HockeyNews
PLUS

SHL bekräftar – stjärnorna kan återvända i höst: "Helt eniga i frågorna"

(14559) Brome-Hemlin
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 16 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Det kommer vara fritt fram för spelare som Fredrik Händemark och Mathias Bromé att spela SHL-hockey i höst om deras respektive SHL-klubb och NHL-klubb är överens om en utlåning.
Det spikade 14 eniga SHL-klubbar under eftermiddagen.
– Frågan har varit ute på remiss och det är 14 SHL-klubbar som är helt eniga i de här frågorna, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Ett antal framstående SHL-spelare som hade kontrakt med sina klubbar över den kommande säsongen har sedan förra säsongens slut skrivit på avtal med NHL-klubbar.

Etter att NHL nu drar igång sin tidigare pausade säsong står det klart att de spelarna får vänta på NHL-spel tills nästa säsong börjar, något den planeras göra i december.

Det har lett till frågor och diskussioner kring om det kan bli möjligt med fortsatt SHL-spel för spelarna fram tills det att nästa NHL-säsong drar igång.

Och under torsdagen togs ett enhälligt beslut bland SHL-klubbarna.

– Den enda skillnaden mot tidigare är att spelare som har SHL-avtal i botten, men som är tjänstlediga för att spela i NHL, kan begära återinträde i tjänst enligt kollektivavtalet och kommer man då överens med sin SHL-klubb så kan man vara här fram tills det datum man kommit överens om, dock senast 15 februari. Det tycker vi är ett rimligt ställningstagande då spelarna i grund och botten har ett SHL-kontrakt för hela säsongen, säger Johan Hemlin till HockeyNews.se.

Så till exempel kan Mathias Bromé spela SHL-hockey med Örebro tills träningslägren börjar?

– Ja, om NHL-klubben, Örebro och han är överens så är det helt okej i och med att han har ett grundläggande SHL-kontrakt i botten på ett helår.

Fredrik Händemark kan återvända till Malmö i höst. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Under ett telefonmöte mellan alla 14-SHL-lag diskuterades även frågan gällande korttidskontrakt under höstens gång med spelare som sedan ska spela i NHL.

Något som inte kommer bli aktuellt.

– Det handlar om att navigera mellan ett gällande kollektivavtal som spelarna har med oss, SHL, ett gällande NHL-avtal och det regelverk som finn i SHL, SHL-manualen. Det man kan säga är att när man skriver ett avtal i SHL så skriver man för hela säsongen, det är det som har gällt tidigare och det som gäller nu, det kommer inte vara möjligt att skriva korttidsavtal med öppningar eller klausuler, säger Hemlin.

LÄS MER: Tydliga beskedet kring SHL:s jättetalanger: "Bra att det blir bekräftat" 

Det kommer dock fortfarande vara fritt fram för NHL-klubbar att låna ut spelare som de skrivit kontrakt med till SHL-klubbar.

Exempel på sådana lån är till exempel Albert Johansson som skrivit kontrakt med Detroit men som direkt lånats tillbaka till Färjestad.

– Ofta är det spelare som är på sitt första år på ett NHL-kontrakt eller faller tillbaka i ”return policy”, att man skickas till SHL istället för AHL för att fortsätta utvecklingen som hockeyspelare och det vill vi ska fortgå, säger Hemlin.

Tidigare under torsdagen kunde Johan Hemlin bekräfta att det inte kommer vara aktuellt för spelare som blir draftade i höstens NHL-draft att lämna för spel i NHL redan till vintern.

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!