HockeyNews
PLUS

Tre Växjöspelare opererade – han kan missa säsongsstarten: "En risk"

(13849) Melart/Josefsson/Erixon
Bildbyrån

Publicerad: 6 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Tre av Växjö Lakers toppspelare har genomgått operationer.

För en av de tre spelarna är rehabtiden så omfattande att han kan missa starten av kommande säsong.

– Vi har inga andra indikationer än att det ska fixa till sig och det ska inte dra ut bisarrt mycket på tiden, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Efter det att SHL-säsongen tog abrupt slut den 12 mars har Växjö fått se tre av sina spelare lägga sig på operationsbordet för att reparera skador.


Backen Tim Erixon kunde inte spela den avslutande matchen hemma mot Färjestad på grund av en axelskada och nu har han åtgärdat problemet.


Men det är osäkert hur lång tid han behöver för rehabilitering innan han kan vara tillbaka i spel för Växjö Lakers. SHL-premiären som är planerad till den 19 september kan vara i fara för den NHL- och VM-meriterade backen.


– I Tims fall, axlar är jättesvårt att säga nånting kring, men det finns väl en risk för att han tappar lite mer tid än så, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.


Erixon gjorde elva assist under sin första säsong med Växjö på 48 matcher.


– Han hade inte spelat om det hade blivit åttondelsfinal. Han hade en axelskada som vi hoppades att han kunde ha kört med, men det gick inte riktigt. Han var tvungen att gå in (i axeln).


Evertsson tror sig inte behöva värva någon ersättare för Tim Erixon.


– Inte i det här läget. Vi har inga andra indikationer än att det ska fixa till sig och det ska inte dra ut bisarrt mycket på tiden.


Växjöbacken Tim Erixon har opererat en skadad axel och riskerar att missa början av nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Tim Erixon är inte den ende i Lakers lag som har behövt genomgå en operation efter säsongsslutet.


Toppbacken Ilari Melart, som satte ett nytt personligt mål- och poängrekord i SHL genom att göra tolv mål och totalt 21 poäng på 44 matcher, och lagkaptenen Erik Josefsson har också gjort kirurgiska ingrepp.


– Vi har några ”10 000-milaservicar” på några stycken. Melart och Josefsson har gjort ingrepp i handleden båda två. I Josefssons och Melarts fall är de tillbaka ganska lagom till (säsongen).


Henrik Evertsson räknar med att de backar som finns eller kommer att finnas i truppen ska kunna täcka upp för Tim Erixon om han missar inledningen på kommande SHL-säsong.


– I och med att vi har förstärkt backsidan och gjort den mer etablerad så har vi också en hel del som är vana att spela rätt så stora minuter. Om vi tvingas göra det en månad så är inte det hela världen, säger Evertsson.


LÄS MERVäxjö är SHL-säsongens flopp – men Shinnimins hälsa är viktigare


Juuso Vainio, ny från finska Jyp, är en av dem.


– Juuso har bara spelat i finska ligan, men på den nivån är det en kille som är van att spela 23-25 minuter i alla kategorier av spelet. Han är väldigt väldigt allround och passningssäker spelare. Han var lagkapten i Jyp i år, säger Evertsson.


– Vi kände redan när vi lite nesligt förlorade Champions League-finalen för några år sedan, att han var rätt spännande. En skön backtyp. Det ser rätt snyggt ut när han spelar hockey. Han är lite lågmält dominant.


Vainio har producerat mellan 15 och 18 poäng per säsong i Jyp de senaste tre säsongerna.


– Han gör inte några jättestora och yviga grejer, men väldigt lite fel. Han rör sig väldigt bra. I mitt bästa scenario är han en kille som kan gå in och spela mycket och ha en positiv inverkan på spelet när han är inne. Jag förväntar mig inte att han ska vinna några poängligor, men som sagt, en positiv påverkan när han är inne.


Växjö har även centern Marcus Davidsson på skadelistan. Davidsson drabbades av en hjärnskakning under den senaste säsongen och spelade inga SHL-matcher efter den 11 januari.


– ”Mackan” är inte återställd ännu utan jobbar sakta men säkert åt rätt håll. Det är möjligtvis något mer tonvikt på sakta än säkert. Men vi har god förhoppning att han ska vara tillbaka till hösten, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.


***

Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)