskalo öst in poäng sedan han anslöt från Wings för två år sedan. Stod för 42 poäng på 24 matcher i J18-laget under förra säsongen och fick dessutom känna på spel i Hockeyettan.

Västerviks IK
Filip Windahl, 18 år, forward

Kommentar: De allra mest lovande talangerna från Västervik försvinner ofta tidigt till HV71, Oskarshamn eller andra större klubbar för att ta sina juniorhockeyår på annan ort samtidigt som A-laget fyndat hos andra organisationer sedan de gick upp i allsvenskan. Steget från J20 division 1 till allsvenskan är långt men 18-årige Filip Windahl gjorde 90 poäng på 49 matcher för J18- och J20-laget förra säsongen, fortsätter det på samma väg kan han kanske få känna på den allsvenska luften.

Västerås IK
Gustav Berglund, 19 år, back

Kommentar: Högerfattad back med bra storlek, med en för storleken mycket bra skridskoåkning. Skrev på kontrakt med Frölundas A-lag i höstas och lånades direkt ut till Västerås för att få ytterligare seniorerfarenhet efter åtta SHL-matcher under förra säsongen. Siktar på att ta en plats i det svenska JVM-laget i vinter. Draftades av Detroit i sjätte rundan i förra sommarens draft.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln