HockeyNews
PLUS

LHC-stjärnan spelade skadad – i fem månader: "DNA:t i vår sport"

(14049) Bert Robertsson/Patrik Lundh
Bildbyrån

Publicerad: 26 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Patrik Lundh blev förra säsongen inte den succé som Linköping hade hoppats på.

Men så spelade den tvåfaldige svenska mästaren skadad – i fem månader. För det hyllas den nu opererade forwarden.

– Det är ett karaktärsdrag som jag har en jäkla respekt för. Det är fult att prata om det, att spelare spelar halvskadade. Men det är DNA:t i vår sport, säger LHC-tränaren Bert Robertsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den landslagsmeriterade forwarden Patrik Lundh värvades till Linköping förra sommaren då han återvände till SHL efter en säsong i KHL med Kunlun.


31-årige Lundh, som vunnit SM-guld med både Färjestad och Växjö, hade säsongen före KHL-äventyret i Kina gjort 40 poäng för Djurgården och var en stor värvning för LHC.


Men den allroundskicklige Lundh fick bara ihop 14 poäng varav fyra mål på de 47 matcherna för Linköping. Han flyttades från en topproll ner till en defensiv kedja.


– Jag gillar att ”Peppe” är med och han är en spelare som förra året när det var tufft bet i och visade att det var viktigt för honom att det gick bra för laget. Han tog den roll han sattes i, säger Linköpings huvudtränare Bert Robertsson till HockeyNews.se.


Det visar sig att det finns ett starkt skäl till att det inte lossnade poängmässigt för ”Peppe” Lundh.


– Han brottades med en fotskada som han rehabbar nu också, säger Bert Robertsson.


– Man kan tycka att han borde ha producerat mer, men han har visat andra saker som ändå har viktiga både för honom tror jag och för laget att bygga vidare på.


– Alla vill ju göra poäng, så är det ju, men jag tycker inte att man ska värdesätta alla efter hur många poäng man gör i siffror. Det finns andra karaktärsdrag som han faktiskt verkligen plockade fram förra säsongen som jag gärna vill lyfta fram och det är det uppoffrande spelet i det perspektivet ta den roll han fick. Mycket boxplay. Han accepterade det som var bäst för laget där och då.


Patrik Lundh råkade ut för fotskadan, en spricka i foten, redan den 1 oktober. I den sjätte av 52 omgångar i SHL.


– Den fick han faktiskt borta mot HV71 där vi förlorade stort. Vi blev inte utspelade nånstans, tvärtom, vi har det mesta av spelet. Jag tror vi förlorade med 5–0 och han blockade ett skott väldigt sent i matchen där vi håller på att, ja matchen är nästan över. Han slänger sig och blockar ett skott i boxplay och blir borta ganska länge efter det.


Det var i 5–0-förlusten borta mot HV71 den 1 oktober som LHC:s Patrik Lundh (mitten) skadade foten. Foto: Bildbyrån.


Patrik Lundh stod över den efterföljande matchen borta mot Skellefteå, men fortsatte sedan att spela i ytterligare fem matcher. Sedan blev det ny vila i tre veckor då han missade tre matcher.


– Sedan ville foten inte riktigt bli bra. Han tyckte, och vårt läkarteam tyckte, att han kunde göra sig själv rättvisa ute på isen, och hjälpa laget ändå, säger Bert Robertsson med viss beundran i rösten.


– Det är ett karaktärsdrag som jag har en jäkla respekt för. Det är fult att prata om det, att spelare spelar halvskadade. Men det är DNA:t i vår sport. Att man har folk som offrar lite lite extra. Den dimensionen på hockeyn håller på att tvättas bort lite grann. Det är en aspekt som jag tycker om med sporten.


LÄS MERFår Linköping behålla sin stjärnduo? "En pågående dialog"


Bert Robertsson förtydligar:


– Där har du en liten förklaring att han kanske inte är sitt bästa jag rent fysiskt, men han gör ändå rätt mycket under säsongen för att göra laget bra. Jag försöker också beskriva att det är vår vardag. Jag har gått igenom det som spelare själv och jag vet vad spelarna ute på isen går igenom. Jag har en jäkla respekt för det de gör ute på isen.


Patrik Lundh fullföljde säsongen och missade alltså fem matcher på grund av foten.


Och hur är det med honom nu?


– Han har faktiskt varit tvungen att operera den där foten nu. Så det är gjort. Och sedan har vi en plan för att han ska vara hundra procent i form när det är dags att släppa pucken igen.


Operationen gick bra?


– Jo, det har gått bra. Han är inne i gymmet nu och försöker komma ikapp, säger Bert Robertsson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)