HockeyNews
PLUS

Målvaktslöftet prisad i USA – berättar om säsongen och collegeäventyret

(13714) Erik Portillo
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 26 april 2020

Erik Portillos första säsong i USA kunde knappt ha gått bättre.
De senaste dagarna har han prisats dubbelt upp för sina insatser i Dubuqe Fighting Saints.
– Det är en ära att få ta emot ett sådant pris i en så bra liga som USHL är. Jag är väldigt glad, säger han till HockeyNews.se.

De senaste dagarna har varit prisfyllda för Erik Portillo.

I torsdagskväll, svensk tid,  stod det klart att JVM-målvakten tagit plats i USHL:s All Star-lag och under fredagskvällen meddelade ligan att 19-åringen dessutom utsetts till ligans bästa målvakt efter sin första säsong i Nordamerika.

Portillo noterades för 19 vinster, en räddningsprocent på 91,5 och 2,11 mål i snitt i insläppta mål på de 27 matcher han spelade för Dubuque Fightning Saints, där han höll en nolla under säsongens gång.

– Det är kul, det är en stor grej. Det är en ära att få ta emot ett sådant pris i en så bra liga som USHL är. Jag är väldigt glad, säger han till HockeyNews.se.

Portillo var en av tre målvakter som togs ut till Juniorkronornas trupp till JVM av förbundskaptenen Tomas Montén.

Några matcher i JVM blev det däremot inte, men JVM-äventyret var ändå positivt på olika sätt för Portillo.

När han återvände till Dubuque kände han att hans spel blev ännu bättre.

– Jag tror att JVM verkligen tog upp farten på mitt spel. På JVM är det många bra spelare och högt tempo på träningarna med mycket skills och jag tror verkligen att det lyfte mitt spel ytterligare en nivå, säger han och fortsätter:

– Dessutom fick jag låta min rygg vila lite. Jag har haft lite problem med den. Eftersom jag inte spelade så mycket så fick den vila i stället så när jag kom tillbaka så tror jag att jag spelade min bästa hockey då ryggen kändes bra och tempo i kroppen var högt, så jag tror att det var grunden för det, säger han.

Erik Portillo var en av tre svenska målvakter i JVM-truppen i vintras. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Den 197 centimeter långe målvakten lämnade Frölundas J20-lag inför förra säsongen efter att han draftats av Buffalo Sabres i den tredje rundan i NHL-draften 2019.

Flyttlasset gick till Dubuque för spel i USHL som förberedelser inför spel på college, där Portillo kommer representera University of Michigan från och med den kommande säsongen.

– Jag är väldigt laddad över att komma dit. Jag satsar på att göra en riktigt bra sommar för att se till att jag är i mitt livs form när jag kommer till Michigan. Jag vet att det kommer bli tufft, för collegehockeyn är av hög nivå så det är bara att förbereda sig så mycket som möjligt och se till att man är redo när man kommer över, säger han.

Portillo i samspråk med målvaktstränaren Nizze Landén under JVM-förlägret i Uppsala. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se.

Svenske general managern Kalle Larsson var den som tog Portillo till USHL.

– Jag är väldigt tacksam över hur bra Kalle Larsson tog hand om mig under hela vägen, det är han som är grunden till det. Jag fick en väldigt bra värdfamilj som jag bodde med, ett äldre par som var jättetrevliga och verkligen tog hand om mig. Dessutom bodde jag med Riese Gaber som hade varit där ett år tidigare och han hjälpte mig med allt det praktiska och hade koll på vad man kunde göra vid sidan av hockeyn, säger Portillo och fortsätter:

– Jag hamnade i en perfekt situation och vid rinken hade jag väldigt bra tränare som förstod att jag var svensk och de hjälpte mig lite extra för att komma in i det amerikanska systemet så det är jag väldigt tacksam över.

LÄS MER: Målvaktstalangen om USA-flytten och JVM: "Går för guldet" 

På måndag inleder han försäsongsträningen tillsammans med en grupp andra spelare under ledning av Andreas Larsson i Göteborg.

Och målvaktstalangen vet vad han måste jobba med för att bli ännu bättre.

– Jag är ju lång och vet att jag måste fortsätta bygga muskelmassa på kroppen och fortsätta jobba med min kroppskontroll. Det är det som kommer ta mig till nästa nivå både på isen med olika rörelser och hitta mitt spel och nå min fulla potential, säger han.

Se HockeyNews.se:s intervju med Erik Portillo inför flytten till Dubuque nedan.

***


***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS