HockeyNews
PLUS

Snuvades på Sellgren – Luleåcoachen om den hårdnande konkurrensen

(14948) Thomas Berglund/Luleå
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 19 augusti 2020

Luleå är en av få klubbar i SHL som har hållit hårt i pengarna under den pågående coronapandemin.

Därför fick förra säsongens seriesegrare se toppbacken Jesper Sellgren välja Frölunda istället.

– Vi hade inte pengarna att matcha, helt enkelt. Vi ville att Sellgren skulle spela med oss, säger Luleåcoachen Thomas Berglund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Kampen om SM-guldet under 2020/2021 kommer att bli extremt tuff. Trots pågående coronakris, där storklubben HV71 vid sitt årsmötet meddelade att man budgeterat med att gå över 19 miljoner kronor i förlust på grund av publik- och intäktsbortfallet under pandemin, har det värvats dyrt, erfaret och spännande.


Men riskerna är höga med tanke på att det är mycket som talar för att pandemin gör att intäkterna från sponsorer och publik blir långt under vad som är normalt.


Bland klubbarna som siktar på att vara på topp sex har framför allt Luleå och Djurgården varit återhållsamma med värvningar.


Samtidigt som konkurrenterna alltså spenderar mångmiljonbelopp.


– Det är många som verkligen har steppat upp och värvat bra spelare. Det gör ju att konkurrensen blir stenhård. Vi tycker att många lag har blivit bättre sedan förra året, säger Luleås huvudtränare Thomas Berglund.


Han specificerar sig:


– Du har Linköping, Brynäs, Växjö, Frölunda, Färjestad… Många lag ser mycket bättre ut, tycker jag, än förra året. HV! Det kommer att bli supertufft, absolut. Det är en jäkligt bra liga vi har, som är väldigt oviss. Det är väldigt svårt att säga vem som ska placeras här och där.


Jesper Sellgren (t h) har lämnat Luleå för spel i Simon Hjalmarssons Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Luleå har fått in meriterade Linus Klasen, backduon Victor Berglund och Eddie Larsson och förlängt kontraktet med stortalangen Nils Lundkvist.


– Vi hade truppen ganska färdig som tur är. Vi har liksom inte behövt värva nånting och det är väldigt skönt i de här tiderna att inte behöva spendera några pengar, säger Berglund.


LÄS MERDags för comeback i Luleå för Linus Klasen – här är hans kedja


Att kunna behålla Nils Lundkvist en säsong till innan han sticker över till New York Rangers blev en bonus, och heller inte så dyr som normalt sett en Tre Kronor-back kan vara.


– Det känns otroligt bra att Nisse kunde stanna kvar. Jag tror att det är ett klokt beslut av honom att stanna kvar och inte ha så bråttom som många har. SHL är en fantastisk liga att utvecklas i. Det tror jag nog att nordamerikanerna kommer att bli varse om så småningom också, säger Berglund.


NHL får vänta. Nils Lundkvist blir kvar en säsong till i Luleå. Foto: Bildbyrån.


Det har den Stanley Cup-spelande NHL-klubben Carolina insett och även kommande säsong kommer backen Jesper Sellgren att spela i SHL.


Men inte i Luleå, som de senaste två säsongerna, utan i konkurrenten Frölunda.


– Det är en jätteduktig spelare. Men vi kunde inte matcha det ekonomiskt. Vi lever i den verklighet vi lever i. Vi är ändå nöjda med vår trupp, men självklart hade han varit en krydda som hade hjälpt oss, säger Thomas Berglund.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS