HockeyNews
PLUS

100-procentig i NHL – nu ska Camper spetsa till Leksands förstakedja

(15207) Carter Camper/Leksand
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 6 september 2020

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Carter Camper blir den som får chansen att spela ihop med de slovakiska stjärnorna Peter Cehlarik och Marek Hrivik i Leksand.
En förstakedja i toppklass i SHL.

Det här är första gången som den 32-årige amerikanen spelar i Europa. Och kanske blir han den nyckelspelare som får dalaklubben att etablera sig i SHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Mot Malmö var den slovakiske centern Marek Hrivík tillbaka efter en avstängning till följd av ett verbalt övertramp.


Då kunde Leksand testa trion Peter Cehlarik, Marek Hrivík och Carter Camper tillsammans för första gången.


Och snacka om poängsuccé. Cehlarik gjorde hattrick, Hrivik stod för fyra assist och Camper gjorde ett mål och tre assist – totalt fyra mål och sju assist, även om det blev förlust med 6–5 i matchen.


Leksandscoachen Björn Hellkvist har hittat en förstakedja som ska kunna hålla toppklass och ösa in poäng i SHL under säsongen. Hrivík var Leksands poängkung och förstecenter redan förra säsongen. Cehlarik har länge varit på gränsen till NHL i Boston.


– De är två jättebra spelare. Jag känner dem lite grann, inte personligen, men genom att de har spelat i Nordamerika, säger Camper till HockeyNews.se.


LÄS MERCehlarik om Leksandsfansens swishsatsning: "En av anledningarna"


Carter Camper har spelat en hel del i farmarligan AHL för nio olika amerikanska klubbar. Även Cehlarik och Hrivík har spelat i AHL.


– Jag har spelat mot dem så jag vet lite grann vilken typ av spelare de är vilket hjälper att ha den den erfarenheten av att spela liknande hockey vid nån tidpunkt i våra liv. Som sagt, två väldigt bra spelare och jag tycker att det är jättekul att spela med dem.


Hellkvist kommer enligt uppgift att fortsätta försöka hålla ihop kedjan Camper, Hrivík och Cehlarik.


– Jag hoppas det, och jag tror att det är därför som vi har börjat så här tillsammans, säger Camper.


Kedjan spelade även ihop i 5–2-segern mot Vita Hästen i Skoda Trophy och då stod Camper för ytterligare ett mål.


– Det känns bra. Det är många bra spelare där ute så det är skönt att spela med två storväxta spelare och de är målskyttar som kan röra sig bra. Det är spännande och jag hoppas att vi kan behålla den här kemin.



Peter Cehlarik och Carter Camper (t h) har tillsammans med Marek Hrivík fått en bra start på försäsongen i Leksand ihop. Foto: Bildbyrån.


32-årige Carter Camper har inte lyckats slå sig in i NHL. Det har blivit tre matcher för Boston. Och faktum är att han är 100-procentig i sitt skytte i NHL. På de tre matcherna blev det sparsamt med istid och han fick bara iväg ett skott mot mål. Men det satte han mot Ottawa i februari 2012.


Nu väntar ett helt nytt äventyr i Europa.


– Ja, på flera sätt ja, och på flera sätt nej. Jag har spelat i nio år i Nordamerika och har vetat att jag ville åka över hit vid något tillfälle. Det här verkade vara rätt i tiden för mig och min familj. Utanför isen är nog den största skillnaden än så länge, för jag har två små pojkar och en fru och en hund, och behöver se till så att de blir omhändertagna och är glada och trivs så att de kan anpassa sig till livsstilen här, säger Camper.


Coronapandemin har överrumplat en hel värld och AHL stängdes ner snabbt i våras.


– För mig känns det jätteroligt att spela hockey igen eftersom det slutade så abrupt i mars. Det har gått månader utan att veta när eller var man skulle spela. Det känns jättebra att vara del av ett lag och ha rutiner och en hel del nya erfarenheter för mig.


USA har drabbats väldigt hårt av coronapandemin och livet har inte varit sig likt där på länge.


– Det har varit annorlunda. Jag vet inte vad jag ska säga. I några månader var det tufft att göra nånting över huvud taget. Mot slutet har jag lyckligtvis kunnat åka skridskor och träna på gym och förbereda mig för säsongen. Att komma hit och hoppa rätt in är ganska galet när man tänker på det. Men jag ser fram emot det och gillar att vara en del av ett lag och spela.


Hur har träningen sett ut för din del?


– Lyckligtvis har jag en vän till familjen som äger en rink hemma i Cleveland, Ohio. Det är där jag har vuxit upp och spelat. Det har bara varit mellan två och sex stycken som har åkt skridskor åt gången och jag visste inte alls hur det skulle kännas när jag kom hit för det är en sån skillnad att åka ihop med ett lag och åka fram och tillbaka på isen och träna. Jag börjar känna mig bättre och mer i form och mer som normalt, antar jag.



Leksand kommer att ha stor nytta av puck- och passningsskicklige Carter Camper. Foto: Bildbyrån.


Carter Camper verkar lättad över att så snabbt ha kunnat smälta in i sin nya miljö i Leksand.


– Jag har träffat de nya killarna och de har varit otroliga när de har välkomnat mig och varit väldigt hjälpsamma. Jag känner mig redan ganska bra.


Hockeymässigt blir det ändå en hel del nytt för den 175 centimeter långe, eller korte, högerskytten Carter Camper att anpassa sig till. Han medger att han inte vet mycket om vare sig Leksand eller SHL.


– Jag har sett en period. En kompis skickade en period till mig och den innehöll en period med Marek Hrivíks byten, hehe. Men det är i stort sett allt. Jag har inte sett dem spela eller egentligen någon annan hockey i Sverige. Jag känner en del spelare som har varit här och spelat, som både är härifrån eller från Nordamerika, så de har förklarat för mig hur saker funkar och vad jag kan förvänta mig. Men allt är nytt, säger han med förväntan i rösten.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)