HockeyNews
PLUS

Så tänker Malmö använda sig av Händemark – som pushar stortalangen

(15204) Fredrik Händemark/Helge Grans
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 5 september 2020

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Coronapandemin har gjort att Malmö kan låna hem den nyblivne San Jose-centern Fredrik Händemark i uppskattningsvis 14 SHL-matcher innan han ska åka till USA för NHL-camp.

En speciell situation för en ledande spelare som själv pekar ut en blivande storspelare i Redhawks.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


En handfull SHL-klubbar har tagit chansen att låna hem sina nyblivna NHL-spelare i början av säsongen i väntan på att nästa NHL-säsong ska dra igång.


NHL-camperna väntas börja i mitten av november och nästa säsong tros kunna start runt den 1 december.


För Malmö Redhawks innebär det att man kan dra nytta av förstecentern Fredrik Händemark i september och troligtvis till landslagsuppehållet i början av november.


Det var i början av maj som 27-årige Händemark skrev på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks. NHL-drömmen gick i uppfyllelse, men likväl är han kvar hemma i Sverige i väntan på att äventyret ska börja.


– När man väl fick chansen, att det skulle bli så här, säger Händemark till HockeyNews.se i Scaniarinken.


Han ler lite snett åt tanken att världen har ställts på ända under coronapandemin.


– Men jag försöker tänka att det är inget jag kan påverka. Nu blev det en bra lösning att jag fick spela i Malmö ändå, och få hjälpa dem och få spela matcher själv. Det blir en bra lösning, säger han.


Dalkarlen från lilla Björbo står som vanligt stadigt med båda fötterna på jorden. De yttre förutsättningarna har inte förändrat någonting nämnvärt i hans förberedelser inför hockeysäsongen.


– Jag hade fortsatt som vanligt med fystränaren Freddie (Sjögren) så jag hade ändå jobbat med honom. Så nu blev det som en helt vanlig sommar i stort sett. Det var inga konstigheter.


Det som blir annorlunda, för både Fredrik Händemark och Malmö, är att han kommer att lämna laget i ett kritiskt skede. Troligtvis hinner han spela 14 matcher innan det är dags att flyga till Nordamerika. Då har en dryg fjärdedel av serien spelats.


Händemark kommer att vara förstecenter med ansvar för nyckelsituationer. Han är en av SHL:s allra bästa tekare, en fysiskt oerhört stark spelare med kapacitet att göra nytta på varenda kvadratcentimeter ute på isen.


LÄS MERFörsta segern för Malmö – och nu kommer besked om skadade forwards


– Klart att det är en speciell situation, men som sagt, det är som det är. Jag kan inte påverka så mycket utan jag gör som jag blir tillsagd. När Sharks, som är min arbetsgivare, säger till att det är dags att åka över, då är det bara att dra.


Malmös nye huvudcoach Joakim Fagervall inser att det blir knepigt att fylla igen luckan efter Händemark när det är dags senare i höst.


– Det tror jag att det blir oavsett hur vi skulle göra. Men vi använder honom precis som om han skulle ha varit här hela säsongen. Han ör här så länge han är här och är han bäst så har han mest istid. Jag vill använda honom naturligtvis när vi har honom, säger Fagervall till HockeyNews.se.


Joakim Fagervall har tagit över som huvudtränare i Malmö efter Peter Andersson. Foto: Bildbyrån.


Fredrik Händemark har haft Peter Andersson som coach under sina fyra hela SHL-säsonger i Malmö. Nu blir det skillnad då Joakim Fagervall tar över.


– De är ganska lika ändå, tycker jag, i den raka kommunikationen och ärligheten och tydligheten. Den pondusen. Där är de lika som ledare. Nu är det ganska tidigt än. Man behöver komma in en bit i det hockeymässiga för att se skillnaden. Det känns bra än så länge. Han är tydligt och rak och sånt ledarskap gillar jag, säger Händemark om Fagervall.


Malmö har förutom Peter Andersson haft en viss spelaromsättning och väntas inte tippas på den övre halvan av tabellen. Men Fredrik Händemark är inte bekymrad.


– Det är lite som tidigare år. Att vi ska vara ett lag. Ett kollektiv som riktigt jobbar ner motståndarna. De tidigare åren har vi aldrig spelat ut några lag, men vi har jobbat ut lag och tagit oss långt på det. Jag tycker att vi har samma typ av lag nu för att göra samma sak.


Han utvecklar entusiastiskt:


– Jobbiga att möta, gneta oss till segrar. Vi kommer inte att spela ut något lag, och det vet vi om. Det är det hårda jobbet vi vill åt.


Efter tre år som lagkapten har Fredrik Händemark fått lämna över den uppgiften till nye och erfarne backen Oliver Lauridsen.


– Det var väl självklart eftersom jag inte ska vara kvar hela säsongen. Men jag kommer att fortsätta vara som jag är, liksom. Man försvinner inte som ledare. Ledare är man oavsett om man har en bokstav eller inte, så jag kommer att fortsätta på samma sätt. Det har ingen betydelse så.


Fredrik Händemark gratulerar Helge Grans till ett Malmömål mot Leksand i Skoda Trophy i Södertälje. Foto: Bildbyrån.


Fredrik Händemark passar också på att peka ut en Malmötalang som sticker ut lite extra – en 18-årig back med ett fint utvecklat spelsinne.


– Ja, men Helge Grans. Det är ingen överraskning för er heller, säger Händemark om den Troja/Ljungby-fostrade liraren som kan tingas i NHL-draften i höst.


Grans spelade sina första SHL-matcher med Malmö redan för två år sen.


– Han är otroligt skicklig, och lugn och fin med pucken. Han hängde dit en (mot Leksand) med ett bra skott och fortsätter han att utvecklas blir han en av våra viktigaste backar. Han har en ljus framtid, säger Händemark inför mötet med Vita Hästen i Skoda Trophy på lördagskvällen.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)