HockeyNews
PLUS

Dumbas brandtal öppnade slutspelet: ”Världen har vaknat”

(14712) Dumba rasism
Skärmdump/Sportsnet

Publicerad: 2 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Under NHL:s uppehåll har USA präglats av Black Lives Matter-protester runt om i landet mot polisbrutalitet mot svarta. Inför ligans återkomst höll därför Minnesota Wild-backen Matt Dumba ett tal, innan han som den förste NHL-spelaren valde att gå ned på knä när den amerikanska nationalsången spelades.
– Rasism är överallt och vi måste bekämpa det, säger Dumba i sitt tal.

Inför nattens drabbning mellan Edmonton och Chicago samlades båda lagen i en ring på isen. I mitten stod Dumba, som med NHL i ryggen, levererade ett brandtal mot rasism.

– Under pandemin har något oväntat men väl på tiden hänt: världen har vaknat och insett existensen av systematisk rasism och hur djupt rotad denna är i vårt samhälle. Ni som inte drabbas av systematisk rasism kanske tycker denna fråga fått för mycket uppmärksamhet på senare tid, men låt mig försäkra er att så inte är fallet, säger Dumba.


Wild-backen är en av sju spelare som tidigare i somras grundade organisationen Hockey Diversity Alliance med målet att utrota all rasism inom ishockeyn.

– Hockey är en fantastisk sport. Men den kunde vara mycket bättre och det börjar med att alla vi hjälps åt.

Efter talet gick Dumba ned på knä, ett uttryck som NFL-spelaren Colin Kaepernick först tog till 2016 för att protestera mot polisvåld mot svarta. Vid Dumbas sida stod Edmonton Oilers Darnell Nurse och Chicagos Malcolm Subban som båda placerade en hand på hans axel i solidaritet.

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)