Vann knappt en match i fjol – nu byggs truppen om: "Ska använda pengarna bättre"


19 juli 2020

Efter några blytunga säsonger i Hockeyettan blickar Surahammar framåt.
Med en heltidsanställd sportchef och med profilen Patrik Juhlin som tränare vill "Sura" nu nå högre höjder. 
– Vi ska göra saker på ett bättre sätt och med större engagemang, säger sportchefen Jörgen Mähler till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

De senaste säsongerna har inte gett många glädjestunder för Surahammars supportrar. Förutom att laget lyckats hänga kvar via kvalserien har det inte blivit många segrar i Hockeyettan. 

Till exempel blev det endast en (!) seger under ordinarie tid på 40 matcher i grund- och fortsättningsserien för "Sura" under säsongen 2019/2020.

I våras hamnade klubben återigen i den negativa kvalserien, men efter bara några omgångar ställdes serien in på grund av coronapandemin. Kontentan blev att Surahammar ännu en gång klamrade sig kvar i Hockeyettan. 

Nu ser klubben framåt och det råder harmoni i föreningen inför framtiden. 

Jörgen Mähler har anställts som sportchef och han ser en stor förbättringspotential runt A-lagsverksamheten. Till exempel tror klubben mycket på nye tränaren och förre Västeråsprofilen Patrik Juhlin.

– Juhlin kom in med en positiv effekt i fjol och det känns superpositivt att han fortsätter. Han är ett välkänt ansikte i Västerås och min bild av Juhlin är att han är precis det Surahammar behöver för framtiden, säger Jörgen Mähler till HockeyNews.se.


Förre Västeråsstjärnan Patrik Juhlin ska föra Surahammar mot ljusare tider. Foto: Bildbyrån

Hittills har det hänt en hel del i Surahammars trupp inför kommande säsong. Det har varit en totalrenovering av spelartruppen där "Sura" redan har värvat in 13 spelare.

Surahammar tänker inte bromsa sig in i framtiden i dessa coronatider. 

– Utan pengar kommer man ingenstans. Men samtidigt ska vi använda pengarna bättre. Jag har kunnat lägga ner mycket tid på att sondera terrängen för att hitta lämpliga spelare. Det gäller att ha sunt förnuft och hitta killar som verkligen vill till "Sura" och bidra till gruppen. Vi ska göra saker på ett bättre sätt och med större engagemang, säger Mähler och fortsätter: 

 – Efter de senaste årens negativa utveckling med A-laget så har det inte direkt varit så många spelare som har hört av sig självmant till oss. Vi har också tackat nej till spelare som vi tidigare tackat ja till. Vi har tänkt ett varv extra när vi rekryterat spelare.

Conny Strömberg spelade med er en hel del i fjol, är han aktuell för en återkomst?

– Det jag kan säga där är att vi inte har varit i kontakt med Conny.

En viktig pjäs för lagbygget säsongen 2020/2021 är hemvändaren André Astley. Den 25-årige centerforwarden har välbehövlig rutin från Hockeyettan efter att ha spelat i flera säsonger i båda Lindlöven och Tranås. Astley har känt på spel i Hockeyallsvenskan efter en kort period i Västervik säsongen 2017/2018.

 – André är hemplockad för att vara en frontfigur och det är jättekul att han ville spela i "Sura" igen.


André Astley blir viktig för Surahammar den kommande säsongen. Foto: Bildbyrån


Senaste nyförvärvet, nummer 13 för säsongen, presenterades i fredags då forwarden William Strömbäck bytte Kiruna AIF mot Surahammar. 

Bland de 13 nya spelarna hittar vi även en intressant kanadensare. 25-årige Blake Luscombe har under tre raka säsonger öst in poäng i division 2-klubben Söderhamn/Ljusne. Förra säsongen levererade Blake 68 poäng (21+47) på 31 matcher. Nu hoppas "Sura" att han ska bli en producerande spelare i Hockeyettan också.

– Blake har varit i Sverige i tre år och vet vad som gäller här. Han vill något med sin hockey och vi har tagit bra referenser, både om hur han är på isen och som person utanför. Det är en liten ettrig spelare med temperament. Han ska visa vägen för oss. 

En kanske liten elak fråga, men kommer ni vinna fler än två matcher den här säsongen?

 – (Skratt). Det ska vi visst göra, men vi kommer inte att vinna alla matcher heller. Men lagen som kommer till hallen ska inte få något gratis, säger Jörgen Mähler som berättar att han ska ha in två backar till innan han stänger truppen. 

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.