HockeyNews
PLUS

LISTA: Tio målvakter som bjuds ut på den svenska marknaden

(13680) keeprar
Bildbyrån

Publicerad: 22 april 2020

FacebookXWhatsApp

Silly season är i full gång och klubbarna är på jakt efter förstärkningar. Här listar HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson, tio målvakter som bjuds ut bland de svenska sportcheferna.

Luka Gracnar, mv, 26 år

Kommentar: OS-meriterad sloven som gjort avtryck i såväl österrikiska som norska ligan. Kommer från en stark säsong i norska Storhamar. Bjuds ut på den svenska marknaden och bland annat ska Mora ha visat intresse tidigare. Enligt uppgift en reflexsnabb målvakt som kan storspela i de viktiga matcherna. 


Stefan Steen, mv, 27 år

Kommentar: Den förre Örebromålvakten Stefan Steen drog till Finland inför den här säsongen och fick det han var ute efter: speltid. Totalt blev det 58 matcher och 88,6 i räddningsprocent. Nu vill han återvända till Sverige, men han får nog svårt att få något i SHL. Kanske topplag i HockeyAllsvenskan? 


Eetu Laurikainen, b, 27 år

Kommentar:

Han var stortalang som ung och spåddes en lysande framtid, men utvecklingen har stannat av och Laurikainen har spenderat de senaste säsongerna i finska Jyp. Efter en stark säsong vill han nu pröva vingarna och – han blickar bland annat mot Sverige.

Finländaren gjorde en landskamp den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån


Dominik Furch, mv, 30 år

Kommentar: Örebromålvakten Dominik Furch var precis sådär bra som man hade förväntat sig. Örebro vill förlänga kontraktet, men tjecken uppges vilja ha 3,7 miljoner netto per år vilket är ett historiskt högt lönekrav i SHL. Frågan är om ens någon SHL-klubb har råd att matcha den prislappen?


Robin Jensen, mv, 24 år

Kommentar: Robin Jensen har en skadefylld säsong bakom sig och behöver en nystart. Han opererade knät i november och väntas bli spelklar i maj. Kontraktet med Djurgården förlängdes dock inte och nu är 24-åringen fri på marknaden. En kanonmålvakt för de flesta allsvenska lag. Finns stor potential i honom. 


Niklas Lundström, mv, 27 år

Kommentar: JVM-målvakt som aldrig riktigt lyckades ta plats borta i Nordamerika. Har sedan dess tagit en väldigt annorlunda väg tillbaka till toppen, dels via Danmark men också den tjeckiska andraligan, innan han i vintras hamnade i Vita Hästen där han visade vilken hög nivå han håller. Vore ett kanonförvärv för många allsvenska klubbar, eller rentav som reserv i SHL. 


Niklas Lundström, till vänster i bild, var med och tog Juniorkronorna till JVM-final 2013. Foto: Bildbyrån


Jhonas Enroth, mv, 31 år

Kommentar: Ryktades vara klar för Örebro, men nu uppges Närkeklubben vilja gå på Dominik Furch istället. Jhonas Enroth ville återvända till Sverige redan i vintras, men då satte skattereglerna stopp. Det mesta talar för att det blir en återkomst till Sverige nu. Kanske Leksand?


Dustin Tokarski, mv, 30 år

Kommentar: Erfaren målvakt med NHL-meriter. Varit på gång till Sverige redan tidigare, men då blev det aldrig av. Nu letar kanadensaren ny klubbadress i Europa (KHL, NLA och SHL). Väldigt dyr, men hans siffror imponerar. 


Dustin Tokarski har legat på gränsen mellan AHL och NHL de senaste åren. Här i en NHL-match för Montreal Canadiens. Foto: Bildbyrån


Joni Ortio, mv, 29 år

Kommentar: Trots en mycket stark säsong i KHL hade den förre Skellefteåmålvakten Joni Ortio väldigt svårt att hitta nytt kontrakt i höstas. Det ryktades om att flera svenska klubbar drog i honom och han ville själv till Sverige. Istället hörde förre förbundskaptenen Rikard Grönborg, tränare för Zürich av sig, och då tackade Ortio snabbt ja. Nu går kontraktet ut och Ortio är återigen på marknaden. 


Linus Söderström, mv, 23 år

Kommentar: För tre år sedan blev han guldhjälte när HV71 vann SM-guld. Han tog chansen i Nordamerika men de senaste två säsongerna har det bara blivit 14 matcher på grund av skadebekymmer. Vill ha en nystart kommande säsong och då talar det mesta för att det blir en återkomst till Sverige. 


LÄS MER: Tio lediga backar som bjuds ut på den svenska marknaden


***

Gillade du artilen? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!