HockeyNews
PLUS

Han blir nyckelcenter i Malmös nya tuffa kedja: "Ingen ful spelare"

(15461) Pathrik Westerholm/Malmö
Bildbyrån

Publicerad: 22 september 2020

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor-meriterade Pathrik Westerholm är tillbaka i Malmö för att vara en nyckelcenter.

Tillsammans med tvillingbrodern Ponthus och rivjärnet Emil Sylvegård har Redhawks en på många sätt jobbig kedja.

– Emil är ju en väldigt tuff spelare att möta, och han snackar mycket, hehe. Men han är en skicklig hockeyspelare också. Det får man inte glömma, säger Pathrik Westerholm till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Efter åtta år i andra klubbar är Pathrik Westerholm tillbaka i Malmö. Via poängsuccé i BIK Karlskoga blev det SHL-spel i Brynäs i tre säsonger fram till och med SM-finalen 2017.


Det var också under Brynästiden som 28-årige Pathrik Westerholm fick spela tolv landskamper med Tre Kronor. I Frölunda 2017-2019 var han med och vann både Champions Hockey League och SM-guld.


Och efter ett år i finska Lukko Rauma har han hittat tillbaka till Malmö genom sin kontakt med sportchefen Patrik Sylvegård.


– Jag känner Patrik Sylvegård och vi har haft kontakt sedan ett par säsonger tillbaka. Det kändes bra nu att komma tillbaka till Sverige och komma tillbaka till Malmö som jag en gång spelat i, säger Pathrik Westerholm inför SHL-premiären mot Leksand.


– Det var första gången för mig som jag kommer tillbaka till en klubb och ett ställe där man varit innan. Det är klart att det har varit skönt också, för det är alltid ruljans på spelare och ledare. Det var ändå ett par man kände igen sedan man var här senast. Det är väl positivt tycker jag.


Och värvar man Pathrik Westerholm får man också tvillingbrorsan Ponthus Westerholm på köpet. Eller vice versa. De 28-åriga lirarna kompletterar varandra väl och utgör en effektiv forwardsduo där Pathrik är den vänsterfattade centern medan Ponthus är den högerfattade måltjuven.


– Vi har hållit ihop sedan vi flyttade hemifrån när vi var 16 år. Än så länge håller vi ihop och det har funkat bra. Det är en trygghet att alltid ha med honom, säger Pathrik Westerholm.


Ponthus Westerholm och Pathrik Westerholm (t h) följs åt i karriären och är tillbaka i Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån.


Hur tajta är ni och hur mycket umgås ni utanför hockeyn?


– Man träffas varje dag på hallen så det blir rätt mycket tid man träffas där. Ibland på helgerna när vi har lite ledig tid hänger vi med varandra annars så tar man lite paus för ibland kan det också vara skönt.


Pathrik Westerholm har flickvän och som den playmaker han är skickar han via HockeyNews.se en passning till broder Ponthus:


– Han är väl singel och sökande, haha.


Bröderna Westerholm har en liten anpassning att göra tillbaka till SHL-hockeyn efter ett år i den finska ligan med Lukko.


– Jag tyckte att det var lärorikt. En annorlunda hockey mot vad man är van vid i Sverige. Så där var man tvungen att tänka till lite.


Pathrik Westerholm, som gjorde 37 poäng (14 mål, 23 assist) på 52 matcher, utvecklar:


– Olika lag spelade på olika sätt. Det var nåt lag som spelade väldigt likt hur man spelar i Sverige där man bara vänder pucken snabbt och går och forecheckar väldigt hårt. Vissa lag körde styrspel, lite mer gammaldags kanske och som man inte är van med i Sverige de sista åren. Det var en läropeng som man tar med sig som en erfarenhet.


Lukko blev tvåa i grundserien, men slutspelet blev inställt på grund av coronapandemin.


