LISTA: Tio centrar som bjuds ut på den svenska marknaden


24 april 2020
Silly season är i full gång och klubbarna är på jakt efter förstärkningar. Här listar HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson, tio centrar som bjuds ut bland de svenska sportcheferna.

Marek Hrivik, c, 28 år

Kommentar: Den slovakiske centern Marek Hrivik var precis så där bra som man förväntade sig. Med 30 poäng på 46 matcher blev han Leksands poängbästa spelare. Har själv aviserat att han vill stanna i Sverige och försöka vinna. 


Justin Danforth, c, 27 år

Kommentar: Oerhört kvick och smart center som aldrig lyckades i Nordamerika. Efter att han flyttade till Europa inför förra säsongen har poängproduktionen exploderat och den gångna säsongen stod han för 60 poäng på 56 matcher, en notering som gjorde att han vann poängligan i Finland. Bjuds ut till samtliga europeiska toppligor, men har redan anbud från KHL. 


Roman Horak, c, 28 år

Kommentar: Tjecken har visat sig vara en stabil center för Växjö de senaste två säsongerna. Bägge säsongerna har han noterats för minst 30 poäng och varit en klockren tvåvägscenter. Skulle klara av att axla rollen som förstacenter i ett lag på den undre halvan. Vill gärna stanna i Sverige, enligt egen utsago. 

LÄS MER: 
Tio lediga målvakter som bjuds ut på den svenska marknaden 


Markus Ljungh, c, 29 år

Kommentar: Den förre DIF- och HV-centern Markus Ljungh jagas av flera SHL-klubbar, inte så konstigt med tanke på att det är en svensk toppcenter i sin bästa ålder. Ljungh kommer nog ta både en och två funderare innan han bestämmer sig för vad han ska göra kommande säsong. 


David Ullström, c, 31 år

Kommentar: Den förre detta HV-centern David Ullström är på väg bort från sin schweiziska klubb Biel trots en mycket bra säsong, där det blev 30 poäng på 28 matcher. Nu kan det bli aktuellt med en återkomst till SHL, enligt uppgift undersöker hans agent möjligheten i flera toppligor i Europa. 


Miro Aaltonen, c, 26 år

Kommentar: Setts som en stor talang ända sedan han var ung, trots det har han ännu inte lyckats slå sig in i NHL. De senaste tre säsongerna har han istället spenderat i KHL där han snittat 0,69 poäng/match. Fick inget förnyat kontrakt med KHL-jätten SKA. St Petersburg och nu undersöker hans agent möjligheterna för fortsatt spel i Ryssland eller en flytt Sverige eller Schweiz. 

LÄS MER: Tio lediga backar som bjuds ut på den svenska marknaden


Zach Boychuk, c, 30 år

Kommentar: Draftades i förstarundan 2008 och spåddes en lysande framtid, men det där riktiga genombrottet har aldrig kommit för Zach Boychuk. I stället har han spenderat tiden i Europa, där det blivit spel i KHL och NLA. Den gångna säsongen blev det 13 poäng på 15 matcher, men det räckte inte för förnyat kontrakt. Har tidigare ryktats till Sverige och nu bjuds han ut på de svenska sportchefernas bord på nytt. 


Drew LeBlanc, c, 30 år

Kommentar: Spelskicklig center som varit tyska Augsburg trogen de senaste fem säsongerna. Varit en av DEL:s bästa spelare de senaste säsongerna och nu uppges han vilja testa lyckan på högre nivå. Blir det i Sverige, Schweiz eller Ryssland?


Alex Lavoie, c, 27 år

Kommentar: Det här namnet känner många säkert av er igen. Den kanadensiske centern Alex Lavoie var en succé för BIK Karlskoga säsongen 16/17 när han gjorde 52 poäng på 51 matcher. De två senaste åren har han spenderat i Österrike respektive Norge och han kommer närmast från en stark säsong i Frisk Asker, där det blev en poäng per match. Kanske först och främst aktuell för allsvenskt spel. 


Jacob Nilsson, c, 26 år

Kommentar: Jacob Nilsson slog igenom i Mora för två säsonger sedan, vilket senare ledde till att han fick ett NHL-kontrakt med Chicago. Men den smarte och spelskicklige centern har haft svårt att ta plats i världens bästa liga och i stället har det mestadels blivit spel i AHL. När kontraktet nu går ut undersöks möjligheterna att flytta hem. 


***

Bra artikel? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.