HockeyNews
PLUS

Högströms krav – pekar ut duo i Djurgården: "De får kliva fram"

(15038) Marcus Högström/Djurgården
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 26 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården har valt en återhållsam strategi genom coronakrisen och undvikit dyra värvningar.

Backen Marcus Högström tycker att det är rätt väg att gå och höjer nu kraven på sig själv och Jacob Josefson och pekar ut de två lirare i laget som ska vara poängledande.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Marcus Högström återvände till Djurgården inför förra säsongen efter ett skadefyllt år i Calgarys farmarlag Stockton.


NHL-drömmen stannade vid en dröm på grund av jobbiga skador i både ryggen och knäet. När den 31-årige toppbacken nu har stått över de två första träningsmatcherna på försäsongen blir det lite oroligt på sina håll i Djurgården, men Högström ger lugnande besked om varför han smugit igång.

ANNONS


– Jag har cyklat och åkt en massa skridskor och inte kört så mycket närkamper bara, säger han till HockeyNews.se på Hovet.


ANNONS

– Nu är det hundra. Det har ingenting med några gamla grejer att göra utan nånting som dök upp under sommaren. Men nu är det kanon.


LÄS MERHögström: "Lika kul att spela i Djurgården"

ANNONS


Marcus Högström kommer inte att spela mot Linköping på torsdagen utan har ställt in siktet på att vara med i Skoda Trophy i Södertälje, som drar igång i mitten av nästa vecka.


ANNONS

– Då ska det vara full körning.


Jämfört med för ett år sedan är det en betydligt bättre fysiskt förberedd Marcus Högström. Att förra säsongen tog tvärslut efter grundserien den 12 mars på grund av coronapandemin är något han hockeymässigt har mått bra av. I alla fall på längre sikt.

ANNONS


– Jag har haft lång tid att bli bättre på och träna mer och sedan också lite lugn och ro att komma ikapp. Det var välbehövliga månader utan en massa matcher, så nu känns det kanon. Nu finns det ingenting att klaga på.


ANNONS

Djurgårdens Marcus Högström är i bättre fysisk form jämfört med för ett år sedan då han hade haft skadebekymmer. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

Marcus Högström har höga förväntningar på sig själv.


– Att jag ska göra min bästa säsong. Som alltid. I övrigt ingenting.

ANNONS


31-årige Högström var dominant i Djurgården 2017/2018 och fick precis som 2015/2016 visa upp sig i Tre Kronor. Han är en av de spelare i SHL som får mest istid.


ANNONS

Men att komma tillbaka till SHL efter en trasig säsong i Nordamerika var tufft.


– Det var en jobbig höst, vilket jag också hade räknat med. Sedan la jag upp målet att vara i bäst form efter jul, och jag tror att min formkurva pekade åt det hållet. Jag kände mig ruggigt sugen mot slutet och i bra form. Men det är historia och det går inte att säga nånting om det. Det går inte ens att bevisa nånting.

ANNONS


Han tillägger:


ANNONS

– Det var lite som jag hade förutspått och med tanke på allt som var så tycker jag att jag är supernöjd.


Poängmässigt gick det bra. 26 poäng (7 mål, 19 assist) på 50 matcher var hans näst bästa notering i SHL.

ANNONS


– Ja. Det låter som att du påpekar att spelmässigt var det inte så bra…?


ANNONS

Nja, du sa själv att du hade en jobbig höst?


– Så klart gjorde jag en del poäng, men det brukar inte vara det som pekar på om man spelar bra eller känner sig bra. Spelar man med bra spelare runt omkring sig så gör man lite poäng.

ANNONS


Marcus Högström vågar säga vad han tänker och tycker och är en av ledarna i Djurgården på isen. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


– Som sagt, med tanke på hur det var så är jag jättenöjd med det. Sen förstår jag att det inte går att hålla på så varje säsong, att ha en höst på sig för att komma igång. Förhoppningsvis kan jag vara med från början.


ANNONS

Det blev en hel del rubriker i de stora svenska tidningarna i landet i slutet av mars efter det att Marcus Högström i en intervju med HockeyNews.se ställt sig frågande till att de i många fall välbetalda SHL-spelarna skulle korttidspermitteras.


Men för klubbarna blev det oundvikligt.

ANNONS


LÄS MER"Tycker inte vi som höginkomsttagare ska be om hjälp från staten"


ANNONS

Coronapandemin har haft en enorm påverkan världen över. Men för de priviligierade har det också varit en vardag som inte varit alldeles olik andra år.