– Det är klart att det är första gången jag spelade utomlands. Det var lite nytt och nytt språk. Ibland kände man sig kanske lite ensam, men i det stora hela tycker jag att det var en positiv upplevelse. Jag skulle kunna tänka mig att spela i Finland igen, men nu kom den här chansen att åka tillbaka till Malmö och då var det inte så mycket att tveka på.


Malmö Redhawks spås få en kämpig säsong i SHL efter att ha tappat tongivande spelare och där förstecentern Fredrik Händemark kommer att lämna laget i november för att spela till sig en NHL-plats.


LÄS MERSå tänker Malmö använda sig av Händemark – som pushar stortalangen


Pathrik Westerholm är då den med erfarenhet och kreativitet som ska försöka göra saknaden efter Händemark så liten som möjligt.


– Vi har ett bra lag. Vi har potential att utvecklas med många unga spelare som är hungriga och som kommer att vilja bli bättre och kommer att bli bättre under säsongens gång. Vi är en bra trupp och har kommit ihop bra i början av säsongen. Vi har saker att jobba på, men vi tar steg för steg tycker jag, säger han.


Malmö har gjort mycket mål på försäsongen, men också tappat i slutet av matcherna och släppt in många mål.


– Det känns som att vi i laget vet att vi har saker att jobba på och vi jobbar på de sakerna varje dag. Det är ändå en bra känsla att vi känner att vi är på samma sida.


"Retstickan", den landslagsmeriterade forwarden Emil Sylvegård, kommer att göra Westerholmarna sällskap i en rätt läskig och tung kedja. Sylvegård och bröderna Westerholm känner varandra sedan juniortiden i Malmö.


– Det är roligt att spela med varandra igen. Det gjorde vi när vi var lite yngre också. Han är ju en väldigt tuff spelare att möta, och han snackar mycket, hehe. Men han är en skicklig hockeyspelare också. Det får man inte glömma, säger Pathrik Westerholm.


Pathrik Westerholm och Emil Sylvegård i samma lag igen. Foto: Bildbyrån.


Hur var det att möta Sylvegård när du var i Brynäs och Frölunda?


– Man vet ju att han är stor och stark och det känns lite om man får en tackling, men jag känner honom också och jag vet hur han är. Han är ingen ful spelare som vill göra nåt fult utan han spelar schyst och tuff hockey.


LÄS MERMalmös nyförvärv: ”Alltid velat spela i Sverige”


Pathrik och Ponthus Westerholm har vunnit titlar med Frölunda, men vid SM-guldet 2019 hoppade Pathrik Westerholm på kryckor efter att ha åkt på en skada i början av slutspelet.


– Det var jättekul att vinna SM-guld. Man hade hellre velat vara med och spela de där finalmatcherna, så det är klart att det var tråkigt och det kändes tufft att missa det när man ser det nu i efterhand. Men det var en lärorik tid. Första året tycker jag att vi inte riktigt fick ihop det som lag. Andra året kändes det bättre i laget och vi var lite tajtare. Det var lite upp och ner under säsongen, men efter det där CHL-guldet var vi nästan ostoppbara kändes det som. Vi vann väldigt mycket och vi fick en bra känsla i gruppen. Det var en bra tid. Ett CHL-guld och ett SM-guld får man vara nöjd med.


På tisdagskvällen är det SHL-premiär för Malmö mot Leksand. MIF vann med 6-5 på försäsongen i Skoda Trophy i Södertälje.


– De har redan spelat en match (mot Skellefteå) och vi mötte dem på försäsongen som du sa. Det är ett hårt jobbande lag och som många säger har de en bra förstafemma som har producerat bra på försäsongen. Det gäller att vi stänger ner där, men samtidigt spelar det spel vi vill göra över fyra femmor. Det kommer att bli en tuff match för alla matcher i SHL är tuffa. De som hanterar att det inte är nån publik och kan komma ut jäkligt taggade har en stor fördel tror jag, säger Pathrik Westerholm.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)