SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey
På sitt kontor på några minuters gångavstånd från Hovet och Globen bjuder Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste på en stunds hockeysnack.
Det var ett tag sedan Lehiste fick se sitt lag spela ishockey och det har gått nästan tre månader sedan som säsongen blev inställd till följd av den alltjämt pågående coronapandemin.
Men det är med en klar blick som Djurgårdsordföranden snabbt tecknar en bild av säsongen sportsligt.
– Vi startade bra, fick mycket skador och avstängningar, skador på nyckelspelare. Det behöver inte alltid vara en ursäkt, men vi fick det lite tungt i mitten sedan gjorde vi det jättebra efter jul, och i februari var vi riktigt starka. Vi får säga att vi lyckades med vår målsättning att komma topp sex. Första målet var att ta en Champions Hockey League-plats, säger Lehiste sammanfattande.
Han hade älskat att få se sitt lag i SM-slutspelet, som aldrig blev av.
– Jag tror att vi hade kunnat bli giftiga i ett slutspel, för jag kände att en del av de här gubbarna som kanske hade lite mer att ge började kugga igång. Men det är som det är. Det är lika för alla och inget att spekulera i.
– Däremot tror jag att det var helt rätt i att göra ridå som det nu blev. Det var liksom inget att hålla på och tramsa med utan bara stänga ner butiken och ta nya tag.
Djurgårdens styrelse har testat och sett att klubben ekonomiskt skulle klara en krissäsong helt utan publik. Foto: Bildbyrån.
Djurgården hade SHL:s tredje bästa publiksnitt efter Frölunda och Färjestad med sina 6 930 åskådare per match. Säsongen före var man tvåa i SHL med ett snitt på 7 355 och det var då man sedan gick till SM-final.
– SHL fick bästa publikgenomslaget någonsin totalt sett. Det är väldigt glädjande. Vi i Djurgården hade nog lite sämre än året innan. Det kan bero på att det var nån match färre på Globen om man tittar på snittet. Vi hade framför allt en svag höst. Jag har en känsla av att när vi parallellkör med fotbollen, och nu gick fotbollen fantastiskt bra vilket var roligt, så vi kanske tappade några marginalåskådare på det, för det är faktiskt dyrt att både gå på fotboll och hockey flera gånger i veckan.
Ekonomiskt har Djurgården ändå klarat sig förhållandevis bra och gör ett plusresultat koncernmässigt på 1,6 miljoner kronor efter skatt.
LÄS MER: Djurgården kommer att redovisa vinst trots coronakrisen: "Helt okej"
– Resultatmässigt är vi nöjda. Publikt skulle vi kunna ha gjort det lite bättre. Företagsmässigt ökar vi, men skulle vilja öka ännu mera.
Som övriga idrottsklubbar i landet står Djurgården inför sin svåraste utmaning.
Coronakrisen.
– Vi har varit försiktiga och ibland så får Jocke (sportchefen Joakim Eriksson) en massa kritik i media att vara Sveriges snålaste sportchef, men han är faktiskt försiktig med våra pengar. Det är jag som företagare väldigt nöjd med, för den stora utgiftsposten är spelartruppen, och jag tycker att han gör det väldigt klokt när han rekryterar bra spelare till vettiga pengar, säger Kaarel Lehiste.
I nuläget har nyckelforwards som Dick Axelsson och Patrik Berglund inte kontrakt med Djurgården.
Stockholmsklubben lägger all kraft på att kunna ta sig igenom 2020/2021 utan att gå under ekonomiskt. Kaarel Lehiste berättar:
– Vi har sparat på oss och har en stark likviditet. Vi har gjort olika stresstester ska man kalla det för. Vi vet ju ingenting, men vi måste testa vad vi når. Om vi leker med tanken att vi måste spela matcher utan publik hela säsongen så klarar vi oss likviditetsmässigt. Kantboll med egna kapitalet, men det går att lösa. Vi har pengar så att vi skulle klara oss. Men det bygger på att vi spelar 52 omgångar, en full SHL-säsong.
Luleå har sagt sig inte klara en hel säsong i SHL utan publik. Och det blev lite oroligt när vd:n Michael Marchal i en TT-intervju pratade om ett liknade stresstest som det Kaarel Lehiste nämner. En hel SHL-säsong utan publik.
– Det är inte vad jag tror kommer att hända, men kalla det ett stresstest. För vi måste ju överleva, betonar Kaarel Lehiste.
– När det gäller de andra klubbarna får du höra med dem så får de tala för sig själva. Men vi har bunkrat på oss.
Säsongen blev inställd den 15 mars. Då var Djurgårdens krisarbete i full gång.
– Vi satte oss egentligen från dag ett när det blev ett avbrott, vi i styrelsen bildade ett verkställande utskott med ledningen. Jag måste ge Jenny Silfverstrand en stor eloge, hon ska ju som sagt sluta hos oss. Hon har gjort ett hästjobb dedikerat för Djurgården Hockey hela våren.
Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste på Hovets läktare. Foto: Bildbyrån.
Lehiste fortsätter:
– Vi har en del väldigt rutinerade gubbar och gummor i styrelsen som är vana vid olika typer av scenarier från näringslivet där det kanske inte alltid går så bra, så vi har varit på den här bollen från början och insåg direkt att det är likviditetsfrågan, vi måste bunkra pengar och hitta alla möjliga sätt att få fram pengar.
