HockeyNews
PLUS

Sam Hallam tänker ta Växjö till toppen igen: "Har varit ett lidande"

(14233) Sam Hallam/Växjö
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 14 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Sam Hallam har fått tillbaka både Joel Persson och Robert Rosén – två av SHL:s allra bästa spelare. Växjö tänker blanda sig i guldkampen igen efter två jobbiga säsonger.

– Jag tror för alla runt omkring, för våra fans och sponsorer och för stan, har det varit mer ett lidande än glädje de senaste två åren. Det är klart att vi är väldigt sugna på att skänka lite mer glädje kommande säsong, säger Hallam till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har varit en vecka med skolavslutningar för familjen Hallam i Växjö. Barnen är rotade mitt i Småland och för stockholmaren Sam Hallam har det hunnit gå åtta år sedan han flyttade till Kronoberg från Karlskoga 2012.


Men de senaste månaderna är det coronapandemin som har präglat livet mer än något annat.


Dubble SM-guldvinnaren Sam Hallam har hittat något positivt mitt i eländet och lärt sig tackla den biten också.


– Det blir mindre social stress där man kan släppa på saker och ting. Det är mer accepterat att bara få vara hemma i lugn och ro. Jag tycker att det på ett sätt har varit ganska skönt, säger han uppriktigt.


Växjö Lakers bygger i det tysta ihop ett mäktigt lag som ska kunna vara med och slåss om SM-guldet nästa vår. Och det tränas hårt för närvarande i det grönskande Småland.


– Vi har väl hela tiden jobbat för att hålla det så nära normalitet vi kan. Vi går efter det vi vet och det är att serien börjar den 19 september. Sedan har man fått göra små anpassningar efter de rekommendationer som finns så klart. Utrustning, tvättande och ingen kontakt i själva träningen och samma typ av social distansering som jag tror att alla håller på alla arbetsplatser där man är på plats. Annars har vi kunnat rulla på mer eller mindre precis som vi har velat, säger Hallam.


12 mars 2020. Växjö förlorar i den sista omgången hemma mot Färjestad och slutar tia i SHL. Foto: Bildbyrån.


Med Robert Rosén och Joel Persson, två väldigt spelskickliga högerskyttar, en center och en back, har Växjö gjort två av silly seasons allra vassaste värvningar.


När Sam Hallam får frågan om vad han gillar mest med den spelartrupp som snart är klar är det speciellt ett ord som återkommer i hans svar.


– Jag skulle säga balansen när jag tittar på den, säger Hallam till HockeyNews.se när han synar spelartruppen.


Och han börjar med målvakterna Erik Källgren och Viktor Fasth.


– På målvaktssidan har vi en bra ingång i säsongen med ”Källa” och ”Fasthen”.


– Backsidan är också väldigt bra balanserad med flera rightare. Det är en större spelskicklighet över den. Med det kretslopp som är, nu lämnade Linus Högberg för Nordamerika, då kommer Linus Nässén in på år två och han gjorde det bra under sin utlåning till Modo under slutet av förra säsongen. Hardy Häman Aktell kommer in från ”Löven” och håller åldersstrukturbalansen igång.


– Samtidigt får vi in Juuso Vainio och Joel Persson som höjer vår spelskicklighet både bakifrån och på offensiv blålinje. Och vi har Miika (Koivisto) och Ilari (Melart) med från start så det känns väldigt bra där.


– Forwardsmässigt så är det väldigt få. ”Robban” Rosén är ny, på papperet, men det känns bara som han har varit iväg på en liten utflykt. Det är väldigt bra att få in ”Robban”. Det skapar en bra balans. Vi har (Pontus) Holmberg, (Jakob Forsbacka) Karlsson och (Marcus) Sylvegård som tog stora kliv under andra halvan av säsongen ifjol och hoppas att de ska fortsätta de kliven.


– Vi har en bra balans med killar som ”Ludde” (Ludvig) Nilsson, (Erik) Josefsson och Martin Lundberg och (Emil) Forslund runt de här spelarna. Sedan har vi mycket som ska klaffa och vi har mycket jobb framför oss när vi får gå på is för att sätta saker och ting som vi vill ha det, men jag gillar verkligen balansen i truppen.


Tidigare i veckan berättade Sam Hallam för HockeyNews.se om centersidan där Robert Rosén, Pontus Holmberg och Erik Josefsson har fått centerroller medan Emil Pettersson och några till gör upp om den fjärde centerplatsen.


LÄS MERHallams lyxproblem – fem toppnamn slåss om en plats: "Diskussioner"


– Det är väl lite under diskussion. Först när vi vet hur truppen ser ut så. Vi har fortfarande inte Marcus Davidsson i normal träning. Jag vill inte ha några större rubriker kring det, men eftersom vi inte vet hur det blir så kan vi inte helt veta hur truppen ser ut.


Emil Pettersson kan behöva lämna centerrollen för en position på kanten i Växjös lag kommande SHL-säsong. Foto: Bildbyrån.


Marcus Davidsson, 21, har inte spelat sedan den 11 januari i år på grund av hjärnskakningsliknande symptom och han är inte i full träning efter fem månader.


Hur det blir med Buffalo-draftade Davidssons medverkan kommande säsong är oklart och det kan leda till att Växjö värvar en ersättare längre fram i höst.


– Det kommer inte att ske några större tillskott till vår trupp framöver. Men man vet aldrig. Eftersom vi har lite frågetecken för Davidsson och man vet aldrig vad som händer på skadefronten, men där är vi nu, säger Sam Hallam och ger en lägesrapport om Marcus Davidsson, som värvades till Växjö från Djurgården inför förra säsongen.


LÄS MEROtäck olycka på träningen stoppade Växjöstjärnan: "Blåslagen"


– Han tränar på och kör rehab och mår relativt bra, men är inte riktigt där än att han går in i full träning. Med det man vet nu om just hjärnskakningar, eller nånting som framkallar liknande symtom, så känner vi att, i den ålder som Marcus är, stressar vi inte för att det ska vara klart i augusti. Förhoppningsvis ska det lösa sig så att han har tio-femton år av en karriär.


Är det utrett vilken typ av skada det rör sig om?


– Om det vore så enkelt skulle vi lösa många fler case. Det är det som är med det här, att det är komplicerat. Det finns olika teorier. Nu går vi efter en och han jobbar väldigt intensivt och aktivt själv och får professionell hjälp. Vi ger det tid och så får vi se om de kan komma tillrätta med det här bekymret.


Sam Hallam betonar vikten av tålamod.


– Det vi framför allt vet är att rätt typ av rehabilitering och tid är otroligt viktiga och det gäller att vi är beredda att ge Marcus det.  Det är lätt att fastna i nuet. Någonstans har både vi som arbetsgivare och Marcus för sig själv ett ansvar att försöka till att börja med säkerställa att han kan ha en lång och bra karriär.


Marcus Davidsson lider av hjärnskakningssymptom. Foto: Bildbyrån.


Växjös lag är imponerande på papperet och med nyckelspelare som Robert Rosén och Joel Persson kan Lakers efter två säsonger utanför topp sex återgå till det vägvinnande spel, med stort puckinnehav, som ledde fram till två raka seriesegrar 2017 och 2018 och SM-guldet 2018.

Och då hade Växjö redan vunnit sitt första SM-guld 2015.


– Det är helt klart vår ambition, och kanske hitta lite nya aspekter i spelet också. Men framför allt att vi blir ett mer spelförande lag igen. Det är definitivt en tanke som jag tror syns i rekryteringen och som vi också kommer att behöva jobba väldigt hårt med under försäsongen för att bygga den känslan och kunnandet det hos oss, säger Hallam.


Att bli sjua och tia som de senaste två åren är inte något han är tillfreds med.


– Om jag talar för oss alla är vi rätt less på att balansera från mitten och nedåt. Man får vara ödmjuk för vad som krävs för att vara där uppe i toppen, men det är inget snack om att det är dit vi vill ta oss tillbaka.


Kan det vara bra att så här i efterhand ha haft två lite tuffare år?


– Om vi använder det på rätt sätt kan det nog vara bra. Vi har lärt oss mycket under den här perioden. I och med att vi står på fötterna och går in i en ny säsong med vad vi känner är en väldigt slagkraftig trupp och en känsla av att vi verkligen vill ta större andelar i SHL nästa år, då kan det vändas till något positivt. Men det har inte varit någon trevlig upplevelse…


– Jag tror för alla runt omkring, för våra fans och sponsorer och för stan, har det varit mer ett lidande än glädje de senaste två åren. Det är klart att vi är väldigt sugna på att skänka lite mer glädje kommande säsong.


Ni lär kunna räkna med några guldtips igen till hösten?


– Ja, absolut. Jag hoppas det. Men jag tycker också att vi ser att vi kom ur den här säsongen som tia. Vi vet var vi står och vi vet vart vi vill. Då kan man se att det är en jäkla klättring som behöver göras. Men sedan är det alltid svårt med just tippande och såna bitar. Att vi är en förening som vill nämnas i de sammanhangen, absolut.


Vilka av era konkurrenter skulle du själv nämna som topplag i SHL?


– Frölunda har ju kvar en väldigt stark framför allt forwardsstomme. Det är det inget snack om. De har ett väletablerat spelsätt och träningssätt. Frölunda kommer att vara bra. De hade också en liten bump om man ser till var de slutade ifjol.


– Jag tror att Luleå kommer att bygga vidare. Definitivt. Vill man vara där uppe är det definitivt två av lagen man behöver slå. Sedan finns det ett koppel lag där bakom tycker jag, men nöjer jag mig med att lyfta fram två toppkonkurrenter är det definitivt Frölunda och Luleå, säger Sam Hallam.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)