HockeyNews
PLUS

Hävelid: ”Tror jag är en av de bättre målvakterna här”

(30930) Hugo Hävelid
Bildbyrån och Gustav Tägtström

Publicerad: 26 december 2023

FacebookXWhatsApp
Den svenska målvaktssidan har ifrågasatts en del inför JVM.
Men det är inget som har påverkat Hugo Hävelid som inledde turneringen med att hålla nollan mot Lettland.
– Jag tror på mig själv och jag tror att jag är en av de bättre målvakterna här. Tror man på sig själv, och jag vet att laget tror på mig, så brukar det bli bra, säger Hävelid till Hockeynews.
Sverige fick inte direkt en drömstart i JVM-premiären mot Lettland när de tvingades till fem minuters boxplayspel efter Elias Salomonssons tidiga matchstraff. 

Men med facit i hand så var det precis vad målvakten Hugo Hävelid – och resten av laget – behövde för att komma in i matchen.

– Ja, jag tänkte faktiskt lite på det efter de här fem minuterna, då var man inne i matchen. Jag tror att alla var nervösa men det släppte lite efter de där fem minuterna, sen var det skönt att vi fick göra 1–0 och efter det flöt det bara på, säger Hävelid och fortsätter:

– Jag gillar att spela när det är mycket press och mycket nerver, det är det bästa jag vet och jag tycker också att jag spelar bäst då.

Hur ser du på din egen insats?

– Det var viktigt att hålla tätt i boxplay så vi fick göra 1–0 och inte de. Annars var det väl lite att göra, det var inte en jättejobbig match för mig men det var kul att få bidra i början.

Det har ju varit en del snack om att målvaktssidan är lite svagare än i fjol. Har du läst något om det och vad tycker du om de åsikterna?

– Jag brukar inte läsa så mycket på sociala medier faktiskt, men om jag ska vara ärlig så är det ingenting jag tänker på så mycket. Det gäller att zona ut och jag tror på mig själv, jag tror att jag är en av de bättre målvakterna här. Så tror man på sig själv, och jag vet att laget tror på mig, så brukar det bli bra.

I Djurgården har du en roll som backup och brukar sällan få flera matcher i rad. Hur svårt är det som målvakt?

– Man får träna på helt enkelt, jag får ta chansen när jag får den. Jag har inte fått spela jättemycket på slutet men när jag väl får chansen ska jag försöka ta den. Vi har börjat vinna lite matcher på slutet där hemma och det är superkul. Vi har bra energi i gruppen och jag känner att vi har ett go i Djurgården nu så det är bara kul att spela där, säger Hävelid som flyttade från Linköping till Stockholm inför den här säsongen för att inleda sin seniorkarriär.

– Det är så klart en stor grej för mig, det är första gången jag flyttar hemifrån, från Linköping, och bo själv. Det är mycket att lära med seniorhockey men jag tycker alla där har varit jättetrevliga och jag har kommit in bra i stan. Vi är ett bra gäng och det är skönt att vi har börjat vinna matcher på slutet också, det gör att det blir lättare för mig att komma in i det, det blir lite bättre stämning och allt sånt där. Sen har det varit lite upp och ner från min sida men får lära sig av sent där och det är bra att ha med sig in i en sån här turnering till exempel. Jag har gjort några misstag men det gäller att inte gräva ner sig för djupt och samtidigt inte bli för hög efter en sån här vinst. Det gäller att hålla sig på en jämn nivå tror jag, det är då det blir som bäst.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)