HockeyNews
PLUS

Blev historisk i NHL – nu vill forwarden imponera i SHL: "Ska vara ledande"

(14402) Borna Rendulic
Bildbyrån

Publicerad: 25 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Borna Rendulic blev den förste kroatiskfödde spelaren att debutera i NHL i december 2014.
För HockeyNews.se berättar han om livet som ung hockeyspelare i Kroatien, tidiga flytten till Finland och den fortsatta hockeyresan som nu tagit honom till SHL och Örebro.
– Under hela min karriär har folk sagt åt mig att skjuta men jag har alltid velat passa, men ju äldre man blivit så har jag lärt mig att använda mitt skott oftare och jag hoppas att det kan fortsätta i Örebro, säger han.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Från Kroatien via finsk ungdoms, junior- och seniorhockey vidare till AHL, NHL för att sedan vända tillbaka till Finland en kort sväng innan flyttlasset gick till KHL och sedan Tyskland.

Och från och med i höst gäller spel i SHL efter att Örebro presenterat värvningen av Borna Rendulic.

28-årige Rendulic hockeykarriär har varit en resa utöver det vanliga.

– Jag får nog skriva en bok när jag slutar, säger Rendulic till HockeyNews.se och skrattar.

Ishockeyn är långt ifrån nationalsport i Kroatien, men för aktive Rendulic var det ändå ett enkelt val när han skulle välja sport som även insåg att om han skulle ha en chans på en proffskarriär så var han tvungen att lämna landet.

Siktet ställdes in på Finland.

– Tack och lov åkte jag till Finland. Jag åkte dit på en try out och någon såg min talang och ville sedan behålla mig. I Kroatien är hockeyn ingen stor sport och ville jag bli något så var jag tvungen att flytta och att dra till Finland är nog mitt bästa beslut i karriären. Jag spelade handboll, fotboll och hockey som liten och vid 13-14 års ålder var jag tvungen att välja mellan fotboll och hockey. Då valde jag hockeyn för jag gillade sporten mer, det är mycket adrenalin och jag var ett väldigt aktivt barn. Fotboll var för långsamt för mig, säger han.

LÄS MER: Örebro värvar NHL-mertierad forward: "Riktigt duktig spelare" 

Hösten 2007 packade Rendulic trunken och lämnade både familj och vänner bakom sig och flyttade till Seinäjoki där han bodde ett år innan Ässät från Björneborg knöt till sig honom.

Men att lämna både familj och vänner hemma i Kroatien och flytta till ett främmande land där man inte kan språket var inte lätt till en början.

– Det var tufft, jag var bara 15 år gammal så det var tufft för mig och mina föräldrar men jag visste att jag var tvungen att göra det. Jag kom till ett land där ishockeyn är populär och jag lärde mig väldigt mycket där. De första månaderna var tuffa men de hittade en bra värdfamilj och jag kom in i laget bra och efter ett tag blev det lättare att fokusera på skolan och hockeyn, säger han och fortsätter:

– Jag lärde mig väldigt mycket där och Finland är mitt andra hem nu, jag åker dit varje sommar och har lärt mig finska.

Rendulic under en CHL-match för Adler Mannheim. Foto: Bildbyrån

I december 2014 blev Rendulic den förste kroatiskfödde spelaren att spela i NHL när han spelade knappt åtta minuter för Colorado när de mötte Nashville och det första målet kom tre matcher senare när han gjorde mål i vinstmatchen mot Philadelphia.

NHL-spel var, som för de flesta andra, en dröm för Rendulic när han var liten.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få komma dit och få ett erkännande av NHL-klubbar. Det var fem-sex erbjudanden på bordet och jag valde Colorado för att de erbjöd mig ett tvåårskontrakt. Jag gjorde några matcher i NHL, där jag hade en del tur då det var många skador, och lärde mig mycket om hur det fungerar där borta.

Hur var tiden i Nordamerika för dig som spelare?

– Jag blev mycket bättre som spelare, främst skridskomässigt och fysiskt, men jag tror jag var för ung och omogen när jag kom dit och när jag fick chansen så blev jag skadad, så efter tre år vände jag tillbaka till Europa.

Totalt blev det 15 NHL-matcher, ett mål och en assist, för Colorado och Vancouver och efter tre säsonger i Nordamerika vände han tillbaka till finska ligan bara för att någon månad in på säsongen lämna för spel i KHL.

Där väntade spel med Vitjaz Podolsk under en och en halv säsong innan han alltså flyttade till den tyska ligan.

Tiden i Ryssland beskriver han med ett ord: äventyr.

