AnnonsHV71 fortsätter jakten på en toppcenter: "Tydlig med vad vi söker"


30 juni

HV71 har ställt in siktet på en center i toppklass.

Det kan bli Lias Andersson, Joel Kellman – eller en helt annan stjärnlösning.

– Jag har talat om för agenterna och varit tydlig med vad vi söker, säger HV71:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


En lucka i HV71:s spelartrupp är inte fylld ännu. Jönköpingsklubben är ute efter en toppcenter.


Coronapandemin har vänt upp och ner på en hel värld och även ishockeyn är drabbad. Ekonomiskt kan det bli mycket smärtsamt att dra igång SHL-säsongen den 19 september utan publik och stämning på matcherna.


Men HV har jobbat under några tuffa månader för att ge sig bra förutsättningar inför kommande säsong. Så en toppcenter ska värvas.


– Vi har försökt skapa oss det utrymmet. Vi har väl precis som alla andra klubbar fått göra avkall på vissa saker och också fått minska i vår budget här under sommaren, det är helt klart. Men vi har tyckt att det är en viktig position för oss, säger HV71:s sportchef Johan Hult.


Så ni har ekonomiskt utrymme att ta in en toppcenter oavsett om det blir publik eller inte från säsongsstart?


– Det har vi. Vi vill ta in en riktigt bra center. Det vill försöka hitta, absolut, säger Johan Hult.


Väldigt högt på HV71:s önskelista finns Lias Andersson, som lånades in från New York Rangers i slutet av förra säsongen och som var med och spelade hem det senaste SM-guldet till HV för lite drygt tre år sedan.


Nyligen blev det känt att Lias Andersson inte kommer att åka över till NY Rangers camp inför det eventuella Stanley Cup-slutspelet längre fram i sommar.


– Jag läste att Lias har tackat nej till att åka över till campen och Rangers har också gått med på att han inte ska över nu, men rent konkret förändrar det ingenting för oss just nu. Det enda som kan förändra nånting för oss är att Rangers först godkänner att Lias får vara i Europa nästa säsong och sedan därefter naturligtvis att Lias ska vilja vara hos oss. Det är två ganska stora och grundläggande saker som måste till innan vi vet något mer och kan göra något konkret, konstaterar HV:s sportchef Johan Hult.


Lias Andersson tränade på is i Kungälv den 18 april. HV71 ser honom gärna hos sig i augusti. Foto: Bildbyrån.


Har du varit i kontakt med Lias sedan det blev känt att han inte åker till campen?


– Jag har pratat med Lias agent och håller kontakten därigenom mestadels. Jag har haft en hel del kontakt med Lias också under våren. Innan Lias eller hans agent kan göra nånting ligger hela bollen just nu hos Rangers. Det är där det är just nu.


Senaste helgen blev det klart att New York Rangers har kommit överens med Luleå om att Nils Lundkvist, 19, ska spela kommande säsong i den guldsatsande SHL-klubben. Lundkvist har till skillnad från Lias Andersson inget kontrakt med NY Rangers, men med SHL-klubben Luleå kommande säsong.


– Vi får väl gratulera Luleå, men också svensk hockey nånstans. Det är alltid kul tycker jag när de här profilerna, även om de är unga killar, får vara kvar och förgylla vår liga. För så är det. Det är klart att Nils Lundkvist nån gång kommer att spela borta i Nordamerika. När killarna tillsammans med sina rådgivare och sina kommande arbetsgivare borta i NHL att det är gynnsamt för alla parter att de är kvar lite längre i SHL så tycker jag att det är roligt. Det är bra beslut.


LÄS MERSuccébackens val – förlänger kontraktet med Luleå: "Helt fantastiskt"


För HV:s del återstår det en hel del att lösa innan Lias Andersson skulle kunna återvända till Jönköping. Därför är HV71 också intresserat av San Jose-centern Joel Kellman, som tidigare gjort succé i både Brynäs och Karlskrona och spelat juniorhockey i HV.


– Absolut. Vi har anmält vårt intresse för Joel, självklart, säger Johan Hult utan att veta vilka konkreta planer Joel Kellman har för kommande säsong.


LÄS MERHär är de två toppnamnen på HV71:s önskelista: "Den typen av spets"


– Ska han bli återkallad av San Jose? Ska han åka över för han var ändå uppe i slutet och spelade i San Jose? Nummer två blir vad han ska göra nästa år. Han har ett utgående avtal och ska sikta på ett nytt eller sikta på Europa? Jag skulle tippa på att han är i det häradet.


HV71 har lagt ut ännu fler krokar för att få in en toppcenter före SHL-premiären.


– Vi försöker väl hålla oss uppdaterade också på svenska spelare. Där blir det mer begränsat. Sedan får man hålla sig lite uppdaterad på vad som kan tänkas hända, säger Johan Hult.


Han tillägger för säkerhets skull:


– Jag har talat om för agenterna och varit tydlig med vad vi söker. Vi sitter också i en lite orolig framtid om vi ska spela med publik eller om vi ska spela utan publik. Det blir en speciell situation för alla, en ovisshet i juli augusti innan vi får ytterligare svar. Vi vet att det kan gå snabbt åt bägge håll, tyvärr. Vi får vara lite försiktiga och se vad som händer med fotbollen och se vilka vägar de går och hur det landar när de har kommit igång och spelar nu.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons