HockeyNews
PLUS

Här är de 20 hetaste spelarna som är kontraktslösa i SHL

(13679) SHL-lista/20 utan kontrakt
Bildbyrån

Publicerad: 22 april 2020

FacebookXWhatsApp

Den 30 april går kontrakten ut för väldigt många spelare i SHL. Blir de kvar i sina nuvarande klubbar? Eller plockas de upp av konkurrenter i SHL?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar här de 20 hetaste kontraktslösa spelarna som kan bli kvar i SHL och börjar idag med plats 11-20 på sin ranking.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Martin Thörnberg, HV71. Foto: Bildbyrån.


20 Martin Thörnberg, f, HV71


Kommentar: Efter fyra SM-guld och över 700 matcher för Jönköpingsklubben fick den 36-årige HV-ikonen inget nytt kontrakt. Åren efter SM-guldet 2017 har kantats av en hel del skadebekymmer.

För närvarande är Thörnberg frisk, hel och revanschsugen. Frågan är om det är värt att ta en lite mindre roll i något annat SHL-lag för att bevisa att han fortfarande håller på den här nivån? Martins och hans pappa Oves efternamn är odödligt i HV.


19 Dominik Furch, mv, Örebro


Kommentar: Han startade i 46 av de 51 matcher som han var ombytt för Örebro. Under förra hösten bar han sitt lag och gav Örebro en trygghet som inte funnits sedan Jhonas Enroth ryckte in i slutet av 2018/2019 och tog laget till åttondelsfinal.

Den nya målvaktssituationen i Örebro lär klarna inom kort. ”Vi kommer att ha en jäkligt bra målvakt”, hälsar vd:n Mikael Johansson.

Behovet av en förstemålvakt på andra håll i SHL är inte stort för tillfället.


18 Adam Ginning, b, Linköping


Kommentar: JVM-kaptenen blir inte kvar i LHC och frågan är var den Philadelphia-draftade backen kommer att spela kommande säsong. Frölunda är en av SHL-klubbarna som överväger att värva honom, men då ska många andra pusselbitar stämma. I rätt miljö och med gott om speltid och förtroende kan den 20-årige talangen blomma ut.


Daniel Rahimi, Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån.


17 Daniel Rahimi, b, Växjö


Kommentar: Den Björklöven-fostrade backbjässen vann SM-guld med Växjö 2018, men hade likt många andra i laget en tuff säsong i SHL. Nu funderar den VM-meriterade 32-årige liraren på vad nästa steg blir i karriären. Enligt Expressen visar Oskarshamn intresse och sedan tidigare håller Björklövens sportchef Per Kenttä en dörr öppen på vid gavel för en återkomst till Umeåklubben. Men visst skulle andra SHL-klubbar kunna hitta en backplats till Rahimi.


16 Spencer Abbott, f, Leksand


Kommentar: Han spelade på ett artistkontrakt och kom inte riktigt rätt in i Leksand. Abbott har beskyllts av sparkade tränaren Roger Melin för att ha varit dåligt tränad. Likväl blev kanadensaren näst bästa poänggörare i LIF med 21 poäng på 33 matcher. Efter tränarbytet i februari gjorde Abbott tolv poäng på elva matcher under Ulf Samuelsson.

Men räcker det för att Leksand ska få till ett nytt kontrakt för honom?


LÄS MERLISTA: Tio lediga backar som bjuds ut på den svenska marknaden


15 Joakim Andersson, f, HV71


Kommentar: Här är en oerhört erfaren center som är skicklig inte minst i boxplay där han faktiskt gjorde tre mål under säsongen. Den NHL-meriterade bohuslänningen gjorde nio mål, vilket dessutom är personligt målrekord.

Efter tidigare skadeproblem har han spelat 100 av 104 SHL-matcher de två senaste säsongerna för HV71. En väldigt lojal lirare.


Nick Sörensen, Rögle BK. Foto: Bildbyrån.


14 Nick Sörensen, f, Rögle


Kommentar: Det blev en kämpig säsong för den 25-årige högerskytten. Först bröt han upp från Linköping där han hade en trög start med nye LHC-coachen Bert Robertsson. Sörensen flyttade hem till Skåne, men i Rögle blev det bara 15 matcher och han gick skadad från slutet av november och framåt.

Han har i sina bästa stunder visat prov på både målsinne och spelskicklighet. En chansvärvning som skulle kunna bli en fullträff.


13 Konstantin Komarek, f, Luleå


Kommentar: Här är en annan spelare som bytte klubb under den gångna säsongen. Den österrikiske centern har gjort ett fint jobb i sin nygamla klubb Luleå efter återkomsten från Malmö, men har nu hamnat i kläm i lagbygget till nästa säsong. Han lär stå utan kontrakt ett bra tag och om Filip Hållander återvänder från Pittsburgh i höst blir det ännu svårare.

Komarek är vass i powerplay och är också en giftig straffskytt. Håller bra SHL-klass.


12 Nils Andersson, b, HV71


Kommentar: På grund av en rad hjärnskakningar har den spelbegåvade högerskytten haft en till stora delar jobbig tid i HV71. Nisse Andersson har utvecklat sin defensiv och är ett fint anfallsvapen, inte minst i powerplay, men det där med skadorna är ett stort hinder för honom.

Förhoppningsvis blir han återställd och spelbar till nästa säsong och då är han givetvis en fin värvning för SHL-lag som behöver fylla en lucka. Precis som Daniel Rahimi är han fostrad i Björklöven, så Per Kenttä lär ha koll här också.


Shane Harper, Örebro Hockey. Foto: Bildbyrån.


11 Shane Harper, f, Örebro


Kommentar: Det är ingen hemlighet att Örebro vill och hoppas få behålla den amerikanske högerskytten. Harper har gjort 28 respektive 29 poäng i SHL för Örebro och den senaste säsongen fixade han 15 mål.

Det är heller ingen hemlighet att Rögle är en av klubbarna som visar intresse för Harper. Det har HockeyNews.se kunnat berätta. Fortsätter den 31-årige amerikanen i SHL och blir det i så fall i Örebro?


***


Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!