HockeyNews
PLUS

Powerforwarden redo för svensk hockey: "Riktigt sugen på att visa upp mitt spel"

(14108) Gilbert Gabor
Maros Burik

Publicerad: 30 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Gilbert Gabor har spelat juniorhockey i Sverige men spenderat alla sina säsonger som senior utomlands.
Nu är han redo att visa den svenska hockeypubliken vad han kan igen, som Västerviks senaste värvning.
– Bitarna föll på plats och det är jag glad över, jag är riktigt sugen på att visa upp mitt spel här i Sverige, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Västerviks IK bygger om rätt rejält i laget just nu.

I samband med att de under fredagen presenterade Gilbert Gabor stod det klart att han blev klubbens nionde nyförvärv sedan förra säsongen tog slut, samtidigt som ett flertal spelare lämnat.

Den 24-årige forwarden återvänder nu till svensk hockey efter fem säsonger utomlands, där de tre senaste har spenderats i det slovakiska topplaget Banska Bystrica. Där slutade de två första säsongerna med mästerskapsguld och laget var i topp av tabellen när förra säsongen avslutades i förtid.

Att spela i ett vinnande lag är något som utvecklat Gabor menar han.

– Man har lärt sig otroligt mycket. Jag älskar att vinna och ända sedan jag varit yngre så har jag spelat med sådana spelare, folk som vet om sådant vet hur många minnen och hur mycket bränsle det ger en för hockeyn. Så det vill jag ta med mig till Västervik. Man måste tänka på att det är ett lag som ska ta sig vidare, men sedan får alla som spelar i laget framgångar genom lagets framgångar och man får ögonen på sig, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Det är jättekul att vara en del av ett sånt vinnande lag, sedan lär det en väldigt mycket. Det är ju det man spelar hockey för i slutändan.

Då Banska gått för guldet varje år har det varit stor rotation i truppen mellan säsongerna, där mycket krut lagts på att spetsa laget till slutspelet.

– Det har varit tre riktigt roliga år, utvecklande och allt. Det enda som är lite surt är att vi inte haft samma lag i CHL som vi haft i slutet av slutspelet, det hade varit kul att se hur det hade gått. Det har varit väldigt kul att spela i så bra lag med så duktiga spelare, och en fin stad med jättebra fans. Jag kommer ha många bra minnen därifrån för resten av livet.

Gabor under en CHL-match mot Färjestad. Foto: Maros Burik.

Redan som junior testade Gabor på spel utomlands då han spenderade två säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL med Owen Sound Attack innan han vände tillbaka till Sverige där det blev spel i Malmös juniorer, Arlanda och AIK:s juniorer.

– Jag åkte dit väldigt ung och det var mycket man inte visste om och man lärde sig väldigt mycket, det var lärorika år. Jag har aldrig varit rädd för en utmaning. Jag älskar att spela hockey och se vart det tar mig, det är lite så jag tänker. På den tiden var OHL nytt och folk visste inte vad det var men jag fick ett erbjudande och tog chansen och drog, säger han och fortsätter:

– Jag var jättesugen på det och man hade hört mycket om andra spelare och att det var bra nivå på ligan med mycket folk, det var riktigt kul och utvecklande för en 16-17-årig grabb som åkte iväg för första gången. Sedan dess har mycket hänt

LÄS MER: Allsvenska klubbens tunga värvning: "Kliver gärna in där det hettar till" 

Därefter väntade spel i Nordamerika igen när han skrev på för Austin Bruins i NAHL där det blev en säsong innan flyttlasset gick till Slovenien för spel i Olimpija Ljublijana.

Och de tre senaste säsongerna har alltså spenderats i den slovakiska ligan med Banska Bystrica.

Som senior har han dock aldrig spelat ishockey i Sverige, även om det blev 13 matcher i Hockeyettan för Arlanda säsongen 2014–15 då han fortfarande var junior.

Något som nu alltså kommer ändras efter att han skrivit på ett kontrakt över den kommande säsongen med Västervik.

– Jag har ju spelat utomlands i flera år och nu är jag i en ålder där jag vill ge det en chans i Sverige och se vad som kan hända. Hockeyallsvenskan är en erkänt jättebra liga. Jag vet vilka kvaliteter jag och jag vill ge det en chans i Sverige se var jag kan ta mig på seniornivå och spela så högt som möjligt hemma. Bitarna föll på plats och det är jag glad över, jag är riktigt sugen på att visa upp mitt spel här i Sverige, säger han.

LÄS MER: Kanadensisk center klar för Västervik: "Väldigt goda referenser" 

Det är kanske i första hand inte poängproduktionen Gabor är värvad för.

För Gabor slutade förra säsongen med med 15 poäng på 54 matcher och totalt blev det 43 poäng på 148 matcher i den slovakiska ligan.

Den 24-årige forwarden lägger däremot stort värde i det defensiva spelet på isen, allt för att ge laget bättre chanser att vinna matcher.

– Jag är ju en riktig powerforward som på senare åren spelat lite center också, en först och främst defensiv forward som spelar mycket boxplay och täcker mycket skott. Men jag vet att jag i yngre dagar hade offensiva kvaliteter och att jag har haft tendenser några år att göra lite mer mål så det hoppas jag kunna göra nu också. Men först och främst känner jag mig som en lagspelare som vill göra laget bättre på det sätt jag kan. Jag spelar med mycket känslor och vill vinna matcher, det är det som det handlar om. Mitt spel går ut på att försöka vinna matcher, säger han.

Västerviks sportchef Emil Georgsson tror att Gabor kommer bli en uppskattad spelare i Plivit arena den kommande säsongen.

– Han kommer vara en sevärd spelartyp och jag tror att han kommer bli en kommande publikfavorit med sin uppoffrande spelstil, sa han i en kommentar när Gabor presenterades under fredagen.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)