Här går Lehner ned på knä i solidaritet: "Dags för vita att kliva in"


4 augusti 2020
Inledningen på Stanley Cup-slutspelet har präglats av spelare som tagit ställning mot rasism. När Vegas-spelaren Ryan Reeves i natt valde att gå ned på knä under tiden nationalsångerna spelades fick han sällskap, däribland av lagkamraten Robin Lehner.

Inför premiärmatchen i Western Conference mellan Chicago och Edmonton höll Minnesota-backen Matt Dumba ett passionerat tal mot rasism och polisbrutalitet innan han valde att gå ned på knä under den amerikanska nationalsången i protest.

LÄS MER: Dumbas brandtal öppnade slutspelet: ”Världen har vaknat”

I natt blev Vegas Ryan Reeves nästa spelare att gå ned på knä – men denna gång blev han inte ensam att göra det. Istället fick han sällskap av bland annat målvaktskompisen Robin Lehner och Dallas-spelarna Tyler Seguin och Jason Dickinson.

Efter matchen berättar Lehner att han är ångerfull för hur han agerat tidigare och han vill se förändring för svartas situation i USA.

– Jag gjorde en gång misstaget att sätta ett Trump-märke på min hjälm. Det är något jag ångrar nu, med tanke på hur splittrande det har varit. Men i slutändan handlar det här inte om politik. Det handlar om mänskliga rättigheter. Alla borde ha samma möjligheter i ett samhälle. Jag tycker det är dags för vita att kliva in i kampen med våra bröder och systrar och skapa förändring. Sluta att bara prata om det och faktiskt gör något, säger Lehner efter matchen.

Tidigare har spelare i de andra amerikanska proffsligorna NFL, NBA och MLB valt att gå ned på knä i protest under nationalsången, men det var först häromdagen när Dumba tog ställning som en spelare valde att göra det i NHL.

***

Okej artikel? Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.