LISTA: De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Östra


6 juli 2020

Sommarsemestern är här men de flesta av gängen som till hösten kliver in i Hockeyettan har kommit skapligt långt med sina lagbyggen och vissa ser mer spännande ut än andra. Utan att lägga någon värdering i var i tabellen de kommer att sluta eller hur bra de är i förhållande till andra lyfter HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg i fyra artiklar fram fem lag från varje serie vars lagbygge ser lite extra intressant ut.
Idag: Hockeyettan Östra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Vallentuna
Det går förstås inte att blunda för Vallentuna i en sådan här sammanställning. Efter att ha fört en ganska tynande tillvaro i den östra serien under många säsonger gaskade man slutligen upp sig och nådde Allettan den gångna säsongen. Mycket tack vare en trotjänare som Marcus Andersson, målvakten Alexander Jirhage och evigt unge spjutspetsen Andreas Paulsson samt smarta värvningar av Tobias Ericsson och Jacob Lundin.

Allettan blev en besvikelse, men säsongens relativa framgång gav ändå mersmak och nu storsatsar norrortsgänget. Merparten av spetsen från fjolårsbygget är kvar och i Victor Andersson, Stefan Söder och Niclas Lehmann har klubben värvat en hel kedja av pur Hockeyettan-spets. Backen Gustav Ahnelöv är en annan spelare som följer med tränaren Mikael Österblom från Huddinge och kroaten Andrej Vasiljevic breddar målvaktssidan. På papperet ser Vallentuna oerhört intressanta ut, nu återstår bara att se om de orkar träna och jobba hårt också.

Huddinge
Backar vi bandet två år var Huddinge en ganska ung och ganska oprövad maskin där alla jobbade stenhårt och där gruppen skapade framgång. Säsongen 19/20 försökte man med ett nostalgibygge bestående av hemvändande stjärnspelare istället och resultatet blev inte alls detsamma. Det tog alldeles för lång tid innan polletten att skills inte är allt och att även det hårda smutsiga jobbet behövs numera ramlade ner.

Nu backar Huddinge tillbaka till konceptet från för två år sedan. Bort med de trötta hemvändarna, in med unga kids som brinner för att utvecklas och ta sig framåt. Spelarna som trots allt blivit kvar är de som personifierar glöd och arbete. Så som åldermannen Björn Jonason, speedkulan Anton Kalte och rutinerade Fabian Lundh. Mixen gör att Huddinges lagbygge ser betydligt mindre stjärnklart, men väldigt mycket mer intressant ut inför säsongen som väntar. Lägg till det ett starkt målvaktspar i Pontus Eltonius och August Hedlund och det ser riktigt bra ut.

Adam Rachidi är en av de rutinerade herrarna som förstärker Enköping. Foto: Christofer Cederberg/Bildbyrån

Enköping
Analysen var ganska glasklar efter en säsong där Enköping räddades från negativt kval med hjälp av ett mål i seriespelets absoluta slutsekunder. Man var för unga och naiva, det fanns inte rutin och muskler för att räcka till i den tuffa Hockeyettan. Utifrån det har Enköping agerat den här våren och lagets medelålder har ökat betänkligt.

I Adam Rachidi och Jesper Bärgård har man fått in så väl rutin som muskler, Johan Eek är en 28-årig målskytt och i Elias Lindskog (från Sollentuna) och Jesper Cederberg (som tillhörde Huddinges bästa i vintras) får man in spelare som kommer fortsätta utvecklas men som ändå har varit med i ett par år och skaffat sig viktig erfarenhet. I en tid när de flesta lag rasar i medelålder och (frivilligt eller ofrivilligt) ägnar sig åt påtaglig föryngring ska det bli oerhört intressant att följa en klubb som fullt medvetet går på andra hållet. Som har haft en tydlig strategi att öka medelåldern i sitt rekryteringsarbete.

Strömsbro
Någon sa lite elakt i ett annat sammanhang att Strömsbro är föreningen som har ”ett väldigt bra lag men en väldigt dålig verksamhet”. Det kanske ligger ett uns av sanning i det. Organisatoriskt och seriositetsmässigt har den lilla klubben fortfarande mycket att växa in i för att tillhöra den övre halvan av Hockeyettan, men det dräller av extremt skickliga hockeyspelare med anknytning till Gävle och det gör strategin att satsa så hemvävt det bara går oerhört intressant.

Strömsbro kommer att ställa ett väldigt spännande lag på isen även till hösten. Hemvändare som Marcus Lindblom, Erik Broman och Martin Naenfeldt petas in i en trupp där många från den gångna säsongens succétrupp valt att stanna kvar. Det ger fog för att tro på en liten kvalitetshöjning. Speciellt då om de spetsspelare som poängkungarna Joakim Axman och Viktor Ehn nyligen också bestämde sig för att stanna kvar. Nu väntar vi bara på Gabriel Deutsch.

Hudiksvall
Klubben sa tack och hej till trotjänaren Jonas Lindström och en hel rad av rutinerade pjäser (där målvakten Magnus Åkerlund och förstecentern Markus Kinisjärvi sticker ut mest) har valt att trappa ner eller lägga av. Samtidigt försvinner backspetsarna Erik Flood och Simon Löf till Hockeyallsvenskan. Det är klart att det ska bli oerhört intressant att se hur Hudiksvall repar sig från det.

Själva framhåller man gärna att det är en medveten föryngring som pågår och att medelåldern måste ner för att truppen ska palla med den hårdkörning som nu väntar under överinseende av tränaren Per Ljusteräng och för all del, spelare som Hannes Lindström och Linus Hedman (från Skellefteås SuperElit-lag) ska bli väldigt spännande tillskott i Hockeyettan. De gjorde det bra under några matcher med Piteå ifjol. Men hårdträning och ungdomlig entusiasm är inte allt och målvaktsparet där Andreas Bosson och Oliver Tornerefelt ska slåss om speltiden är lite av ett frågetecken. Hudiksvall kommer bli bra, men frågan är hur bra? Kommer de kunna bibehålla klassen från de föregående säsongerna trots förändringarna i truppen?

Övriga genomgångar:
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Norra 
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Västra 

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons