HockeyNews
PLUS

Dags för comeback i Luleå för Linus Klasen – här är hans kedja

(14932) Klasen/Olausson/Gunler
Bildbyrån

Publicerad: 18 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Luleå tar emot Modo när lagen spelar sin första träningsmatch för säsongen.

Återvändaren Linus Klasen har fått nya kedjekamrater och Luleåcoachen Thomas Berglund gillar det han har sett på träningarna av Klasen.

– Vi har inte skrivit några lines i sten utan vi får se hur det artar sig, säger Berglund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Inte sedan 2014 har Linus Klasen spelat för Luleå Hockey. Ikväll är det dags igen.


Efter sex år i Lugano i Schweiz är den 34-årige puckartisten tillbaka i Norrbotten.


Luleås huvudtränare Thomas ”Bulan” Berglund småmyser av detta faktum. Och det är klart. I Luleå är det hårt jobb som gäller. För alla. Även för offensiva kreatörer och poängmaskiner.


– Han ska matchas precis som alla andra. Han har sina spetsegenskaper i powerplay och är också duktig i fem mot fem-spelet, men han ska matchas precis som alla andra. Det är inga konstigheter, tycker jag. Han är med på samma premisser som alla andra, säger Berglund till HockeyNews.se inför Luleås hemmamöte med Luleå.


Klasen har placerats i en kedja med jämngamle centern Niklas Olausson och den 18-årige stortalangen Noel Gunler.


– Vi är i det läget nu att vi är i försäsong. Just nu spelar han med (Niklas) Olausson och Noel Gunler. Det har sett bra ut på träningarna tycker jag så vi får se vad som händer. Vi har inte skrivit några lines i sten utan vi får se hur det artar sig, säger Berglund.


LÄS MERTrio klar för Luleå – storstjärnan presenterad


Matchen mot Modo (sänds i C More Live 2 med start klockan 17.55) är Luleås första på försäsongen. Redan förra veckan varvade spelarna igång med en internmatch.


– Vi ska försöka komma igång så fort som möjligt och få grunderna att sitta. Det är en process som sträcker sig över säsongen och ju tidigare det är igång, desto bättre. Vi har många som var kvar sedan förra säsongen, så vi kan börja på en ganska hög nivå, tycker jag. Sedan är det några nya och några yngre som ska skolas in i det också. Det funkar bra tycker jag.


Den förre Modobacken Victor Berglund är ny i Luleå och har parats ihop med Oscar Engsund.


– Jag tycker att han har gjort det väldigt bra så här långt. Han har visat att han är spelskicklig och vill vara med och lära sig också. Väldigt ambitiös. Det ser bra ut för alla. Sedan kommer det till en konkurrenssituation i slutändan hur mycket man ska spela och så vidare. Så är det i vilket lag man än spelar, säger Thomas Berglund.


– Just nu spelar han med Oscar Engsund och det är också en bra mentor. Det är inte skrivet i sten. Det kan säkert bli att vi varierar lite grann, men just nu spelar han med Oscar Engsund.


Mot Modo får 17-årige målvaken Jesper Wallstedt chansen att spela från start. Det bekräftar Thomas Berglund.


– Wallstedt spelar.


Jesper Wallstedt gjorde ett inhopp för Luleå i SHL borta mot HV71 i mars i år. Foto: Bildbyrån.


Wallstedt och David Rautio blir Luleås målvaktspar sedan Tre Kronor-meriterade Joel Lassinantti flyttat vidare till KHL och Sotji.


Där har Luleå blivit av med en toppmålvakt.


– Joel var en fantastisk målvakt som har hjälpt oss mycket. Vi står med två bra målvakter i år också, tycker vi, säger Thomas Berglund lugnt.


– David är rutinerad och har varit med ett tag. Han är hungrig också. Det tycker jag verkligen att man ser, han vill bli bättre, fast han inte är purung.


– Sedan har vi en ung målvakt i Jesper Wallstedt, som är en jättetalang. Det gäller för honom att steppa upp från att just ha varit en talang till att bli en etablerad stabil målvakt. Så här långt tycker jag att det ser bra ut.


Luleå har för närvarande den finländske centern Arttu Ilomäki på skadelistan.


– Han tränar för fullt så han ska nog inte vara för långt borta tycker jag. Annars har det sett väldigt ljust ut. Vi har aldrig, peppar peppar, haft så här lite skador nån gång under försäsongen, tror jag. Men vi vet att det hör till vardagen med skador. Just nu ser det bra ut.


Lagkaptenen Erik Gustafsson vilas och står över matchen mot Modo. Det kan bli så att Erik Gustafsson paras ihop med New York Rangers-lånet Nils Lundkvist längre fram på försäsongen.


– Vi får se vad som händer. Vi vet ju att de funkar tillsammans. Det får vi se, säger ”Bulan” Berglund hemlighetsfullt.


LÄS MERLuleåledningens strävan – behålla Nils Lundkvist ett år till i SHL


– Vi vilar några stycken (mot Modo) för vi vill att alla ska få spela och det finns inte plats för alla. Det faller sig naturligt att någon som har små små känningar eller nåt annat skäl får vila, säger Luleåcoachen Thomas Berglund.


Nils Lundkvist fick sitt genombrott i SHL och Luleå förra säsongen då han även fick debutera i Tre Kronor och gjorde det med bravur. Under sommaren blev det klart att Lundkvist fortsätter i Luleå i en hel säsong till under rådande coronapandemi. NHL får vänta.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)