BAUHAUS bygger svensk ishockey
Få undgick nog att notera förra säsongens kanske största diskussionsämne, nämligen offensiv spelare i målgården vid målskott.
Frågorna var många. Hindrades målvakten i sitt försöka att rädda? Påverkades offensiv spelare av defensiv spelare som ledde till störningsmomentet? Var går gränsen för att det ska räknas som att en spelare "stör i målgården"?
När Svenska ishockeyförbundet tidigare i veckan meddelade att den nya regelboken inför kommande säsong är klar berördes ämnet, men kanske inte på det sätt som många hoppats på.
Istället deklarerade man att domarna från och med kommande säsong kan dela ut både större straffet och match penalty för målvaktsinterference.
– Det blev lite missvisande i vår kommunikation utåt. Jag läste mycket i sociala medier och skannade av att många var lite upprörda och att vi inte tog frågan på allvar och när vi presenterade de här sex regelförändringarna så fanns det bara med att vi införde fem plus game eller match penalty för målvaktsinterference så det blir fortfarande den här parodin kring spelare i målgården, säger Joel Hansson till HockeyNews.se och fortsätter:
– Det som är är att vi fortfarande jobbar med skrivningen kring det här, hur man ska tolka och hur man ska se den, men det är ingen förändring i regelverket utan det kommer man se i ett städande av språket till exempel. Just nu använder vi begreppet ”störa i målgården” och det har vi sett att det kanske är svårt att ta korrekt beslut utifrån en sådan ordalydelse och att vi kanske måste hitta något nytt där.
LÄS MER: Förre elitbacken på väg mot kometkarriär som domare: "Målet är SHL"
Den faktiska regelförändringen kommer kanske inte bidra till att debatterna kring spelare i målgården minskar, men de hoppas nu kunna göra det tydligare för vad som gäller och på så sätt skapa förutsättningar för konsekventare beslut.
– Jag tror inte att vi kommer hamna i en situation där vi kan säga att ”nu slipper vi diskussioner” utan vi kommer nog fortfarande ha diskussioner där man tycker det ena eller andra men jag hoppas att det kan vara lite mer förutsägbart. Att det kan upplevas som mer konsekvent och det hoppas jag verkligen att man kan få se – att om det är ett läge där det är tight och man är osäker att "okej, vad kommer man döma här", att det blir lite mer förutsägbart och att man kan vara mer konsekvent i hur man efterlever reglerna och att det är enklare att förstå varför det blir som det blir, det är vår förhoppning, säger Joel Hansson.
Störningsmoment för målvakten? Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån
Jämfört med de senaste åren är det förhållandevis få nya regler som införts, "bara" sex stycken regler förändras till kommande säsong.
Hansson kallar det ett "mellanår" efter att de två senaste säsongerna varit betydligt större arbete kring den nya regelboken.
– Vi gjorde om hela regelboken och strukturen för två år sedan, så då var vi inne i ett väldigt omfattande arbete. Nu blev det mer av ett mellanår, för nu har vi satt mycket strukturer och former så det blir mer finjusteringar nu. Då har vi passat på att försöka vara mer övergripande i hela arbetsprocessen, säger han.
En av de regler som införs till den kommande säsongen är att man backar bandet lite när det kommer till icingar och nu kommer att blåsa av för icing även när det är 50/50-dueller, något som inte var fallet senaste säsongen.
När regeln, som nu förändras, infördes hoppades man att det skulle leda till offensivare hockey.
Nu får man skruva på regeln igen.
– Vi hade förhoppningar om att det skulle öppna upp till ett mer offensivt spel, men där visste vi hela tiden att diskussionen skulle landa kring spelarna säkerhet. Och även om vi inte haft några direkta skador kopplat till regeln så såg vi att när vi gjorde utvärdering med spelare, ledare och domare att vi inte kunnat vara konsekventa nog i bedömningarna kring det för att vi skulle känna oss trygga för att fortsätta ha den regeln, säger förbundets domaransvarige och fortsätter:
– Det är ingen prestige i att gå tillbaka utan vi vill ha regler som gynnar de som utövar det, och här såg vi att vi inte fick den effekt vi trott och hoppats på.
En annan nyhet är att det numera inte kommer utdömas straffslag förrän det lag som felat får kontroll på pucken, något som tidigare inte varit fallet. Straffslag kommer med andra ord behandlas på samma sätt som en avvaktande utvisning, något som följer de regler som används i internationella turneringar.
Vad kommer man som åskådare att märka när den nya regelboken införs?
– Det är svårt att peka på en regel utan man får se det som en helhet. För de som utövar på breddnivå tror jag definitivt att vi kommer få se en skärpning i bärandet av skyddsutrustning. Jag tror inte regeln i sig kommer visa svart eller vitt men vi hoppas att det blir en tydlighet men fortsatt offensivt spel kring målvakten men där både målvakt, anfall och försvar får utrymme att spela på ett säkert sätt, så det är något vi hoppas, säger Hansson och fortsätter:
– Även att vi får fortsätta med vårt nollvisions projekt kring hjärnskakningar, att se att det minskar i antal hjärnskakningar på våra utövare. Det kanske inte syns sportsligt men får vi ha våra stjärnor och spelare kvar på isen hela och kan leverera så är det klart att man kommer se det.
Läs om alla regelförändringar här.
***
Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.