HockeyNews
PLUS

LISTA: 14 SHL-spelare som kan få sina stora genombrott i vinter

(15381) Genombrott-SHL
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 19 september 2020

FacebookXWhatsApp

Om en timme är det dags för en ny upplaga av SHL och nya genombrottsmän kommer påbörja fina säsonger.
Inför kommande säsong har HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson tagit en titt på SHL-spelarna som kan slå igenom rejält i vinter.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Brynäs IF
Tom Hedberg, 21 år, back
Kommentar:
En skridsko- och puckskicklig back som känt på SHL-spel redan som junior, men som under majoriteten av de tre senaste säsongerna tagit rejäla steg i sin utveckling i Hockeyallsvenskan. Tillhörde den absoluta toppen av backarna i allsvenskan under förra säsongen och borde med sitt spel, över tid, slå sig in som en pålitlig och ordinarie back i Brynäs.

Djurgårdens IF
Alexander Holtz, 18 år, forward
Kommentar:
Det känns som att Holtz varit med hur länge som helst, men faktum är att han bara har 38 SHL-matcher över de två senaste säsongerna. När han nu får en hel säsong i ligan, med en stor roll, finns det inga anledningar till att det blir ett rejält lyft mål- och poängmässigt för Djurgårdsforwarden. Nio mål och sju assist på 35 matcher förra säsongen, bör ha alla möjligheter att göra närmare 20 mål i vinter.

Frölunda HC
Lucas Raymond, 18 år, forward
Kommentar:
Precis som Holtz är Raymond ett namn som varit med på SHL-nivå de två senaste säsongerna och Frölundaforwarden har kommit upp i 48 matcher, men har inte haft någon större roll. I vinter talar allt däremot för att Raymond kommer vara drivande offensivt för Frölunda. Forwarden, som förbättrat sitt skott under sommaren, är delad etta i poängligan under försäsongen och har tagit plats i lagets första powerplay. Det lägger en bra grund för poängmässig explosion efter tio poäng på 33 matcher förra säsongen.


Färjestad BK
Olle Lycksell, 21 år, forward
Kommentar: Tog klara steg framåt i Linköping men flytten till Färjestad bör kunna ge ytterligare en skjuts i rätt riktning för den NHL-draftade forwarden. Går nu in på sitt andra år som senior och med flytten till Karlstad kommer han till en ny omgivning som på pappret är bättre än vad det var i Linköping ger bra förutsättning för Lycksell.

HV71
Jesper Kokkonen, 27 år, forward
Kommentar: Genombrott när man är 27 år gammal? Det är få förunnat men HV-forwarden har god möjlighet att göra det. Efter fem säsonger i Hockeyettan klarade han av steget till allsvenskan mycket bra och nu väntar nästa steg, debut i SHL. En kraftfull ytterforward som visat sig ha näsa för målet. Kan komma att göra livet surt för många motståndare i offensiv zon i vinter.

LÄS MER: SHL-profilernas svar: De är favoriter att vinna SM-guld 

IK Oskarshamn
Kim Rosdahl, 24 år, forward
Kommentar:
Rosdahl har redan 160 SHL-matcher på sitt konto för Malmö men fick det aldrig att lossna på seniornivå i Skåne. Efter en stark säsong i allsvenskan med Modo plockades han upp av Oskarshamn och ser ut att få en större roll där än vad han haft tidigare. Har under försäsongen visat att han kan bli ett hot offensivt med sitt skott.

Leksands IF
Nils Åman, center, 20 år

Kommentar: Spelade mest i juniorlaget förra säsongen men när han väl var uppe i SHL-laget gjorde han det med beröm godkänt. Tre mål på åtta matcher förra säsongen bör kunna ökas rejält i vinter. Har under försäsongen centrat en kedja med lagkaptenen Patrick Zackrisson och unge Emil Heineman. En smart tvåvägscenter.


Linköping HC
Nikola Pasic, 19 år, forward
Kommentar:
Debuterade i SHL redan säsongen 2017–18 men gjorde sin första hela säsong på seniornivå under förra vintern då han stod för starka 35 poäng på 45 matcher för BIK Karlskoga i allsvenskan. Har ett kvickt skott och bra teknik samt bra blick för spelet. Året i allsvenskan gjorde Pasic gott och han kan bli en bra addering för Linköpings forwardssida om han klarar av att ställa om till SHL-hockeyn.

Luleå Hockey
Victor Berglund, 21 år, back
Kommentar:
Berglund är den senaste i raden av offensivt skickliga backar som lämnar Modo för spel i SHL och att göra jämförelsen med Jepser Sellgren som likt Berglund gick från Modo till Luleå. Berglund har matchats med Erik Gustafsson under försäsongen och den senare har gjort under för både Sellgren och Nils Lundkvist. Berglund har all potential att bli en ny backsuccé

Malmö Redhawks
Helge Grans, 18 år, back
Kommentar:
En stor backtalang, både fysiskt sett och talangmässigt sett, som testade på SHL-spel redan som 16-åring under hösten 2018 och gjorde 21 matcher med gott betyg förra säsongen och ser ut att gå mot en roll som ordinarie i Malmö kommande säsong. Grans har flera egenskarp som är tilltalande, däribland det faktum att han är högerskytt och att han är rörlig för sin storlek. 


Rögle BK
Lucas Ekeståhl-Jonsson, 24 år, back
Kommentar:
Den vänsterfattade backen har gjort framförallt en stark säsong med Björklöven i allsvenskan och gjorde det godkänt i Färjestad under förra säsongen, men det rejäla genombrottet i SHL kan stå runt hörnet. 24-åringen hade bra underliggande siffror under förra säsongen och Rögle hoppas att han ska kunna fylla en del av det tomrum Kodie Curran lämnat efter sig.

Skellefteå AIK
Rickard Hugg, 21 år, forward
Kommentar:
Återvände till Sverige inför förra säsongen med en riktigt stark säsong i kanadensiska juniorligan OHL där han var lagkapten för Kitchener. Gjorde en godkänd första hela säsong på seniornivå och den hårt jobbande forwarden har bildat en pigg kedja under försäsongen med kvicke Andreas Wingerli och påhittige Jonathan Berggren. Kan kliva en bit över 20 poäng i vinter.


Växjö Lakers
Jack Drury, 20 år, forward
Kommentar:
JVM-forward för USA de två senaste säsongerna och har lika många starka collegesäsonger bakom sig, där förra säsongens 20 mål och 19 assist på 28 matcher utmärker sig. En spelsmart center med offensiv uppsida. Har varit lite från och till under försäsongen, men det finns gott om potential där när han anpassat sig till större rink och seniorhockey.

Örebro Hockey
Max Lindholm, 23 år, forward
Kommentar:
En kraftfull forward med bra spelsinne som gjorde sig känd som en poängspruta på juniornivå. Lånades tidigt ut till Karlskoga i allsvenskan under förra säsongen där det blev succé innan han kallades tillbaka igen men fick det inte att lossna på samma sätt. Avslutade dock säsongen med ett mål och två assist, något att bygga vidare på när han nu går in på sin andra SHL-säsong.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)