HockeyNews
PLUS

Djurgården planerar för kedjor – utan Axelsson och Berglund

(14255) Dick Axelsson/Patrik Berglund
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 13 juni 2020

STOCKHOLM. Tiden går och både Dick Axelsson och Patrik Berglund står utan kontrakt med Djurgården under coronakrisen.

Frågan är nu om Djurgården närmar sig en brytpunkt med Berglund.

– Kommer vi inte att komma framåt inom en snar framtid till honom så är det klart att vi riskerar att förlora honom. Så fungerar ju marknaden och spelets regler, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har ett par luckor i sitt lagbygge. På forwardssidan är två platser vikta åt Dick Axelsson och Patrik Berglund, som hade var sin plats i lagets toppkedjor den senaste säsongen.


Axelsson har under de senaste två åren varit en av Djurgårdens nyttigaste spelare både på och vid sidan av isen. Berglund hade en tuff väg in i SHL-hockeyn efter lång frånvaro från hockeyn, men blev Djurgårdens bästa målskytt med sina 17 mål på  49 matcher.


Frågan är om Djurgården kommer att ha råd att behålla dem. Deras kontrakt har gått ut och behöver förnyas.


– Situationen är som tidigare, det vill säga att innan vi tydligt vet vad som händer med hösten vad gäller spel inför eller utan publik och innan vi tydligare kan göra de prognoserna utifrån de inriktningsbesked som kommer från SHL så jobbar vi med ett par alternativa scenarier vad det kommer att innebära ekonomiskt för oss. Vi behöver agera utifrån det och då blir det i nuläget dra på sig en större kostnadsmassa än den vi i nuläget har, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Han förtydligar:


– Som jag tidigare har uttryckt så gillar vi Dick och vi gillar Patrik ”Bulan” Berglund och vi har behov av ytterligare en back. Huruvida vi kommer att ha råd att ytterligare investera i spelartruppen det beror lite på hur våra partners ställer upp för oss, hur våra fans och medlemmar ställer upp för oss vad gäller biljettinköp och så vidare. Intäktssidan kommer att styra hur mycket vi kan spendera.


Dick Axelsson har varit öppen med att det är Djurgården eller ingenting som gäller. Patrik Berglund har inte lika starka band till Stockholm.


– Signalerna har varit att Patrik trivs i Djurgården och vi trivs med honom. Det är inget konstigt så. Sedan är han en spelare som har hockey som yrke och vill spela hockey i höst. Så kommer vi inte att komma framåt inom en snar framtid till honom så är det klart att vi riskerar att förlora honom. Så fungerar ju marknaden och spelets regler, säger Joakim Eriksson.


Dick Axelsson och Patrik Berglund blev fyra respektive tvåa i Djurgårdens interna poängliga senaste säsongen. Foto: Bildbyrån.


Djurgården gjorde ett litet plusresultat för förra säsongen, men håller hårt i pengarna inför en oviss kommande säsong.


– Innan vi kan säkerställa vår prognos och plan så kan vi inte dra på oss mer kostnader. Så enkelt är läget. Jag tror att det är därför som jag ser en återhållsamhet generellt på marknaden. Det är flera andra lag som har ett par hål att fylla precis som vi har.


LÄS MERDick Axelsson: "Det här är ingen rolig historia för världen"


Djurgården håller redan på med att planera för kedjeformationer – utan Dick Axelsson och Patrik Berglund i laget.


– Vi har alltid kedjediskussioner sportchefer och tränare emellan den här tiden på året. Det finns lite olika tankeexperiment och så vidare, men det är något vi inte kommunicerar utåt utan det är något som folk lär bli varse om när vi börjar spela matcher till hösten hur vi tänker oss att pröva olika typer av formationer, säger sportchefen Joakim Eriksson.


Han betonar:


– Jag känner mig trygg med det lagbygge vi har. I ålderskullarna 01 och 02 har vi, kanske tillsammans med Linköping, Frölunda och något annat lag, de mest talangfulla juniorerna i Sverige för tillfället. Vi har visat oss vara duktiga på att utveckla de juniorerna tidigare med bröderna Davidsson (Jonathan och Marcus), Axel Jonsson Fjällby, (Emil) Bemström med flera. Så jag känner mig trygg med den talangutveckling vi bedriver och med den utveckling vi kan få på våra unga spelare.


LÄS MERDIF skulle klara en hel säsong utan publik: "Har gjort stresstest"


Eriksson fortsätter:


– Jag känner mig trygg i att vi har spetsiga kvalitativa ledande spelare på de viktiga positioner vi behöver ha, på centrar, spelskickliga och tvåvägsdugliga backar och så har vi ett väldigt starkt målvaktspar.


Och han avslutar:


– Även om jag inte känner mig färdig och nöjd med lagbygget, i och med att jag tycker att det fattas en back och två forwards, och vi gillar Dick och Patrik, så känner jag mig ändå trygg med det lag vi har om vi inte kan omedelbart addera fler spelare utan vi tvingas börja med det lag vi har. Då ska vi ända vara slagkraftiga direkt från start.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS