HockeyNews
PLUS

Målvaktstalangen om USA-flytten och JVM: "Går för guldet"

(11535) Erik Portillo
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 17 december 2019

FacebookXWhatsApp

UPPSALA. Erik Portillo gjorde en kanonsäsong för Frölundas J20-lag förra säsongen – och drog sedan till USA.
Nu är målvaktslöftet redo att ta upp kampen om jobbet som förstemålvakt i Juniorkronorna.
För HockeyNews.se berättar han om JVM, hösten i USA och kontakten med NHL-klubben Buffalo Sabres.
– Jag pratar veckovis med dem och de skickar övningar till mig och så kommer deras målvaktstränare ned ungefär en gång i månaden och gör i ett par dagar med mig så det har fungerat bra, säger han till HockeyNews.se.

JVM-2020 i Tjeckien presenteras av:

Oddsen på JVM hittar du här – UNIBET 

CCM #CCMStickFitter #OnePieceBoot 

IQ Fuel Make you better, for real!

För många kan Erik Portillo vara något av en doldis i den svenska JVM-truppen, även om han hade de bästa siffrorna av alla målvakter i J20 Superelit före jul och i Topp 10 efter jul. Den 19-årige målvakten, som visserligen hade U16- och U17-landskamper på meritlistan inför den här säsongen, har inte varit del av något svenskt ungdomslandslag de två senaste säsongerna och efter att han i somras blev draftad av Buffalo Sabres i den tredje rundan av NHL-draften har han knappt varit hemma i Sverige och spelat ishockey.

Det då den 197 centimeter långe Portillo bestämde sig för att ta steget över till USHL där han är en av två starka målvakter i serieledande Dubuque Fighting Saints. Flytten togs för att han själv ville ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt att anpassa sig till spelet och livet i USA inför det att han ska börja college där han från och med säsongen 2020–21 har "comittat" till University of Michigan.

Och med knappt en halv säsong spelad av det Nordamerikanska äventyret ångrar Portillo ingenting med flytten från Göteborg.

– Ända sedan jag kom till Dubuque har allt varit riktigt bra, upplägget med allt där Kalle (Larsson, general manager) har tagit väldigt väl hand om mig och det har underlättat, säger han till HockeyNews.se.

Exakt vad som väntade Portillo i Dubuque, en stad med drygt 55 000 invånare i delstaten Iowa, visste han inte på förhand.

Acklimatiseringen har däremot inte varit några problem och en starkt bidragande orsak är att laget gått som tåget i serien, men också den värdfamilj han bor hos.

– När jag kom över till Dubuque så visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig men jag har fått en riktigt bra värdfamilj som jag bor med, de har varit riktigt grymma, och så bor jag med en spelare som var där förra året också. På isen så har vi fått ihop ett jättebra lag som är en maskin och jobbar på bra. Det har gått bra den här hösten, säger Portillo.

LÄS MER: Gustafsson har anlänt – så ska Montén använda NHL-centern 

Erik Portillo i samspråk med Juniorkronornas målvaktstränare Nizze Landén. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se

Nog har det gått bra allt för Portillo och hans Dubuque.

Laget har spelat in flest poäng av alla lag i ligan och Portillo själv är den näst vinstrikaste målvakten i serien och är med i toppen i flera andra målvaktskategorier, som till exempel hans 91,2 i räddningsprocent vilket placerar honom trea i serien, samtidigt som han under en vecka i november blev utsedd till veckans målvakt i ligan.

Starka resultat för en målvakt som ställt om från stor till liten is, som samtidigt fått se sin kollega och konkurrent Aidan McCarthy spela bra när Portillo vilat.

– Aiden är jättetrevlig och vi tävlar varje dag på träningarna och det är det som gör att vi båda får en fördel av det, säger Portillo.

Hur har omställningen från stor till liten is varit?

– Jag har jobbat tätt med målvaktstränaren i Dubuque med omställningen och sedan har jag jobbat mycket med Buffalo och deras målvaktstränare som de har skickat ned som jag är väldigt tajt med och de har hjälpt mig göra de här små justeringarna som krävs för att gå från stor och liten rink.

Vad har största skillnaden varit enligt dig?

– Trycket på kassen. Så fort de kommer in i zon så är det skottläge, det är nog det. De kan kasta puckar från hörnen och egentligen från varsomhelst. Det är ett annat spel, ett spel som passar mig bra, jag gillar det spelet med snabbheten och det är enklare att använda sin storlek i det spelet. 

LÄS MER: Efter senaste bakslaget – Nässén redo för JVM 

Erik Portillo är redo att ta upp kampen om rollen som förstemålvakt i Juniorkronorna. Foto: Alexander Nilsson/HockeyNews.se.

Förutom målvaktstränaren i klubblaget Dubuque, Pete Samargia, får han alltså också mycket feedback från Buffalo Sabres och deras målvaktstränare Mike Bales.

Att inputen kommer från många olika håll är inget som Portillo har problem med.

– Jag gillar feedback, vissa säger att det kan bli för mycket men jag tycker om feedback för då kan jag välja det man gillar och få in det i sitt spel. Det gäller bara att man är kommunikativ med sina målvaktstränare så alla fattar varför man gör något, så det är fantastiskt kul och bra, säger han.

Hur mycket kontakt har du med Buffalo?

– Jag pratar veckovis med dem och de skickar övningar till mig och så kommer deras målvaktstränare ned ungefär en gång i månaden och gör i ett par dagar med mig så det har fungerat bra. 

Innan säsongen fortsätter med klubblaget väntar dock en kamp om förstaspaden i Juniorkronorna med Hugo Alnefelt och Jesper Eliasson. 

Vem som än tar rollen är det i alla fall säkert att Portillo njuter av att vara en del av JVM-truppen.

– Det ska bli jättehäftigt, jag är jäkligt laddad. Det är jätteroligt, jag har jobbat hårt för det här och kommer att fortsätta jobba och nu är det bara att gå för guldet, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)