Landslagsmålvaktens struliga sommar: "Det har varit lite tufft"


7 augusti 2020

När Tomas Montén presenterades Juniorkronornas trupp till lägret i Uppsala fanns målvakten Hannes Kollén med.
Den tidigare Frölundamålvakten har dock haft en något stökig sommar där det varit oklart vart han kommer spela klubblagshockey till vintern.
– Tanken var att göra en liknande resa som (Erik) Portillo, att åka över och spela i USHL och sedan gå på college. Men det har varit lite tufft, säger han till HockeyNews.se.


Annons

Hannes Kollén är i raden av lovande målvakter som kommit fram i Frölundas organisation de senaste åren. 

I U16-SM 2017 blev han utsedd till bäste målvakt när Frölunda tog silver och tidigare den säsongen tog han brons i TV-pucken med Göteborg. 

Sedan dess har han hunnit med att ta brons och guld på J18-nivå.

De tre senaste säsongerna har han dock inte bokförts för någon landskamp. Nu är han alltså med igen när Montén tog ut honom som en av två målvakter i Juniorkronornas första trupp för säsongen.

– Det är väldigt skoj, det har varit lite fram och tillbaka. Jag har varit med varje år men inte fått göra några landskamper så senast jag var med och spelade en turnering var i U16, säger Kollén till HockeyNews.se.

LÄS MER: Montén har bestämt sig – de tar plats i Juniorkronornas första trupp 

Efter förra säsongen bestämde sig Kollén att lämna Frölunda för att istället spela ishockey på andra sidan Atlanten.

Siktet var inställt på juniorligan USHL, en liga som kompisen Erik Portillo övertygade i förra säsongen.

Men så blir inte fallet.

– Tanken var att göra en liknande resa som (Erik) Portillo, att åka över och spela i USHL och sedan gå på college. Men det har varit lite tufft. Före USHL-draften var det ett lag som sa att de skull plocka mig, men under draften gjorde de inte det och sedan blev jag lovad en plats på deras main camp inför säsongen, men det blev inget där heller, säger Kollén.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Då inget lag i USHL, den högst rankade collegeförberedande ligan i USA, tog hans rättigheter började lag från den NAHL, rankad som nummer två bland juniorligorna i landet, att höra av sig inför deras draft.

Den 19-årige målvakten tog då beslutet att skriva på för ett lag redan innan den draften.

– Det var många lag från NAHL som sa att de ville drafta mig men då kände jag att man kan hamna lite varsomhelst så då valde jag att sajna med ett lag innan draften, Maryland. De har mina rättigheter i NAHL så jag får skriva på för ett USHL-lag om det kommer något där, säger han.

Så planen är fortfarande att åka över och spela i USA?

– Det är planen. Nu försöker jag bara få klart med ett visum som har strulat lite, det har blivit uppskjutet två gånger så nästa tid är i början av september. Så just nu tränar jag med Frölunda.

LÄS MER: Målvaktslöftet prisad i USA – berättar om säsongen och collegeäventyret 

En stor del i inspirationen för att åka över till USA och förbereda sig inför college har alltså Erik Portillo stått för.

Portillo lämnade Frölunda inför förra säsongen för spel i USHL och blev där utsedd till ligans bästa målvakt samtidigt som han fanns med i den svenska JVM-truppen. Nu väntar spel på college med University of Michigan för Portillo.

Även Kollén vill till college.

– Jag tyckte att det lät väldigt häftigt när han berättade det och just med skolan också. Jag tycker om att göra grejer utanför hockeyn och ser det som en väldigt bra väg. Sedan har alla jag pratat med varit väldigt positiva till det, säger Kollén.

Har du pratat med någon skola än?

– Jag har pratat med rätt många skolor men inte skrivit på för någon, så jag känner att jag åker över och gör det så bra som möjligt så får man ta det därifrån med vilken skola det blir.

Erik Portillo har gått från Frölunda via USHL till college och inspirerat Hannes Kollén. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Förra säsongen bjöd förutom spel i J20-laget i Frölunda även på två matcher i Hockeyettan med Hanhals samt tre matcher i SHL.

I SHL blev det ingen speltid utan han fick följa matcherna från bänken.

– Det blev tre matcher, det var väldigt häftigt. Första matchen var i ett fullsatt Scandinavium, på hemmaplan där jag spelat sedan jag var tre år gammal så det var väldigt häftigt att få åka in där. En rolig grej var också att jag dagen innan fick ett minne på Facebook där jag nio år tidigare var knatte på matchen, så det var roligt, säger han.

Vad säger du om din säsong med J20?

– Min säsong i J20 var okej, inte mer än så. Det var upp och ned, men jag kände att det gick okej. Det kunde ha gått bättre. 

Nu väntar fortsatt sommarträning för att vara redo för först landslagslägret, innan han förhoppningsvis sätter sig på ett plan till USA.

Men han kommer även göra tid för andra aktiviteter – främst golf.

– Det har blivit mycket golf. Det är väldigt skoj, det är många från laget som spelar och jag har många kompisar utifrån som spelar. Det är skoj att kunna slappna av och kunna vara med sådana som inte snackar hockey också, det är avkopplande, säger han.

LÄS MER: Juniorkronorna ställs mot lag från allsvenskan och Hockeyettan

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons