HockeyNews
PLUS

Axelsson tillbaka – sticker ut hakan direkt: "Nåt annat är absurt"

(15152) Dick Axelsson/Djurgården sep 2020
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 2 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Dick Axelsson fick avstå från fyra månadslöner under samma tid som en rad SHL-klubbar värvade in tunga toppnamn inför säsongen.

Nu är hockeyartisten tillbaka i Djurgården och delar ut några gliringar till SHL-konkurrenterna.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man kan permittera en stor del av föreningen och sen dra upp lite pengar ur byxorna. Kul för dem, måste jag säga. Får se hur det slutar, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blir en fortsättning för Dick Axelsson i Djurgården. Den här veckan har han börjat träna med laget och kontraktet började att gälla från och med den 1 september.


En solbränd och till synes pigg och fräsch Axelsson har börjat göra sig redo för en tredje säsong i Stockholmsklubben. På 67 SHL-matcher för Djurgården sedan 2018 har han gjort 51 poäng (18 mål, 33 assist). Och han var en av nyckelspelarna på vägen till SM-finalen 2019 då han gjorde 14 poäng på 19 slutspelsmatcher.


– Det känns bra. Det är ju tidigt, ”värkarna” kommer ikväll. Men det kändes skönt där ute och skönt att vara här. Skönt att göra det man ska, säger Axelsson nu när han har satt igång jobbet för att nå SHL-formen inom några veckor.


Det är en lång väg till toppformen, men inte så mycket tid att vinka på. Visserligen ser Djurgårdens SHL-premiär mot Örebro den 19 september ut att bli framflyttad, och även matchen borta mot Leksand den 24 september.


Det skulle innebära att Djurgårdens första match i SHL blir hemma mot Frölunda söndag den 27 september.


– Det rullar på fort när man är igång. Det sätter en lite extra press på en själv att träna lite hårdare nu i början så att man kommer in i bitarna, säger Axelsson.


LÄS MEREn rad SHL-matcher flyttas från september till senare i höst


Den 33-årige forwarden säger inte så mycket om sin sommarträning, som tidigare år innehållet en hel del padelspelande. Men det visar sig att han ägnat sig åt en annan bollsport.


– Det har varit mycket golf den här sommaren. Stått och gnuggat solbränna och jobbat på svingen i sommar. Fantastiskt mycket tid med barnen. Det har varit allt möjligt. Personligen älskar jag ju svensk sommar. Speciellt augusti har det varit fint väder och jag fick den möjligheten att vara hemma då. Det var mycket kul.


LÄS MERDick Axelsson tillbaka i Djurgården – men oroligt för skadade Josefson


Har det blivit mycket golf?


– Jag har varit ute en del. Det kan alltid bli mer, men man får inte spela för mycket.


Vad har du för handicap?


– Ligger på 15 nu. Men när man pratar med folk, vissa har fått ihop hundra rundor. Jag har fått ihop 15 och är ändå ganska nöjd med det. Jag förstår inte folk får ihop sin tid. All heder till dem, men så mycket kan jag inte spela.



Förväntningarna utifrån på Djurgården har sjunkit i och med att laget har tappat toppbackarna Olle Alsing och Linus Hultström och skyttekungen Patrik Berglund.


Å andra sidan har man värvat backen Tobias Ekberg från Malmö och måltjuven Linus Andersson från Vita Hästen.


– Det är klart att det är många fantastiska spelare som har lämnat. Samtidigt säger man år efter år att det kommer nya spelare. De ska visa vad de går för och många spelare är kvar sedan förra säsongen, säger Axelsson.


– Jag tycker att vi har ett bra lag. Många skickliga spelare. Många som vill spela hockey. Och det är klart, Hultström, Olle, Berglund och allt vad de heter saknas. Det är så det är. De går till nya fantastiska äventyr.


Djurgårdscoachen Robert Ohlsson är glad att Axelsson är tillbaka och kedjan med honom, Sebastian Strandberg och Niclas Bergfors får chansen igen redan i Skoda Trophy i Södertälje den här veckan.


Dick Axelsson är tillbaka i Djurgården och intervjuas av HockeyNews.se:s reporter Mattias Ek på Hovet. Foto: Göran Sundberg.


Axelsson bubblar av optimism.


– Jag tycker att Djurgården ska vara topp sex. Nåt annat är absurt. Vi ska vara uppe i toppen. Det är där vi hör hemma, tycker jag. Sedan är det upp till spelarna själva att visa att vi ska vara där.


Coronakrisen sätter sina spår och under pandemin har även Dick Axelsson drabbats av covid-19.


– Det var milda symptom, så jag hade tur där att det inte var något värre än så. Så det var lugnt. Så fort man känner nåt ska man sätta sig i karantän. Det är tråkiga saker.


Coronapandemin har fått till följd att Djurgården hållit hårt i pengarna så här långt. Dick Axelsson har exempelvis fått vänta tills nu innan han börjar få lön av klubben igen.


Och Djurgården kommer inte att vara ett av lagen som tippas topp sex.


– Det är så det är. Jag tror att många baserar det på att vi tappar tre spelare och så är det tre torsk här på försäsongen med lite mål. Det går fort i hockey! Vänta bara tills ni sportjournalister vänder på kappan efter ett par bra matcher. Men det är så det är. Det är nåt som triggar oss egentligen. Nån ska ju vara där och det är bara för oss att visa att vi inte ska vara där.


LÄS MERDIF ligger lågt – men siktar högt: "Givetvis finns det förväntningar"


Följer du med i vad de andra lagen värvar?


– Nej… jo men det är klart att man ser lite namn. Jag tycker att det är fantastiskt att man kan permittera en stor del av föreningen och sen dra upp lite pengar ur byxorna. Kul för dem, måste jag säga. Får se hur det slutar, säger Axelsson och ser för första gången lite sammanbiten ut under intervjun på Hovet.


– Men det är kul att det är många toppspelare som kommer tillbaka.


Några speciella klubbar du tänker på när du pratar om guldbyxor?


– Njae, när man kollar värvningarna är det många som har bra löner och fina namn där. Men det är kul att de är tillbaka. Hoppas bara att det löser sig ekonomiskt för många lag, säger han med viss syrlighet.


– Jag tycker Djurgården går på en bra melodi. Man får se vad som händer.


Djurgårdscoachen Robert Ohlsson i samspråk med Dick Axelsson under förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


Genom att komma överens med Dick Axelsson om ett kontrakt från och med den 1 september har Djurgården sparat fyra månadslöner plus avgifter. Gissningsvis runt 800 000 kronor.


– Eller jag tappar fyra månadslöner. Allt är relativt, haha.


Hur mycket betyder pengarna för dig?


– Det är klart att pengarna är en stor del. Det är räkningar som ska betalas. Men samtidigt avstår jag fyra löner och går arbetslös utan ersättning i fyra månader. Jag vet min situation. Det var samma säsongen innan också. Jag lägger undan lite pengar under säsongen och lever på det på somrarna.


Axelsson fortsätter:


– Vi kom överens och det fanns inga pengar heller. Det går inte att trolla. Vissa kan ju det…


– September funkade bra för mig och för klubben så jag är tacksam att jag kunde komma hit över huvud taget under omständigheterna som är.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)