– Det var… annorlunda. Jag kom dit och var jätteglad över att komma till KHL och så kommer man dit och på första träningen så var det ”jäklar, några av de här spelarna är inte bra, vad är det här för något?”, säger han.

Att vara importspelare i ett KHL-lag innebar en roll som han tidigare inte varit van vid.

– Som import så får man stort ansvar och mycket press på sig. Ibland kom klubbpresidenten ned till omklädningsrummet och sa att man spelat som skit och att man inte skulle få betalt. Jag minns att jag gjorde mål i fem raka matcher och när jag sedan inte gjorde mål i den sjätte så ringde presidenten min agent och sa att han ville bryta kontraktet med mig, samtidigt som laget förlorat tio matcher i rad men som import så blir det ditt fel om det går dåligt. 

Samtidigt så är han öppen med att pengarna var bra och att han inte har något emot att återvända till ligan om han får chansen.

– Pengarna är bättre men det är riktigt tungt ibland och är man skadad är det riktigt dåligt för de har inte så bra läkare utan man får bara sprutor och så får man spela på. Jag spelade med skador under nästan hela mitt andra år i KHL. Samtidigt så var det kul, man tjänade bra och hade ett bra liv utanför isen i Ryssland – oavsett vad många säger.Om jag får chansen att återvända till KHL så kommer jag förmodligen att ta den chansen, säger han.

Rendulic i närkamp med Djurgårdens Marcus Högström under förra säsongen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I Örebro hamnar han efter vad han själv beskriver som sin främsta säsong i karriären där han noterades för 49 poäng, varav 27 mål, på 50 matcher för tyska topplaget Adler Mannheim.

Det fanns en ömsesidig önskan mellan kroaten och det tyska laget att fortsätta samarbetet, men coronaviruset satte käppar i hjulen för det.

Istället blir det alltså spel i SHL.

– Jag hade en fantastisk tid i Mannheim och vi ville försöka komma överens om ett nytt kontrakt men när coronaviruset kom så blev jag tvungen att hitta något annat. Sett ur den aspekten är jag glad, för nu kommer jag till SHL som är en bättre liga. Örebro ville verkligen ha mig och jag kan fortfarande utvecklas både som spelare och person, säger Rendulic.

28-åringen beskrivs som en forward med ett tungt skott och för sin storlek bra skridskoåkning.

Sportchef i det tyska laget är Jan-Axel Alavaara instämmer i beskrivningen av forwarden han gärna sett i sitt eget lagbygge till den kommande säsongen.

– Jag har sett honom under några års tid och det är en stark skridskoåkare, jättebra skott och utnyttjar man honom i powerplay har han möjlighet att göra några mål. Han är en "gamechanger" kan man säga. Han kan göra de här lite oväntade sakerna. I SHL är det ganska många som är stöpta i samma form där man jobbar och sliter, Borna är mer en teknisk spelare med bra storlek, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Klarar han av att spela tre matcher i veckan, som det är i SHL där det är mer intensitet i tyska ligan, så tror jag att han kan vara en väldigt intressant spelare för SHL.

LÄS MER: Örebro bekräftar stjärnvärvningen – fansen delaktiga med swishkampanj 

Skottet har alltid funnits där menar Rendulic. Men det är först på senare år som han själv insett att han sitter på ett offensivt vapen.

– Jag gillar att göra mål, även om jag inte gjort det så ofta tidigare men förra säsongen lärde jag mig mycket om mitt eget spel och vad jag behöver göra för att lyckas. Under hela min karriär har folk sagt åt mig att skjuta men jag har alltid velat passa, men ju äldre man blivit så har jag lärt mig att använda mitt skott oftare och jag hoppas att det kan fortsätta i Örebro, säger han.

På förhand låter det som att han kommer få samma offensiva roll som han hade i Mannheim.

– Det kommer vara annorlunda nu när jag kommer till Örebro, men jag hoppas kunna fortsätta göra mål. Jag har pratat mycket med Niklas (Eriksson, huvudtränare) och de vill att jag ska vara en ledande spelare offensivt med mycket istid, så det är upp till mig att visa att jag förtjänar det. Men så länge jag får chansen och jag får spela mitt spel kommer jag att kunna bidra på ett bra sätt, säger han.

I Örebro återförenas han också med Robert Leino som han spelade med under två säsonger i HPK i den finska ligan. Att det dessutom finns ytterligare tre finska spelare ger honom lite trygghet när han anländer.

– Det är bra att vi har några finska spelare i laget som jag kan snacka skit med också, säger han och skrattar.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)