Klart: Så spelas Stanley Cup – och då blir det draft


27 maj 2020
Under natten offentliggjorde NHL:s kommissionär Gary Bettman hur NHL ska slutföra säsongen. Det innebär att sju lag definitivt har spelat färdigt, att 24 lag går in i en första slutspelsfas och att draften hålls efter att Stanley Cup är utdelad. Här följer en genomgång av hur NHL tänker sig slutföra säsongen.

Annons

Precis som det förslag som NHL och spelarfacket NHLPA har diskuterat så blir det så att NHL inte kommer att slutföra grundserien. 16 lag kommer spela play in-serier i bäst av fem medan de åtta bästa lagen från grundserien är direktkvalificerade för åttondelsfinal/konferenskvartsfinal. De åtta lagen, fyra i varje konferens, kommer i sin tur att spela ett gruppspel för att avgöra seedningen dem emellan.

De 16 lag som spelar play-in spelar om en plats i åttondelsfinal där möte mot någon av de åtta toppseedade lagen väntar. De åtta lagen som är kvalificerade för det "vanliga" slutspelet är Boston, Tampa, Washington och Philadelphia i öst och St Louis, Colorado, Vegas och Dallas i väst. De fyra lagen i respektive konferens kommer mötas i ett gruppspel för att avgöra seedningen. Exakt hur och hur många matcher verkar inte vara klarlagt.

Det som dock är spikat är vilka som möter vilka i den playn in- del som avgör vilka 16 lag som sedan går in i det ordinarie slutspelet. Mötena i öst blir:

#5 Pittsburgh Penguins vs. #12 Montréal Canadiens

#6 Carolina Hurricanes vs. #11 New York Rangers

#7 New York Islanders vs. #10 Florida Panthers

#8 Toronto Maple Leafs vs. #9 Columbus Blue Jackets


Och i väst ser det ut som följer:

#5 Edmonton Oilers vs. #12 Chicago Blackhawks

#6 Nashville Predators vs. #11 Arizona Coyotes

#7 Vancouver Canucks vs. #10 Minnesota Wild

#8 Calgary Flames vs. #9 Winnipeg Jets


Allt det här kommer avgöras i två så kallade hubstäder. Vilka städer det blir är inte spikat, men kandidaterna är offentliggjorda. Det står mellan:

-Chicago, IL

- Columbus, OH

- Dallas, TX

- Edmonton, AB

- Las Vegas, NV

- Los Angeles, CA

- Minneapolis/St. Paul, MN

- Pittsburgh, PA

- Toronto, ON

- Vancouver, BC


När play in-spelet och gruppspelet är avslutat ska det sedan följa ett "vanligt" Stanley Cup-slutspel med de 16 kvalificerade lagen. De första två rundorna kan komma att spelas i bäst av fem, men NHL:s mål är att samtliga fyra rundor ska spelas i bäst av sju.

Då återstår så också frågan "När?". Och det är en bra fråga, för något svar verkar inte finnas i nuläget. Som det ser ut, med de olika faser som NHL har presenterat för att kunna genomföra olika aktiviteter under rådande restriktioner, så kan den första delen av avslutningen på NHL-säsongen dra igång någon gång i slutet på juli eller i början av augusti. Men i nattens offentliggörande av planen är NHL tydligt med att det inte finns några exakta datum.

– Självklart så väntar vi oss att spela över hela sommaren och in på tidig höst. Men just nu har vi inga datum då vårt schema kommer avgöras och bestämmas av hur läget i samhället utvecklar sig, förutsättningarna för att spela hockey och även av våra spelares behov, sa Gary Bettman på presskonferensen i natt.

Det som står klart är att sju lag oavsett vilket har spelat färdigt för den här säsongen. Det handlar om New Jersey, Buffalo, Detroit, Los Angeles, Anaheim, San Jose och Ottawa. De kommer att delta i ett första draftlotteri den 26 juni där de sju lagens draftposition kommer avgöras. Det kan dock vid den tidpunkten fortfarande vara oklart vem som draftar först i den draft som ska hållas efter att Stanley Cup har delats ut. Om någon av lagen seedade 8-15 i draftlotteriet vinner förstavalet kommer vi inte få veta vilka lag det blir förrän en andra del av lotteriet har ägt rum efter den här play in-rundan.

Så NHL-Draften ska alltså inte hållas i juni som först planerat, utan ligan har beslutat att hålla den i höst, om allt går som planerat. Men en första sak för alla NHL-fans att se fram emot är alltså en första del av ett draftlotteri den 26 juni. Sedan följer ett Stanley Cup-slutspel under sensommaren om allt blir som NHL nu har planerat.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons


Annons

Annons

Annons