Hur gör man det?
– Till att börja med de åtgärder som gick att göra, korttidspermitteringar, som alla andra har gjort, och nu pratar vi omställningsbidrag om det går igenom det är lite beroende på vad som kommer ut av RF-pengarna.
LÄS MER: Spelarlönerna i SHL faller – 80 procent av klubbarna minskar budgeten
– Vi har garderat oss med banklån och dylikt som man kan få genom riksgälden och så vidare. Vi gör allt vi kan i alla ändar och dessutom vara väldigt sparsamma.
Kritiken i nuläget mot sportchefen Joakim Eriksson och luckorna i spelartruppen är att det fortfarande inte har skrivits kontrakt med forwardsduon Dick Axelsson och Patrik Berglund och att en etablerad back (möjligtvis Jason Garrison) saknas.
– Jocke Eriksson har varit ganska tydlig med hur man tittar på det där och jag får bara hänvisa till det han säger. Vi ser över vårt hus hela tiden och vi i det verkställande utskottet träffas flera gånger i veckan och går igenom scenarier om vad vi tror. Vi har ett kontaktnät ute och försöker bygga en finansiell plan, men vi har inte satt den än.
SHL har planerat för att starta säsongen den 19 september. Det återstår att se om det är möjligt. Den här veckan startar fotbollssäsongen i Sverige.
– Just nu gäller ju att SHL går igång den 19 september. Med eller utan publik. Det troliga är väl att det inte kommer att vara påsläpp med publik. Sedan är jag övertygad om att Tegnell (statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten) inte kommer att säga att det datumet får ni gå med full publik, utan det kommer att gå stegvis. Till exempel restaurangreglerna, vi har tittat på det, ett Hovet med restaurangregler om två meters lucka i alla riktningar, då kanske man får in 20 procent.
– Sedan kan man tänka sig att de graderar upp det till 50 procent och till 75 procent och till fullt, för jag har svårt att se att man kan slå på fullt direkt, utan att ha kännedom, men efter att ha följt resonemanget. Folksamlingar är fortfarande bara 50 pers, så det är en bit borta.
Är det bättre att flytta fram säsongsstarten till en bit in i oktober, eller ännu längre fram, för att få så många matcher som möjligt med publik?
– Man får se det här ur flera aspekter. Det kan vara en aspekt. Men då maxar man allting. Det som är mest otäckt är att vi vet inte om den (coronapandemin) kommer tillbaka. Och då finns det inget utrymme för att göra uppehåll i så fall. Det kanske talar för att man ska spela tidigare. Självklart tittar vi på alla de här scenarierna. Men det är väl sagt att den 23 juni ska vi lämna någon typ av besked, säger Kaarel Lehiste.
– Vi får inte glömma bort att vi har en stor aktör, vår största samarbetspartner C More, och de är en jätteviktig pusselbit i det här och där pågår det aktiva diskussioner också. Det här måste vägas ihop.
Manuel Ågren (t h) är ensam i Djurgården om att ha förlängt sitt kontrakt med klubben under coronapandemin. Foto: Bildbyrån.
Tv-avalet ger SHL-klubbarna 40-45 miljoner kronor per säsong och är en krockkudde under coronakrisen.
– En första tanke är att vi skjuter det så långt det går för att maximera att man får publik och hemmamatcher och så vidare, men det finns många aspekter att beakta när man väl börjar bena i det här.
Nästan i varje fråga som diskuteras bär med sig fördelar och nackdelar som måste ställas emot varandra.
– What’s best guess idag kanske inte är det i morgon, och så håller vi på och laborerar hela tiden. Helt klart är att den budgeten som vi hade lagt innan coronan ligger kraftfullt i papperskorgen. Vi drog stopp på allting när säsongen avbröts. Manuel Ågren är undantagen.
Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand har meddelat att hon ska sluta för att istället bli vd för SHL. Och nu låter det som att Djurgården har en efterträdare klar.
– Vi jobbar på det. Jag kommer väl att kommunicera nånting här innan midsommar, hoppas vi, säger Kaarel Lehiste.
Så ni är klara, eller nära att bli klara?
– Kommunicerar något innan midsommar…
Någon som är känd för Djurgårdspubliken?
– Jag vill inte kommentera det något mer. Det är ett jobb som pågår.
Djurgården kommer däremot inte att göra några förändringar i sin styrelse inför kommande säsong.
– Enligt valberedningen är samma styrelse nominerad för att sitta kvar. Personligen tycker jag att det känns bra. Vi sitter i vad man kan kalla för ett extremt krisläge. Svensk idrott, hockeyn sitter i ett krisläge, vi vet ju inte vad som kommer att hända.
– Jag tycker att det är svårt att plocka in nya människor då. Det är bättre att vi som sitter där och har gjort jobbet hittills även reder ut det som är. Det är en väldigt väldigt bra och kompetent styrelse, med stort engagemang och en hel del folk som kan frigöra tid och även hjälpa till nu när det behövs. Väldigt många har ställt upp med stort hjärta och mycket tid.
– Jag hoppas att vi får en bra säsong där vi så tidigt som möjligt får någon typ av publik, men vad det blir vet jag inte, säger Djurgårdsordföranden Kaarel Lehiste.
***
Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)