– För oss har det varit precis likadant. Förutom att det var fysträning istället för slutspel. Förberedelserna är precis likadana. Det är ingenting som har varit annorlunda egentligen. Däremot är jag jäkligt glad över att, nu när vi startar upp på riktigt, att man får komma hit och ha tider att passa, rutiner och ha roligt med sina kompisar på jobbet. Det är jag glad över, säger Marcus Högström.

ANNONS


Djurgården har tappat sina bästa mål- och poänggörare i backarna Olle Alsing och Linus Hultström och forwarden Patrik Berglund och istället värvat backen Tobias Ekberg från Malmö och 21-årige forwarden Linus Andersson från allsvenska Vita Hästen.


ANNONS

Många bedömare anser att Djurgården har tappat i styrka.


– Det är väl lite grann som går ihop med förra året. Det är många av oss som behöver bli bättre, av oss som är kvar. Men det tycker jag också att man kan kräva av mig och allihop, och ”Josef” (Jacob Josefson), säger Högström.

ANNONS


– (Sebastian) Strandberg och (Michael) Haga, de två kan ju vinna poängligan, tycker jag. Det är upp till oss att bli bättre än vad vi var förra året.


ANNONS

Michael Haga och Sebastian Strandberg ska vara poängledande i Djurgården, menar Marcus Högström. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

En hel del SHL-klubbar har värvat väldigt skarpt senaste tiden vilket gör att Djurgården ser ut att dala i tipsen.


– Jag brukar ha lite dålig koll, men nu har följt det för man man sneglat lite efter vad som händer, att de har värvat mycket, men sen vet jag inte exakt vilka namn, det brukar jag ha dålig koll på. Alla lag sköter sin egen ekonomi och jag är glad över att jag spelar i Djurgården.

ANNONS


Tror du inte att de andra klubbarna kommer att klara ut det här?


ANNONS

– Jag har ingen aning. Jag har noll insyn i deras ekonomi, men det antar jag att de kommer att fixa.


– Vi tar ett steg i sänder. Försöker växa in i det och se vad som händer. Ingen vet vad som händer. Vare sig i hockey eller i samhället är det ingen som har en aning om vad som händer. Då gäller det att ha lite koll.

ANNONS


Det låter som att det är Djurgårdens sportchef och tillförordnade vd Joakim Eriksson som pratar, men det är alltså Marcus Högström.


ANNONS

Och då kan han ju säkert svara på frågan vilka spelare i Djurgården som får sina genombrott…?


– Den ständiga frågan i början på en säsong, hehe. Man tycker att många ser så… hehe. Det där kan bli nåt och det där. Ja, vad ska jag säga. Jag sätter lite press på Haga och Strandberg att de ska vara bäst. Men sen även Linus Andersson. Han skjuter som en häst, han sköt mig på foten nyss. Får träffa målet i stället… Där kan det nog klinga in några mål. Han har en bra bössa. Men det är också hans första år så jag ska inte sätta för stor press.

ANNONS


– Jag säger Haga och Strandberg. De får kliva fram här tycker jag.


ANNONS

Ni ska nå topp sex – är det realistiskt?


– Det vore konstigt, tror jag, att inte sikta på att vara med i direktslutspel. Det är konstigt att sikta på att hänga kvar. Och vi har varit där de senaste åren. Det tycker jag absolut är ett rimligt mål.

ANNONS


Marcus Högström inser att det blir en ny upplevelse i höst med begränsat med publik på läktarna. Och konsekvenserna av det, som ännu inte riktigt går att överblicka.


ANNONS

– Det kan bli lite annorlunda här när det inte är publik. Sen kommer publik och då kommer pengar och några lag kanske värvar mer. Det kan bli lite vad som helst


Djurgården var SHL:s näst bästa hemmalag förra säsongen och bars fram av publiken på Hovet. Så kommer det inte att bli i början på hösten.

ANNONS


– Det blir den största mentala prövningen för mig någonsin för egen del. Jag kan bara gå till mig själv och känna. Jag spelar hellre i Rögle (Ängelholm) och alla hatar mig än jag spelar där och ingen är där. Det är liksom det som är hela tjusningen med sporten. Det som är roligt. Det är inramningen, passionen, nån som är arg, nån som är glad, säger Högström och blickar ut över de 8 000 tomma stolarna på Hovet från där han står.


ANNONS

– Det är mycket prat om ekonomi när man pratar publik, men det är också så att sporten vill ha tillbaka den till varje pris. Det kommer att bli tufft som tusan, alltså.


– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi har provat på det i en match förra säsongen. Men då går man från en match till en annan. Vi får se hur det kommer att bli. Det vet man inte.

ANNONS


***


ANNONS

Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln